ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Published on July 15th, 2022 | by paggaiorama

0

Βαλκανικό Φεστιβάλ Παράδοσης στη Μουσθένη!

ΜΕΣΩ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Στις 23-24 Ιουλίου 2022, η Μουσθένη Καβάλας φιλοξενεί το Βαλκανικό Φεστιβάλ Παράδοσης και δημιουργικού τουρισμού “COME&SEE”, στο οποίο συμμετέχουν χώρες από την Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Τουρκία, με στόχο την παρουσίαση μουσικής, τραγουδιών, χορού και γαστρονομίας με κοινά πολιτιστικά στοιχεία. Τις πρωινές ώρες το κοινό αλληλεπιδρά με τους καλλιτέχνες και μαθαίνει χορούς, μουσικές, τραγούδια και συνταγές από την περιοχή των Βαλκανίων, ενώ το απόγευμα ξεκινούν οι μουσικοχορευτικές παρουσιάσεις από τις συμμετέχουσες χώρες.

Κοινό σημείο αναφοράς κάθε λαού είναι η έλξη και η αγάπη για την τέχνη, την γαστρονομία, την μουσική και τον χορό. Όσο διαφορετικές και αν είναι οι συνήθειες της κάθε χώρας υπάρχουν πολιτιστικά στοιχεία τα οποία προωθούν την ενότητα, την επιρροή και τη συμφιλίωση.

Οι χώρες της Ελλάδας, της Ρουμανίας, της Τουρκίας και της Βουλγαρίας συνδιαμορφώνουν ένα κοινό πολιτιστικό τοπίο μέσα από δράσεις πολιτισμού και δημιουργικού τουρισμού στα πλαίσια του διακρατικού έργου COME&SEE το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα CLLD/LEADER του Π.Α.Α. 2014 – 2020.

Εκ μέρους της Ελλάδας και συγκεκριμένα της περιοχής του Παγγαίου συμμετέχουν οι Πολιτιστικοί Συλλογοι Μουσθένης, Παλαιοχωρίου, Ακροποτάμου και Δωματίων καθώς και το μουσικό σχήμα “Rodopi”.

Εκ μέρους της Βουλγαρίας και συγκεκριμένα της περιοχής του Γκότσε Ντέλτσεβ – Γκάρμεν – Χατζιντιμοβο, συμμετέχει η ανδρική φολκλορική μουσική ομάδα “Voyvodite” σε συνεργασία με το τοπικό πολιτιστικό κέντρο “Nikola Yonkov Vaptsarov-1927” που βρίσκεται στο χωριό Mosomishte, στον δήμο Gotse Delchev, στην νοτιοδυτική Βουλγαρία.

Εκ μέρους της Ρουμανίας και συγκεκριμένα της περιοχής Σιρέτουλούι και της Μπιστριτσα – Νασαουντ, συμμετέχει το λαϊκό σύνολο Spicul. Ιδρύθηκε από μια ομάδα παθιασμένων ανθρώπων με στόχο την προώθηση των ρουμανικών λαϊκών παραδόσεων, σε όλη την επικράτεια της Silistea (κοινότητα Silistea, κομητεία Braila).

Το πρόγραμμα του Βαλκανικού Φεστιβάλ Παράδοσης COME&SEE διαμορφώνεται ως εξής:

ΣΑΒΒΑΤΟ – SATURDAY: 23.07.2022

Πρωί: Προαύλιο Εκκλησίας Μουσθένης

10.30 – 12.00 εργαστήρια χορού & τραγουδιού

12.00 – 13.30 εργαστήρια γαστρονομίας από τους συλλόγους της περιοχής του Παγγαίου

Όλα τα εργαστήρια είναι ανοιχτά προς το κοινό και χωρίς αντίτιμο.

Απόγευμα – Βράδυ: Προαύλιο Σχολείου Μουσθένης

20.00 Προσέλευση κοινού

21.00 Έναρξη – καλωσόρισμα

21.15 Μουσικοχορευτικές παρουσιάσεις από τις συμμετέχουσες χώρες23.15 Ελληνικό παραδοσιακό γλέντι με το μουσικό σχήμα “Rodopi”

ΚΥΡΙΑΚΗ – SUNDAY: 24.07.2022

Πρωί: Προαύλιο Εκκλησίας Μουσθένης

10.30 – 12.00 εργαστήρια χορού & τραγουδιού

12.00 – 13.30 εργαστήρια γαστρονομίας από τους συλλόγους της περιοχής του Παγγαίου

Όλα τα εργαστήρια είναι ανοιχτά προς το κοινό και χωρίς αντίτιμο.

Απόγευμα – Βράδυ: Προαύλιο Σχολείου Μουσθένης

20.00 Προσέλευση κοινού

21.00 Έναρξη – καλωσόρισμα

21.15 Μουσικοχορευτικές παρουσιάσεις από τις συμμετέχουσες χώρες

23.00 Τελετή λήξης

Διοργάνωση

Αναπτυξιακή Καβάλας Α.Α.Ε – ΟΤΑ

Συνεργαζόμενοι φορείς

Δήμος Παγγαίου

Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Παγγαίου

Πολιτιστικός σύλλογος Μουσθένης “Το Παγγαίο”


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑