Ειδήσεις

Published on January 6th, 2024 | by paggaiorama

0

Ξεσκονίζουν τα Οικονομικά των Δήμων και της Καβάλας

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Ο έλεγχος ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε τον Οκτώβριο του 2023. Σύμφωνα με πληροφορίες η Κυβέρνηση ετοιμάζει μπαράζ ελέγχων στο Δήμο και τα νομικα προσωπα του Δήμου που “φωτογραφίζει” η έκθεση.

Το καμπανάκι του κινδύνου κρούει το Ελεγκτικό Συνέδριο ενημερώνοντας το Υπουργείο Οικονομικών και την Κυβέρνηση για την αδιαφάνεια και την αυθαιρεσία αναφορικά με τις απευθείας αναθέσεις στο δημόσιο, στους οργανισμούς, καθώς και στα ΝΠΔΔ & ΝΠΙΔ του δημοσίου, σύμφωνα με το e-dimotes.gr

Ελέγχοντας δειγματοληπτικά 64 δημόσιους φορείς και ένα δείγμα 5.073 συμβάσεων, το Ελεγκτικό Συνέδριο παρέδωσε στο αρμόδιο Υπουργείο μια ουσιαστική έκθεση ελέγχου με άκρως ενδιαφέροντα πορίσματα, συμπεράσματα και συστάσεις.

Πρωταθλητές στις απευθείας αναθέσεις (χωρίς διαγωνιστικές διαδικασίες)  για προμήθειες φαρμάκων και αναλωσίμων υλικών ανακηρύχθηκαν τα Νοσοκομεία με σκληρό διεκδικητή του χρυσού μεταλλείου,  ποιον άλλον; Την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο συγκεκριμένος έλεγχος ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε τον Οκτώβριο του 2023.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του e-dimotes.gr στον έλεγχο συμμετείχαν δεκάδες περιφερειακές  υπηρεσίες και παραρτήματα του ελεγκτικού συνεδρίου, ανάμεσα τους και οι υπηρεσίες επιτρόπου των Περιφερειακών ενοτήτων Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας & Δράμας.

Επί της έκθεσης ελέγχου τοποθετήθηκαν άμεσα η ΚΕΔΕ, ο μέχρι χθες  Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, η Εθνική Αρχή διαφάνειας κ.α.

Διαφαίνεται ότι η Κυβέρνηση ετοιμάζει μπαράζ ελέγχων στους φορείς του δημοσίου που “φωτογραφίζει” η έκθεση, αναβαθμίζοντας οργανωτικά τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και τις ανεξάρτητες αρχές (ΕΑΔ, ΕΛ.ΣΥΝ, ΕΑΔΗΣΥ, Αποκεντρωμένες αυτοδιοικήσεις, ΑΑΔΕ κ.α).

Το 2024 ίσως να είναι η χρονιά αφετηρία για την πάταξη της διαφθοράς και της αδιαφάνειας και την επιβολή ακεραιότητας και λογοδοσίας στη Δημόσια Ζωή.  Εξάλλου είναι πάγια και διαχρονική απαίτηση των πολιτών, τονίζει ο αρθρογράφος του συγκεκριμένου άρθρου

Στα επόμενα σχετικά   άρθρα το e-dimotes.gr θα δημοσιεύσει συνοπτικά τα 7 πορίσματα του ελέγχου, αποσπάσματα από τις απαντήσεις της ΚΕΔ, του πρώην Υπουργού Υγείας και της ΕΑΔ καθώς και τις πρώτες συστάσεις και εισηγήσεις της έκθεσης.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑