ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Published on April 15th, 2023 | by paggaiorama

0

Όμορφοι επιτάφιοι στους ναούς του Παγγαίου

Με περίτεχνα στολίσματα και την χρωματική παλέτα της Άνοιξης με τα λουλούδια να ευωδιάζουν στολίστηκαν οι επιτάφιοι του Παγγαίου και πραγματικά είναι κομψοτεχνήματα…

Τα χρώματα των λουλουδιών που στολίζουν τον Επιτάφιο έχουν τον συμβολισμό τους: Το λευκό συμβολίζει την αγνότητα του Θεανθρώπου, το κόκκινο το αίμα του Χριστού στο σταυρό και το μωβ το πένθος.

Ευλογημένο δέντρο θεωρείται η πασχαλιά και μάλιστα από την ίδια την Παναγία.

Σύμφωνα με την παράδοση η Αγία Μητέρα τσακισμένη από τον πόνο και το κλάμα για το θάνατο του μονάκριβου υιού της αποκοιμήθηκε κάτω από μια πασχαλιά.

Το δέντρο λοιπόν εκείνο το βραδύ έριξε τα φύλλα στην πανάγια για να την σκεπάσει να μην κρυώνει. Όταν ξύπνησε η Πανάγια μας όπως αναφέρει  η παράδοση της έκανε εντύπωση και ευχαρίστησε το δέντρο που μερίμνησε γι’ αυτό.

Ήταν το μόνο δέντρο που δεν έβγαζε άνθη. Από εκείνη την ημέρα με την ευλογία της Παναγίας  άνθισε και ανθίζει κάθε χρόνο. Πρώτα βγάζει τα λουλούδια και μετά τα φύλλα.

Άλλη εκδοχή θέλει η  πασχαλιά να ήταν το δένδρο που πρόσφερε τη δροσιά και τον ίσκιο του στην Παναγία και τον Ιωσήφ, όταν εκείνοι όδευαν προς την Αίγυπτο στην προσπάθεια τους να σώσουν τον Χριστό από την δολοφονική μανία του Ηρώδη, ενώ  το όνομα του το πήρε όταν οι Ιουδαίοι σταύρωσαν τον Χριστό.

Είχε φυτρώσει κοντά στο Γολγοθά και βλέποντας τον Κύριο να σταυρώνεται μαράθηκε, από τον καημό του. Με την Ανάσταση του Χριστού το δεντράκι ζωντάνεψε για να πάρει κι αυτό μέρος στη μεγάλη χαρά.


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑