Ειδήσεις

Published on September 20th, 2023 | by paggaiorama

0

Κλείνει για το κοινό ο τύμβος Καστά στην Αμφίπολη

ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΤΑΦΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟ

Κλείνει την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου ο τύμβος Καστά και διακόπτονται οι επισκέψεις του κοινού, καθώς την επόμενη μέρα εκκινούν οι εργασίες για την κατασκευή στεγάστρου, αλλά και αναστηλωτικά έργα στο εσωτερικό του μνημείου.

Όπως είπε στη Voria, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, Δημητρία Μαλαμίδου, οι εργασίες δεν σταμάτησαν όλο αυτό το διάστημα, τώρα ωστόσο θα γίνουν με πιο εντατικό ρυθμό και χρειάζεται τα συνεργεία να δουλεύουν απρόσκοπτα.

«Τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου μπαίνει ο εργολάβος και ξεκινά την κατασκευή του οριστικού στέγαστρου, το οποίο θα προστατεύει το μνημείο και θα εξυπηρετεί στην είσοδο σε αυτή. Παράλληλα, στο εσωτερικό θα συνεχιστούν και οι αναστηλωτικές εργασίες για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων», δήλωσε η κ. Μαλαμίδου.

Συγκεκριμένα, στο εσωτερικό του τύμβου Καστά ανατάσσονται κάποια αρχιτεκτονικά μέλη των κατασκευών, όπως το επιστύλιο πάνω από τις Καρυάτιδες, ενώ και εξωτερικά αναμορφώνεται ο περίβολος με την επανατοποθέτηση μαρμάρινων δόμων.

Οι εργασίες θα διαρκέσουν 3-4 μήνες και στη συνέχει θα επανεξαταστεί το ζήτημα της επισκεψιμότητας.

Σύμφωνα με την κ. Μαλαμίδου, μεγάλος αριθμός Ελλήνων και ξένων επισκεπτών, όλοι μέλη ειδικών ομάδων (ερενητές, αρχαιολόγοι, εκπαιδευτικοί, κ.ά.) έχουν επισκεφτεί το μνημείο από την Τρίτη 18 Απριλίου, οπότε και άνοιξε με ειδικούς όρους για μικρές ομάδες ατόμων.

Όλοι αυτοί είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τις δύο μαρμάρινες σφίγγες, που ανακαλύφθηκαν -χωρίς κεφάλια και φτερά, πάνω στην πρώτη είσοδο και να κατέβουν τα προσωρινά ξύλινα σκαλοπάτια για να μπουν στο εσωτερικό και να κάνουν ένα ταξίδι στην ιστορία.

Ο τύμβος Καστά είναι ένα ταφικό μνημείο των ελληνιστικών χρόνων κι αυτό που εντυπωσιάζει είναι η τυπολογία, ο πλούσιος γλυπτός διάκοσμος, η ποικιλία των τύπων μωσαϊκών δαπέδων και η πολύ εκτεταμένη χρήση μαρμάρων.

Όπως έχει αναφέρει η κ. Μαλαμίδου «όλα αυτά αντιστοιχούν σε μία πάρα πολύ πλούσια κατάσταση, την οποία θα μπορούσε να έχει ενδεχομένως κάποιος που έχει σχέση στα ελληνιστικά χρόνια με τη βασιλική οικογένεια. Όχι απαραίτητα σχέση συγγένειας, αλλά σχέση λειτουργική, όπως για παράδειγμα κάποιος αξιωματούχος ελίτ, είτε εταίρος ή εταίροι του Μεγάλου Αλεξάνδρου που είχαν διαμείνει στην Αμφίπολη ή ακόμη που προέρχονταν από την περιοχή».

Άλλωστε, η Αμφίπολη ήταν πολύ σημαντικό λιμάνι του Μακεδονικού Βασιλείου καθώς και το ορμητήριο για την επέκταση του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος προς την Ανατολή. Η εξαιρετική της θέση κοντά στα μεταλλεία χρυσού του Παγγαίου, όπως και η υδάτινη συγκοινωνία της τόσο από τον ποταμό Στρυμόνα όσο και από τη θάλασσα, ήταν και ο λόγος που την κατέκτησε και την προσάρτησε στην επικράτεια του, το 357 π.Χ. ο Φίλιππος ο Β’.

πηγη: voria.gr

Νέα επιμήκυνση των χρονοδιαγραμμάτων του έργου

Σ.Σ. Να σημειώσουμε πως σύμφωνα με την ΥΠΠΟ Λίνα Μενδώνη όταν επισκέφθηκε τον τύμβο την Μεγάλη Εβδομάδα, και ανακοίνωσε το άνοιγμά του, οι εργασίες αυτές θα γινόταν το καλοκαίρι (τέλη Ιουνίου), αντ’ αυτού θα ξεκινήσουν τέλη Σεπτεμβρίου (τρεις μήνες αργότερα) που σημαίνει νέα επιμήκηνση των όποιων χρονοδιαγραμμάτων είχαν τεθεί. Να θυμίσουμε πως σύμφωνα με περσινές δηλώσεις (τέτοια εποχή) πάλι της κυρίας Μενδώνη το πλέγμα του κελέφους και η αντικατάσταση των προστατευτικών της είσόδου θα τοποθετούνταν στο τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου!!!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑