Ειδήσεις

Published on January 29th, 2024 | by paggaiorama

0

Στη Νικήσιανη Καβάλας, έχουνε γιορτή

Γράφει στο Travel.gr η Νάνσυ Μητροπούλου

Με μια ορμητική ενέργεια και ανυπόκριτη λαχτάρα, περιμένουν κάθε χρόνο οι κάτοικοι στη Νικήσιανη Παγγαίου και σε επτά χωριά του νομού Δράμας (Ξηροπόταμος, Μοναστηράκι, Καλή Βρύση, Πετρούσα, Πύργοι, Παγονέρι και Βώλακας) τα τελετουργικά έθιμα που αναβιώνουν κάθε χρόνο, από τις 5 έως και τις 8 Ιανουαρίου. Ζήσαμε από κοντά όλα τα στάδια της προετοιμασίας, στιγμή προς στιγμή και νιώσαμε τον παλμό της γιορτής, ακούγοντας κάθε της χτύπο.

Photo: Νίκος Θωμαΐδης

«Στα σημερινά δρώμενα που αναβιώνουν οι κάτοικοι αυτών των 8 χωριών, συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου, και αναπαρίστανται τελετουργικά είτε η μάχη του Διονύσου με τους Τιτάνες, ο θάνατός του και η νεκρανάσταση του με την παρέμβαση του πατέρα του Δία, είτε ο «Διονυσιακός Γάμος» και άλλες εικονικές τελετές που εκτελούνται από «θιάσους» (ομάδες μεταμφιεσμένων χορευτών/μαχητών).

Το έθιμο των Αράπηδων μάς παραπέμπει στις συνήθειες και τις λατρείες που επικρατούσαν ανάμεσα στις θρακικές φυλές του Παγγαίου πριν από τα ιστορικά χρόνια ακόμα. Η ζώομορφη μεταμφίεση των παλικαριών της Νικήσιανης στην καρδιά του χειμώνα, τα δαιμονιώδη κουδουνίσματα των βαριών τσανιών και των μπαταλιών που έχουν κρεμασμένα στη ζώνη τους, η τελετουργική μονομαχία των δύο αρχηγών των Αράπηδων στην κορύφωση του δρώμενου και η ανάσταση του ηττημένου, μας παραπέμπουν στην διονυσιακή λατρεία που φέρεται να γεννήθηκε και να άνθισε στο όρος Παγγαίο» αναφέρει χαρακτηριστικά η δημοσιογράφος Βάσω Μώραλη, που βρέθηκε κοντά μας κατά τη διάρκεια της αποστολής μας για να μας μιλήσει για τις βαθιές ρίζες των εθίμων που ζουν έως τις μέρες μας.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑