ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Published on November 23rd, 2022 | by paggaiorama

0

Μυθολογικές Διαδρομές στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

ΤΟ ΠΑΓΓΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΖΩΣΜΕΝΟ ΜΕ ΜΥΘΟΥΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ…

Από τον Όμηρο μέχρι τη μεταβυζαντινή εποχή και την Αναγέννηση (μέχρι στιγμής έχουν αποδελτιωθεί πάνω από 36 μύθοι, 84 συγγραφείς, 410 αναφορές) για την περιοχή μας

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής (Τσανάκλειος) στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιούνται με την ΚΟΙΝΣΕΠ «Κομοτηνή Εν Δράσει» και το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ. ανακοίνωσαν σειρά συναντήσεων με σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Μυθολογικές Διαδρομές στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη», το οποίο υλοποιείται από το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (επιστημονικός Υπεύθυνος: Ι. Ντεληγιάννης, αν. καθηγητής ΤΕΦ/ΔΠΘ) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά».

Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν κατά τις πρωινές ώρες στις 30 Νοεμβρίου, 1,7 & 8 Δεκεμβρίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής και στο πλαίσιο της Πρακτικής Άσκησης των φοιτητών/τριών του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας με επιστημονικά υπεύθυνη την Ειρήνη Κορρέ, αν. καθηγήτρια Παιδαγωγικής ΤΕΦ/ΔΠΘ. Υπεύθυνοι υλοποίησης των συναντήσεων είναι ο Χαρίλαος Μιχαλόπουλος, αν. Καθηγητής Λατινικής Φιλολογίας και Τακτικό Μέλος της Ερευνητικής Ομάδας του ΤΕΦ και η Άρτεμις Αρχοντογεώργη, μεταδιδακτορική ερευνήτρια Λατινικής Φιλολογίας και έκτακτο μέλος της Ερευνητικής Ομάδας του ΤΕΦ.

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα:

Πρωταρχικός στόχος του προγράμματος είναι η συμβολή στην τουριστική προβολή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΑΜΘ) μέσω της συστηματικής καταγραφής, χαρτογράφησης και ανάδειξης των μύθων που σχετίζονται με την περιοχή, όπως αυτοί αναδύονται μέσα από κείμενα της αρχαίας ελληνικής και λατινικής λογοτεχνίας από τον Όμηρο μέχρι τη μεταβυζαντινή εποχή και την Αναγέννηση (μέχρι στιγμής έχουν αποδελτιωθεί πάνω από 36 μύθοι, 84 συγγραφείς, 410 αναφορές).

Μέσω ενός δίγλωσσου (ελληνικά και αγγλικά) ιστοτόπου και μιας ειδικής εφαρμογής (application) για smartphones και tablets το μυθολογικό υλικό συνδυάζεται ψηφιακά και διαδραστικά με το σύγχρονο φυσικό, αστικό, αρχιτεκτονικό, αρχαιολογικό, πολιτιστικό, γαστρονομικό και τουριστικό τοπίο της περιοχής, προσφέροντας στον επισκέπτη της ΠΑΜΘ τη δυνατότητα να δημιουργήσει τις δικές του προσωποποιημένες διαδρομές και έτσι να έχει μια όσο το δυνατό πιο ολοκληρωμένη τουριστική εμπειρία (ιστότοπος Μυθοτοπία beta έκδοση: https://mythotopia.eu/temp/).

Παράλληλα, έχει δημιουργηθεί ένας ειδικά σχεδιασμένος εκπαιδευτικός ιστότοπος (εκπαιδευτική πλατφόρμα Μυθοτοπίαbeta έκδοση: https://edu.mythotopia.eu/) με ελεύθερη πρόσβαση, όπου μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί μπορούν να βρουν μεγάλη ποικιλία από διαδικτυακά εργαλεία που σχετίζονται με τους μύθους της Π.Α.Μ.Θ. και προσφέρονται για παιδαγωγική αξιοποίηση, όπως ψηφιακές ασκήσεις και παιχνίδια, εκπαιδευτικά σενάρια, σχέδια μαθημάτων, φύλλα εργασίας για επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους κ.ά. Η πλατφόρμα προσφέρει επίσης και ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα κοινωνικής και συναισθηματικής διαπαιδαγώγησης («Παρέα με έναν ΜΥΘΟ! Καλλιεργώντας την Κοινωνική και Συναισθηματική Νοημοσύνη των Παιδιών και των Εφήβων») που αποτελείται από εκπαιδευτικά σενάρια βασισμένα σε μύθους της Θράκης.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει εγκριθεί και συμπεριληφθεί από το ΙΕΠ (Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής) ως εκπαιδευτική εφαρμογή στο πλαίσιο των «Εργαστηρίων Δεξιοτήτων 21+» (Θεματικός Άξονας: Ζω Καλύτερα – Ευ ζην).

Το υλικό της εκπαιδευτικής πλατφόρμας προσφέρεται για παιδαγωγική χρήση τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων, όπως Εργαστήρια Δεξιοτήτων 21+, διαθεματικά project (π.χ. ιστορία και ΤΠΕ, ιστορία και μουσική, λογοτεχνία και τέχνη, δημιουργική γραφή, θεατρικό παιχνίδι, ιστορία και φυσικές επιστήμες), λειτουργία Εκπαιδευτικών Ομίλων, etwninning, δράσεις Erasmus+, εκπαιδευτικές εκδρομές κ.ά.

Θα τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας κατά του COVID-19. Για οποιαδήποτε πληροφορία, επικοινωνήστε με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής 2531022589 ή στο email: vivkomot@otenet.gr.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑