Ειδήσεις

Published on October 2nd, 2022 | by paggaiorama

0

Δεν υπάρχουν χέρια να μαζέψουν την βρώσιμη ελιά

Το πρόβλημα για την βρώσιμη πράσινη ελιά είναι το ίδιο σε Παγγαίο και Χαλκιδική.

Οι ελαιοπαραγωγοί που ξεκίνησαν τη συγκομιδή με κομμένα τα φτερά, καθώς η τιμή που ανακοινώθηκε σε πρώτη φάση, ανέρχεται στο 1,10 ευρώ για την πρώτη κατηγορία, δηλαδή τα 110 κομμάτια/κιλό.

Η ελεύθερη πτώση της τιμής σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος παραγωγής αφήνει ελάχιστα περιθώρια κέρδους για τον παραγωγό.

Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί η απουσία εργατών γης με εμπειρία στη συγκομιδή.

Οι παραγωγοί φοβούνται ότι με το κόστος παραγωγής στα 800 ευρώ/στρέμμα (από 600 ευρώ/στρέμμα μέχρι και πέρυσι), δε θα καταφέρουν να καλύψουν τα έξοδά τους.

«Δεν κρύβουμε τον έντονο προβληματισμό μας», λέει ο κ. Μισαηλίδης, αγρότης από την Ορμύλια και παραπέμπει σε ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωση Μεταποιητών – Τυποποιητών – Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ), η οποία καλεί τις επιχειρήσεις-μέλη της να καλύψουν το αυξημένο κόστος καλλιέργειας, ειδάλλως μελλοντικά το προϊόν θα υποβαθμιστεί και σταδιακά θα οδηγηθεί σε απώλεια μεριδίων στις διεθνείς αγορές.

«Όταν η ίδια η ΠΕΜΕΤΕ, δηλαδή οι μεταποιητές αναγνωρίζουν το πρόβλημα και καλούν συναδέλφους τους και παραγωγούς να δώσουν καλύτερη τιμή, τότε εμείς τι μπορούμε να κάνουμε», λέει ο κ. Μισαηλίδης.

Κατά κοινή ομολογία πάντως οι μικροί έμποροι και μεταποιητές της Χαλκιδικής δίνουν καλύτερες τιμές για την πράσινη ελιά ή ακολουθούν τους μεγάλους που αγοράζουν το 50% της συνολικής παραγωγής. Άλλωστε, η ποικιλία της ελιάς Χαλκιδικής συναντάται μόνο στο Παγγαίο στην Καβάλα, σε λιγότερες εκτάσεις και διάσπαρτα σε άλλες περιοχές της χώρας όπου κι εκεί οι τιμές δεν διαφοροποιούνται.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑