Ειδήσεις

Published on December 1st, 2022 | by paggaiorama

0

Καθίζηση οι εξαγωγές για τα σταφύλια μας

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ ΕΙΣΑΓΟΥΜΕ ΤΟΝΟΥΣ ΦΡΟΥΤΑ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Μειωμένες κατά 19,6% ήταν οι εξαγωγές επιτραπέζιων σταφυλιών την προηγούμενη εβδομάδα συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή διαμορφούμενες στους 47.722 τόνους με τον Incofruit Hellas να κάνει λόγο για μια από τις χειρότερες χρονιές της τελευταίας δεκαετίας.

«Η εκστρατεία των επιτραπέζιων σταφυλιών ουσιαστικά ολοκληρώθηκε και στην περιοχή της Καβάλας, μια από τις κύριες περιοχές παραγωγής και εξαγωγής.

Η αξιολόγηση της εκστρατείας μέχρι σήμερα είναι η χειρότερη της τελευταίας δεκαετίας δείχνοντας το δρόμο για την επίσπευση υλοποίησης προγράμματος αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών», επισημαίνει ο Σύνδεσμος.

Σε ό,τι αφορά στα εσπεριδοειδή, πορτοκάλια και μανταρίνια, η έναρξη της περιόδου χαρακτηρίζεται από χαμηλή ζήτηση, με τους Έλληνες εξαγωγείς να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πώληση.

«Η ζήτηση συνεχίζει να είναι ανησυχητικά χαμηλή για τα πορτοκάλια και ελαφρώς βελτιωμένη στα μανταρίνια στις παραδοσιακές αγορές της Ευρώπης.

Η αύξηση της ζήτησης είναι απαραίτητη, με τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες να μη συμβάλουν προς κάλυψη μέρους της αύξησης του κόστους παραγωγής και μεταφοράς», σημειώνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών.

Με χαμηλούς ρυθμούς, αλλά καλύτερους από πέρυσι, συνεχίζονται οι εξαγωγές μήλων. Από την 1η Σεπτεμβρίου έως τις 25 Νοεμβρίου οι εξαγωγές τους ανέρχονταν σε 28.822 τόνους έναντι 21.771 τόνων την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, με τις ποσότητες προς Αίγυπτο να αγγίζουν τους 20.441 τόνους έναντι 16.457 τόνων, προς Σαουδική Αραβία τους 1.274 τόνους έναντι 1.405 την προηγούμενη χρονιά και την Ιορδανία.

Την ίδια περίοδο, οι αναγγελίες φορτίων που καταχωρήθηκαν στο ΜΕΝΟ για εξαγωγή-διακίνηση ακτινιδίων, αφορούσαν 48.267 τόνους έναντι 60.002 τόνων την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, με τις ποσότητες προς ΗΠΑ να ανέρχονται σε 3.044 τόνους, προς Ισπανία τους 9.604 τόνους, και προς Ιταλία σε 9.961 τόνους, συμπεριλαμβανομένων και φορτίων για βιομηχανική χρήση εκτιμώμενα σε 1.100 τόνους (προς Ιταλία, Ουκρανία και. σε άλλους προορισμούς).


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑