ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Published on April 15th, 2023 | by paggaiorama

0

Το τήρησαν το έθιμο στη Νέα Ηρακλείτσα

ΤΑ ΕΘΜΙΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΣΤΟ ΠΑΓΓΑΙΟ

Τη Μεγάλη Παρασκευή, οι πιστοί στην κοινότητα Νέας Ηρακλείτσας του δήμου Παγγαίου, αναπαριστούν την αποκαθήλωση του άχραντου σώματος του Ιησού Χριστού στο ύψωμα του παρεκκλησίου της Αγίας Μαρίνας.

Η ιερά πομπή ξεκινά από τον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης όπου φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, την οποία σύμφωνα με την παράδοση αγιογράφησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς και κατευθύνεται στο παρεκκλήσι όπου πραγματοποιείται η τελετή της αποκαθήλωσης. Μυροφόρες ραίνουν το σώμα του Ιησού με λουλούδια κατά τη μεταφορά του στο ναό και την εναπόθεσή του στον τάφο.

Στην πορεία του επιταφίου στο λιμάνι ένα πανδαιμόνιο πυροτεχνημάτων και ήχων συντροφεύει την ταφή του Ιησού και αναπαριστά το άνοιγμα του Παναγίου Τάφου και την Ανάσταση που έρχεται μέσα από ένα συθέμελο μείγμα ήχων και φωτιάς…

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

ΑΛΛΑ ΕΘΙΜΑ

Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, στη δημοτική κοινότητα Νέας Πέραμου κατά την περιφορά του Επιταφίου, οι κάτοικοι καίνε ένα ομοίωμα του Ιούδα τη στιγμή που η πομπή με τον Επιτάφιο περνάει από τους δρόμους. Ολόκληρη η πόλη εκείνη τη νύχτα φωτίζεται από τις δεκάδες φωτιές που ανάβουν οι κάτοικοι στέλνοντας έτσι το μήνυμα της κάθαρσης και της αιώνιας Ανάστασης.

Στην Ελευθερούπολη, το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής ο Επιτάφιος του Ιερού Ναού του Αγίου Ελευθερίου περιφέρεται μέσα σε κλίμα κατάνυξης στα στενά δρομάκια της παλιάς πόλης. Οι κάτοικοι έξω από τα σπίτια τους, ανάβουν μικρές φωτιές μέσα σε μεταλλικά κύπελλα ή κρατούν φαναράκια για να φωτιστεί ο δρόμος απ’ όπου θα περάσει ο Επιτάφιος.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑