Ειδήσεις

Published on February 23rd, 2022 | by paggaiorama

0

Επερώτηση για αγροτικά από Τοψίδη – Μαρκόπουλο

Σε συνέχεια προηγούμενου Δελτίου Τύπου της παράταξής μας σχετικά με σειρά επερωτήσεων που έχουμε καταθέσει στο Προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου ώστε να συζητηθούν στην επόμενη συνεδρίαση, επανερχόμαστε και  με βάση τις αρχές που διατυπώσαμε, καταθέτουμε μία επιπλέον επερώτηση με θέμα τις «Ενέργειες της Περιφέρειας σχετικά με τα εύλογα αιτήματα των γεωργών απέναντι στον ΕΛΓΑ».

Τονίζουμε με έμφαση το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει λόγω των συνθηκών ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος της περιοχής μας αλλά και την σπουδαιότητα του ρόλου του γεωργικού και κτηνοτροφικού τομέα και πέρα από την παραγωγή προϊόντων και ευελπιστούμε ο Περιφερειάρχης και η διοίκηση της Περιφέρειας να στηρίξουν την προσπάθεια του κλάδου, ο οποίος είναι η ραχοκοκαλιά και ο στυλοβάτης όλη της οικονομίας της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ & ΑΙΤΗΣΗ Χορήγησης εγγράφων

Θέμα: «Ενέργειες της Περιφέρειας σχετικά με τα εύλογα αιτήματα των γεωργών απέναντι στον ΕΛΓΑ»

Πραγματοποιήθηκε σήμερα (22/2) στην Καβάλα συγκέντρωση και πορεία γεωργών και κτηνοτρόφων της Π.Ε. Καβάλας με μία σειρά αιτημάτων που αφορούν, μεταξύ άλλων, την οικονομική στενότητα του κλάδου, τις διαρκείς ανατιμήσεις όλων των εισροών που εμπλέκονται στην γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή αλλά και την λειτουργία του ΕΛΓΑ κ.α.

Επισημαίνουμε το μέγεθος των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο γεωργός και ο κτηνοτρόφος της ΑΜΘ λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί αλλά και το έλλειμμα της διοίκησης της Περιφέρειας και του Περιφερειάρχη, το οποίο αφορά όλα τα γενικά και ειδικά ζητήματα του γεωργικού και κτηνοτροφικού τομέα και το οποίο έχει αναδειχθεί κι άλλες φορές.

Όσον αφορά τον ΕΛΓΑ σημαντικό αίτημα των γεωργών και κτηνοτρόφων της περιοχής (αλλά και όλης της χώρας) είναι να εκσυγχρονιστεί ο κανονισμός ασφάλισης του οργανισμού ώστε να καλύπτονται όλες οι πραγματικές αιτίες ζημιών (όπως αυτές εξελίσσονται και υπό την πίεση της κλιματικής αλλαγής) και να χορηγούνται εύλογες αποζημιώσεις, οι οποίες να καλύπτουν το πραγματικό ύψος των ζημιών το οποίο υφίσταται ο ασφαλισμένος και το οποίο βρίσκεται πέραν των δυνατοτήτων του να το αποτρέψει με δικές του ενέργειες.

Επιπλέον ένα εύλογο αίτημα των γεωργών της Περιφέρειας και ιδιαίτερα εκείνων που ασχολούνται με την παραγωγή προϊόντων από εντατικές καλλιέργειες είναι η εξασφάλιση εφαρμογής από αέρος ενεργητικής αντιχαλαζικής προστασίας ώστε τουλάχιστον να αποτρέπεται η πρόκληση ζημιών από τις χαλαζοπτώσεις. Είναι γνωστό, μάλιστα ότι σχεδόν όλη η Π.Ε. Καβάλας και ένα μικρό μέρος της Π.Ε. Δράμας «καλύπτεται» από το ραντάρ του ΕΛΓΑ στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, οπότε δεν απαιτούνται (για την περιοχή αυτή) επιπλέον υποδομές και επενδύσεις.

Στα παραπάνω πλαίσια ερωτάται ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ:

Εάν αντιλαμβάνεται την σπουδαιότητα, των αιτημάτων αυτών κι αν συμφωνεί με αυτά;

Τι ενέργειες έχει κάνει ως τώρα για την προώθηση και υλοποίηση των δύο αυτών θεμάτων;

Με την ευκαιρία αιτούμαστε αντίγραφα εγγράφων της αλληλογραφίας του με τον παραπάνω σκοπό μεταξύ της Περιφέρειας και των Υπουργών ή / και του ΕΛΓΑ. – &

Εάν προτίθεται να εισαγάγει τα θέματα αυτά που αφορούν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους στο Π.Σ.;

Οι επερωτώντες Περιφερειακοί Σύμβουλοι

Χριστόδουλος Τοψίδης (επικεφαλής παράταξης)

Θεόδωρος Μαρκόπουλος


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑