Ειδήσεις

Published on September 23rd, 2022 | by paggaiorama

0

Το λιμάνι της Ν. Ηρακλείτσας …πακέτο με Αλάνα;

Σκέψεις να περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ το καταφύγιο τουριστικών σκαφών της Νέας Ηρακλείτσας

Το ότι ο Δήμος Παγγαίου δεν φρόντισε να συστήσει Δημοτικό Λιμενικό Γραφείο, ανοίγει τον δρόμο σε νέα σενάρια για αλλαγή του διαχειριστή στα αλιευτικά καταφύγια της Νέας Ηρακλείτσας και της Κάρυανης.

Ήδη εξετάζεται η περίπτωση με την πώληση της Αλάνας της Νέας Ηρακλείτσας σε ιδιώτη να περάσει και το καταφύγιο τουριστικών σκαφών της Νέας Ηρακλείτσας στο ΤΑΙΠΕΔ!

Στις 8 Μαίου 2012 δημοσιεύεται στο ΦΕΚ απόφαση του υφυπουργού Τουρισμού Πέτρου Αλιβιζάτου με την οποία χωροθετείται καταφύγιο τουριστικών σκαφών στον λιμενίσκο της Νέας Ηρακλείτσας.

Η χωροθέτηση αφορά τον ελλιμενισμό 100 σκαφών διαφόρων κατηγοριών.

Φορέας διαχείρισης είναι ο Δήμος Παγγαίου μετά από παραχώρηση για 33 χρόνια, η οποία λήγει το 2045.

Η παραχώρηση απαιτεί να γίνουν από τον Δήμο Παγγαίου διάφορες ενέργειες οι οποίες από ότι φαίνεται δεν έχουν πραγματοποιηθεί στο έπακρο και φυσικά αν δεν συσταθεί Δημοτικό Λιμενικό Γραφείο να μπει μια τάξη στον τρόπο διαχείρισης μπορεί ο ΟΛΚ να ζητήσει να περάσει η διαχείριση στην αρμοδιότητά του.

Τα χρόνια περνούν και στις 30 Μαίου του 2016 η Επιτροπή Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης γνωμοδοτεί υπέρ της έγκρισης των Περιβαλλοντικών όρων επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Kαταφύγιο τουριστικών σκαφών Νέας Ηρακλείτσας, Δήμου Παγγαίου. 

Το από τον Δήμο Παγγαίου σχεδιαζόμενο καταφύγιο τουριστικών σκαφών θα δημιουργηθεί στο εσωτερικό του υφιστάμενου λιμενίσκου Νέας Ηρακλείτσας.

Κατά την δημιουργία του καταφυγίου τουριστικών σκαφών στο λιμενίσκο Νέας Ηρακλείτσας θα υπάρξουν παρεμβάσεις τόσο στο θαλάσσιο χώρο (έκτασης 38.497,60 m2) όσο και τη χερσαία ζώνη (έκτασης 14.567,45 m2) του λιμενίσκου.

Το καταφύγιο στο ΤΑΙΠΕΔ

Η πώληση της Αλάνας της Νέας Ηρακλείτσας ανοίγει τον δρόμο στο ΤΑΙΠΕΔ να γίνει αυτός ο διαχειριστής του καταφυγίου τουριστικών σκαφών της Νέας Ηρακλείτσας

Ήδη την τρέχουσα χρονιά στο Ταμείο Ανάκαμψης εντάχθηκε με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών το έργο για τη Δημιουργία Καταφυγίου Τουριστικών Σκαφών στην Αμμουλιανή.

Το έργο αφορά στην αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών του επιβατικού λιμένα μπροστά από τον οικισμό της Αμμουλιανής και στηv διαμόρφωση καταφυγίου τουριστικών σκαφών εντός αυτού, με στόχο την βελτίωση του επιπέδου εξυπηρέτησης των διακινούμενων επιβατών και οχημάτων και την περαιτέρω ανάπτυξη του τουριστικού χαρακτήρα της περιοχής, ενισχύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το διαθέσιμο εισόδημα των μονίμων κατοίκων του νησιού.

Εξαιρέσεις υπάρχουν όπως στα Λιμενάρια Θάσου, όπου το καταφύγιο τουριστικών σκαφών που δημιουργήθηκε εκεί το διαχειρίζεται το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θάσου!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑