ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Published on May 25th, 2022 | by paggaiorama

0

«Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» στην Ανακτορούπολη

«Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» με ελεύθερη είσοδο διοργανώνονται από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, από τις 26 έως τις 29 Μαΐου, σε ολόκληρη τη χώρα, με πολλές εκδηλώσεις για το ευρύ κοινό

Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργανώνει και φέτος  – μετά από διετή αναστολή λόγω της πανδημίας –  από τις 26 έως τις 29 Μαΐου σε όλη τη χώρα, τις «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές», με πλήθος εκδηλώσεων για το ευρύ κοινό και τη μαθητική κοινότητα. Η είσοδος για τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη για τους συμμετέχοντες.

Οι «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» σχεδιάστηκαν από τη Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στο πλαίσιο της συμμετοχής στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Εκπαίδευση στην Αειφόρο Ανάπτυξη.

Σκοπός της δράσης είναι η προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης με την εκπαίδευση των πολιτών σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου και του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας.

Η δράση εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2012 σε 3 νομούς και έκτοτε συνεχώς διευρύνεται με τη συμμετοχή φορέων από 42 νομούς. Στο φετινό εορτασμό συμμετέχουν 48 Περιφερειακές και Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς από 36 Περιφερειακές Ενότητες της Επικράτειας σε συνεργασία με 21 Δήμους, 23 Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ΥΠΠΕΘ, καθώς και πολλά μη δημόσια μουσεία, Ιερές Μητροπόλεις, Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστημιακές Σχολές, σχολεία, πολιτιστικούς συλλόγους, περιβαλλοντικές οργανώσεις, σωματεία και συνεταιρισμούς πολιτών, αλλά και με πολλούς εθελοντές. Από την Πέμπτη 26 έως την Κυριακή 29 Μαΐου οι διοργανωτές προσκαλούν το κοινό να ενημερωθεί αλλά και να ψυχαγωγηθεί συμμετέχοντας σε ενημερωτικές παρουσιάσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, θεματικές ξεναγήσεις, περιηγήσεις, περιπάτους, πεζοπορίες, ποδηλατικές διαδρομές, καλλιτεχνικά δρώμενα κ.ά. Πηγή:

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΒΑΛΑΣ

Με διοργανωτή την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας η οποία συμμετέχει στον εορτασμό με μια θεματική ξενάγηση της εκπαιδευτικής κοινότητας στους αρχαιολογικούς χώρους της αρχαίας Οισύμης και της Βυζαντινής Ανακτορούπολης Ν. Περάμου του Δήμου Παγγαίου.

Δυτικά της Καβάλας στο μεγάλο κόλπο των Ελευθερών στην όμορφη και εύφορη παραλία της Νέας Περάμου εντοπίζεται η θασιακή αποικία Οισύμη, η οποία ιδρύθηκε στα τέλη του 7ου αι. π.Χ.

Η ακρόπολη της πόλης είναι χτισμένη σε οχυρό λόφο και σήμερα διακρίνονται τα τείχη της που πρέπει να έχουν κτιστεί στην υστεροαρχαϊκή εποχή και να έχουν επισκευασθεί στους κλασικούς χρόνους.

Μέσα στον περίβολο, στην κορυφή της ακρόπολης σώζεται το άνδηρο ενός ιερού πιθανότατα της θεάς Αθηνάς, ενώ η πόλη πρέπει να επεκτείνονταν προς τα βόρεια και ανατολικά της ακρόπολης.

Η παραλία, περιοχή ανάμεσα στην Αντισάρα και στον κόλπο των Ελευθερών, ονομαζόταν στην αρχαιότητα Βιβλία και ήταν γνωστή για τον περίφημο “βίβλινονοἶνον” της.

Στην αμπελουργία στηρίχθηκε αρχικά η οικονομική άνθιση της περιοχής. Στο α’ μισό του 4ου αι. π.Χ η Οισύμη γνώρισε μια ιδιαίτερη περίοδο ακμής, έκοψε το δικό της χάλκινο νόμισμα και οργάνωσε σε τοπικό επίπεδο την παραγωγή και εμπορία κρασιού. Προσαρτήθηκε στο Βασίλειο της Μακεδονίας από τον Φίλιππο τον Β΄ γύρω στα 356 π.Χ. Στα ελληνιστικά χρόνια εμφανίζεται με το όνομα Ημαθεία.

Στα βυζαντινά χρόνια συνεχίζεται η ζωή στο κάστρο της Ανακτορούπολης.

Τα ερείπια του κάστρου υψώνονται επιβλητικά στον δυτικό βραχίονα του κόλπου των Ελευθερών δίπλα στον οχυρό λόφο με τα ερείπια των τειχών της αρχαίας Οισύμης, της οποίας υπήρξε διάδοχος.

Εμφανίζεται τον 9ο αιώνα, ως έδρα επισκοπής.

Η οχύρωση της πόλης, που χρονολογείται το 12ο αιώνα σώζεται σε καλή κατάσταση.

Η πόλη παύει να υφίσταται τον 14ο-15ο αιώνα με την εξάπλωση των Οθωμανών.

Το κάστρο της Ανακτορούπολης αναστηλώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΠΑ 2007-2013 ΠΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 26-27/05/2022

Ημερομηνία εκδήλωσης: 26-27/03/2022 Ώρα εκδήλωσης: 10 π.μ

Σημείο συνάντησης θα είναι το κάστρο της Ανακτορούπολης και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Τηλέφωνα : 2510 228689, 222335(Πηνελόπη Μάλαμα)


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑