ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Published on July 31st, 2022 | by paggaiorama

0

ΘΕΜΗΣ ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ: Η μισή καταγωγή από τα Δωμάτια!

Ο Θέμης Ανδρεάδης που έγινε γνωστός με σατυρικά τραγούδια στις δεκαετίες 70 και 80 όπως το πασίγνωστο “Θα πάω στην ζούγκλα με τον Ταρζάν” που είχε γίνει εθνικός ύμνος στην εποχή του έχει μισή καταγωγή από το Παγγαίο και συγκεκριμένα από τα Δωμάτια…

Τι αναφέρει ο ίδιος σε συνεντευξή του στον Εθνικό Κύρηκα της Νέας Υόρκης:

“Γεννήθηκα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1950. Δηλ. 31-12-1949!

Στην προσφυγούπολη τότε, της Καλλιθέας.

Πατέρας μου, ο Ανδρέας, πρόσφυγας από το 1936 προερχόμενος από την πρώην Σοβιετική Ενωση και συγκεκριμένα από το Σοχούμ της Κριμαίας.

Η μητέρα μου προερχόταν από τα Δωμάτια, ένα χωριουδάκι στο Παγγαίο, της Καβάλας.

Εγώ γεννήθηκα και μεγάλωσα μέχρι τα 19 μου χρόνια στην Καλλιθέα.

Τα παιδικά μου χρόνια ήταν όπως πολλών, φτωχικά. Ομως μεγαλώσαμε και τα καταφέραμε να γίνουμε συνειδητά καλοί πολίτες. Τα παιδικά μου χρόνια είναι γεμάτα από υπέροχες αναμνήσεις. Συχνά ανατρέχω σ’ αυτά με μεγάλη συγκίνηση. Από 8 χρόνων και για 4 χρόνια ήμουν πολύ καλός ψάλτης στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου της Καλλιθέας. Η γιαγιά μου και όλες οι γηραιές κυρίες τότε ήταν φαν μου και μόνο αυτόγραφα δεν μου ζητούσανε! Και όλες μου έλεγαν πως πρέπει να γίνω… παπάς!!!

Στις κυριακάτικες εκδρομές με κάτι πανάρχαια πούλμαν που πήγαιναν οι γονείς μου, με έβαζαν να τραγουδάω από το μικρόφωνο του εισπράκτορα και ήμουν πολύ δημοφιλής!!!

Η αείμνηστη μητέρα μου τραγουδούσε πολύ ωραία είχε υπέροχη φωνή και πήρα αυτό το χάρισμα από εκείνην. Τώρα, τραγουδάει στον Παράδεισο. Μετά άρχισα στα 14 να το παίρνω σοβαρά και να βάζω μοναδικό στόχο στη ζωή μου, να γίνω τραγουδιστής”…

Το 1971 ο συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος τον επιλέγει και τραγουδά για δύο χρόνια στη ιστορική μπουάτ «Λήδρα» στην Πλάκα, μαζί με τον αξέχαστο Νίκο Ξυλούρη, συμμετέχοντας παράλληλα σε πολλές εκδηλώσεις και συναυλίες του Γιάννη Μαρκόπουλου. Το 1972 μπαίνει και στην δισκογραφία ερμηνεύοντας τα πρώτα τραγούδια του σε μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου όπως «Του άντρα του πολλά βαρύ», ο «Ταρζάν», «Οχι δεν πρέπει» σε στίχους του ποιητή Γιώργου Χρονά και «Πού πάτε λοιπόν» σε στίχους του θεατρικού συγγραφέα Γιώργου Σκούρτη.

Το 1973 είναι σημαδιακό όταν γνωρίζεται με τον στιχουργό και γελοιογράφο Γιάννη Λογοθέτη γνωστό και ως ΛοΓο και σε συνεργασία με τον συνθέτη Γιάννη Κιουρκτσόγλου ξεκινούν ένα είδος τραγουδιού που έμελλε να έχει μεγάλη επιτυχία και να καταγραφεί ως Σατιρικό Τραγούδι. Ακολούθησε μεγάλη δισκογραφία. Είτε με τον Λογοθέτη είτε με άλλους συνθέτες είτε γράφοντας ο ίδιος τις μουσικές ο Ανδρεάδης συνέχισε αυτό το είδος με μεγάλη επιτυχία μέχρι το 1982.

Από το 1982 έκανε μια στροφή στην καριέρα του κάνοντας ανεξάρτητες παραγωγές με πιο έντεχνα ακούσματα γράφοντας ο ίδιος τις μουσικές. Το ταλέντο του Θέμη Ανδρεάδη πλαισιώθηκε από τον Νότη Μαυρουδή, τον Γιάννη Μαρκόπουλο, τον Γιάνη Λογοθέτη και τον Γιάννη Κιουρτσόγλου, που έβαλαν τα θεμέλια στην καριέρα του. Ακολούθησαν οι: Μίμης Πλέσσας, Γιώργος Χατζηνάσιος, Χριστόδουλος Χάλαρης, Βασίλης Δημητρίου, Λυκούργος Μαρκέας, Χρήστος Κυριαζής, Νίκος Καρβέλας, Νινή Ζαχά, Τάκης Μουσαφίρης, Γιάννης Καραλής, Χρύσανθος Μουζακίτης και τόσοι άλλοι.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑