Ειδήσεις

Published on December 8th, 2023 | by paggaiorama

0

Η ακαρπία θα οδηγήσει το Παγγαίο σε διαμαρτυρίες;

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

Πανελλαδική κινητοποίηση πραγματοποίησαν οι ελαιοπαραγωγοί, την Πέμπτη (7 Δεκεμβρίου), στις έδρες όλων των περιφερειών της χώρας.

Κυρίαρχο αίτημά τους ήταν η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και η καταβολή αποζημίωσης 200 ευρώ ανά στρέμμα.

Επιστολή διαμαρτυρίας, στην οποία επισημαίνονται και τα αιτήματα των ελαιοπαραγωγών του νομού Χαλκιδικής, επέδωσαν σε εκπρόσωπο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αγρότες της περιοχής, συμμετέχοντας στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις που αποφασίστηκαν για σήμερα, για τα ζητήματα της ακαρπίας.

Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Θανάσης Χαλάτης, πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Καλυβών, «η ακαρπία ανά περιοχή στο νομό μας κυμαίνεται από 80% έως 100%. 

Το κόστος για την επιτραπέζια ελιά Χαλκιδικής ξεπερνά τα 800 ευρώ. Υπάρχει μεγάλο κόστος ρεύματος και θα αυξηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2024 που επιστρέφει η ρήτρα αναπροσαρμογής.

Χωρίς χρήματα δεν μπορούμε να μπούμε στο χωράφι για να καλλιεργήσουμε. Βλέπουμε όμως ότι δεν υπάρχει πρόθεση να στηριχτεί η ελαιοκαλλιέργεια στην Ελλάδα».

Στην επιστολή διαμαρτυρίας οι ελαιοπαραγωγοί του Νομού Χαλκιδικής, σημειώνουν ότι η ελαιοκαλλιέργεια της περιοχής στον τομέα της επιτραπέζιας ελιάς είναι και θεωρείται η πιο εντατική και κοστοβόρα σε πανελλαδικό επίπεδο.

«Δυστυχώς έχουμε πληγεί τόσο το 2021 με ποσοστά ακαρπίας 70% όσο και φέτος, το 2023, με ποσοστά ακαρπίας που κυμαίνονται από 80% έως και 100%. Aντιλαμβάνεστε, σε πόσο μεγάλο οικονομικό αδιέξοδο βρισκόμαστε», δηλώνουν.

Παράλληλα αναφέρουν ότι παρά τις συναντήσεις και συζητήσεις με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη «δυστυχώς αυτό που εισπράττουμε είναι πως η πολιτεία μας δεν έχει καμία απολύτως πρόθεση να στηρίξει την Ελαιοκαλλιέργεια Πανελλαδικά, πολύ δε περισσότερο την επιτραπέζια ελιά ΠΟΠ Χαλκιδικής».

«Υπενθυμίζεται δε ότι το προϊόν της Χαλκιδικής είναι 95% εξαγώγιμο και κατέχει το 45% των εξαγωγών επιτραπέζιας ελιάς πανελλαδικά, κάτι που σημαίνει ότι είναι εθνικό προϊόν. Πιθανή άρνηση της πολιτείας να στηρίξει το προϊόν μας θέτει καθαρά σε κίνδυνο την νέα παραγωγική χρονιά του 2024, κάτι που σημαίνει ότι η απώλεια εισοδήματος για τους ελαιοπαραγωγούς της περιοχής κατά την επερχόμενη χρονική περίοδο μπορεί να αγγίξει τα 200.000.000 ευρώ, ενώ αν συνυπολογίσει κανείς και την δυσμενή επίπτωση που μπορεί να επιφέρει και στον τομέα της μεταποίησης τότε το ύψος δύναται να αυξηθεί (εκτιμούμε άνω του 1.000.000.000 ευρώ). Αντιλαμβάνεστε ότι το οικονομικό πρόβλημα των ελαιοπαραγωγών θα έχει τεράστιο κοινωνικό αντίκτυπο στις τοπικές κοινωνίες της Χαλκιδικής», προσθέτει η επιστολή.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ελαιοπαραγωγοί του νομού Χαλκιδικής καταθέτουν σειρά ερωτημάτων, όπως ποια είναι η στρατηγική και ο εθνικός σχεδιασμός για τον Πρωτογενή τομέα και ειδικότερα για την ελαιοκομία, εν μέσω κλιματικής αλλαγής, ποιες είναι οι ενέργειες αντιστάθμισης και αναπλήρωσης της εκτιμώμενης απώλειας εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών αν μέσω του Γεωργικού Αποθεματικού Ταμείου 2024 της ΕΕ η Ελλάδα έχει την δυνατότητα να αντλήσει ποσά για να στηρίξει αποκλειστικά την ελαιοκαλλιέργεια και αν υπάρχει πρόθεση ένταξης κανονισμού με ειδικές διατάξεις για την αναπλήρωση.   


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑