Ειδήσεις

Published on October 7th, 2023 | by paggaiorama

0

Για τις κλοπές κειμηλίων από την Εικοσιφοίνισσα…

ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΆΣΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Διαβάζουμε ότι ένα ζήτημα, που είχε ανακινηθεί και πριν από ένα χρόνο με αφορμή την επιστροφή του Ευαγγελιστάριου γραμμένο στο τέλος του 10ου αιώνα που είχε κλαπεί από Βουλγάρους από την ιστορική ιερά μονή Παναγίας της Εικοσιφοίνισσας στο Παγγαίο, αποτέλεσε και σημείο εκκίνησης για λήψη κάποιων μέτρων .

Ένα σημαντικό θέμα για το οποίο οι τρεις Μητροπολίτης (Ξάνθης, Δράμας και Σερρών) είχαν αποφασίσει την προσφυγή στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, η οποία ωστόσο καθυστέρησε λόγω της  αναπάντεχης εκδημίας του Μητροπολίτη Δράμας κυρού Παύλου ΚΑΙ έκτοτε είναι σε εκκρεμότητα.

Για το θέμα αυτό υπάρχει το ίδιο ενδιαφέρον των Ι. Μητροπόλεων της περιοχής μας για την επιστροφή των κλαπέντων κειμηλίων, ενώ προχωρά η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ο μητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμων ανέφερε σχετικά ότι: «Τα δικά μας κειμήλια, ο τότε Διάκονος του Μητροπολίτη Δράμας Χρυσοστόμου (του μετέπειτα Σμύρνης) Χρυσόστομος και αυτός, ήρθε και τα κατέγραψε. Και έχουμε έναν πλήρη κατάλογο των χειρογράφων (τι είναι το καθένα, ποιας χρονολογίας, ποιες είναι οι διαστάσεις του κλπ). Τα δικά μας είναι σε ένα όχι κρατικό, αλλά εκκλησιαστικό μουσείο.

Αλλά όταν το ’96 έστειλα έγγραφο στον τότε Πατριάρχη, τον μακαριστό Μάξιμο, μαζί με τον κατάλογο και του είπα να επιστραφούν στον φυσικό τους χώρο και να είναι στην διάθεση του καθενός που θέλει να τα μελετήσει, η απάντηση ήταν ότι αυτά μετατέθηκαν προς φύλαξη.

Εδώ ήταν 500 χρόνια οι Τούρκοι και αυτά ήταν στην θέση τους» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας εντούτοις ότι «δεν το αφήνουμε το θέμα.

Θα πρέπει όμως να μας βοηθήσει σε αυτό και η ελληνική πολιτεία. Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, το οποίο όμως δεν έχουμε βάλει στο περιθώριο, γιατί πρόκειται  για την πολιτιστική μας κληρονομία”.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑