Ειδήσεις

Published on October 8th, 2022 | by paggaiorama

0

Ζηλεύουν οι Κρητικοί τους Παγγαιορείτες αγρότες!

Διαβάζουμε σε ιστοσελίδα της Κρήτης και συγκεκριμένα στην “Νέα Κρήτη”:

Έρχονται προκαταβολές 70% επί του συνόλου ανά δικαιούχο, για τους αμπελουργούς της Κρήτης, στα τέλη Δεκεμβρίου. Αλλά μόνο για τα επιτραπέζια σταφύλια, αφού η καταγραφή και η εκτίμηση των ζημιών στα οινοστάφυλα βρίσκεται σε εξέλιξη και καθυστερεί, λόγω της έλλειψης γεωπόνων-εκτιμητών.

Την απάντηση αυτή έδωσε στους εκπροσώπους της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, τον πρόεδρο Σταύρο Γαβαλά και τον αντιπρόεδρο της οργάνωσης Μύρωνα Χιλετζάκη ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, όταν βρέθηκαν στην Αθήνα και επισκέφτηκαν τα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΕΛΓΑ.

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε στο neakriti.gr, την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου,  ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης, η τιμή αποζημίωσης για τα επιτραπέζια σταφύλια της Κρήτης είναι σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο, σε σχέση με τις τιμές της Πελοποννήσου και της Καβάλας.

«Στις 12 Σεπτεμβρίου η ΕΑΣΗ συνεδρίασε με ένα και μοναδικό θέμα: Να δούμε μήπως διορθώσουμε με έγγραφο προς τον ΕΛΓΑ αυτή την αδικία που έγινε στην Κρήτη με την τιμή του επιτραπέζιου σταφυλιού»… Αλλά, όπως τους απάντησε η κεντρική διοίκηση του ΕΛΓΑ, δεν αλλάζει η τιμή για τους Κρητικούς αμπελουργούς…

«Ο ΕΛΓΑ μας έχει βάλει τιμή 0,55 ευρώ το κιλό, με ποσότητα ανά στρέμμα 2.500 κιλά σταφυλιών. Ενώ για την Πελοπόννησο έβαλαν 0,66 ευρώ το κιλό, με 2.800 κιλά ανά στρέμμα.

Και στην Καβάλα (Παγγαίο) έβαλαν 0,72 ευρώ το κιλό, με 2.500 κιλά σταφυλιών ανά στρέμμα.

Με λίγα λόγια, ο Καβαλιώτης και ο Πελοποννήσιος παραγωγός αποζημιώνονται με 1.850 ευρώ το στρέμμα.

Ενώ ο κρητικός αποζημιώνεται με 1.370 ευρώ το στρέμμα!

Μας είπε ο κ. Λυκουρέντζος ότι θα πάρουμε προκαταβολές ύψους 70% στα τέλη Δεκεμβρίου», μας είπε χθες ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ”…

Αν μιλάνε και οι Κρητικοί (και καλά κάνουν) τότε εμείς που μόνιμα είμαστε τα θύματα τι να πούμε;


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑