Ειδήσεις

Published on March 14th, 2024 | by paggaiorama

0

Όταν βρήκαν την πόρτα κλειστή…

ΟΚΤΩ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ΟΤΑΝ ΑΔΕΙΑΖΕ ΤΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΑΠΟ ΠΡΌΣΦΥΓΕΣ

Καλά έκανε και μας θύμισε ο αντιδήμαρχος Πολιστισμού και Αθλητισμού Χρήστος Μποσμπότης ότι πριν από 8 χρόνια είχαν ανοίξει τότε το Κλειστό Γυμναστήριο Ελευθερούπολης και φιλοξένησαν για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα τους πρόσφυγες που ξεφόρτωσαν τα καράβια στο λιμάνι της Καβάλας.

Γράφει ο κ. Μποσμπότης: “8 χρόνια πρίν. Όλος ο Δήμος Παγγαίου… μια αγκαλιά!!!” προφανώς αναφέρεται στην φιλοξενία των προσφύγων!

Πάμε να θυμίσουμε στον αντιδήμαρχο και πως έφυγαν οι πρόσφυγες από το Κλειστό, όταν φορτώθηκαν στα λεωφορεία και έφυγαν άρον – άρον για άλλες πόλεις, την ίδια στιγμή που η Καβάλα ακόμη τους φιλοξενεί στον αστικό ιστό της!

7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016… ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΗΜΕΡΑΣ…

Αναχώρησαν σήμερα νωρίς το πρωί από την Ελευθερούπολη Καβάλας οι διακόσιοι και πλέον πρόσφυγες που εδώ και σαράντα ημέρες φιλοξενούνταν στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης.

Σύμφωνα με τον δήμο Παγγαίου, η αναχώρηση έγινε με λεωφορεία που ναύλωσε η δημοτική αρχή και πραγματοποιήθηκε «μέσα σε φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα», ενώ ο τελικός τους προορισμός είναι το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο παλιό στρατιωτικό αεροδρόμιο του Κατσικά στα Ιωάννινα.

Όπως εξηγεί ο δήμος, η απόφαση απομάκρυνησης των προσφύγων ελήφθη «μετά την κοινή διαπίστωση ότι η συνέχιση της διαμονής τους στον συγκεκριμένο χώρο εγκυμονούσε σοβαρά προβλήματα τόσο για τους ίδιους όσο και για την τοπική κοινωνία». 

«Η εξ αρχής δεδομένη ακαταλληλότητα του συγκεκριμένου χώρου στον οποίο να σημειωθεί ότι “προσωρινά” είχαν εγκατασταθεί οι πρόσφυγες και στην κυριολεξία συνωστίζονταν όλο αυτό το διάστημα σε έναν ενιαίο χώρο, χάνοντας οποιαδήποτε ιδιωτικότητα, ήταν ο βασικός λόγος που σε συνδυασμό με την ανάγκη λειτουργίας του γυμναστηρίου οδήγησαν τον Δήμο Παγγαίου να λάβει δραστικά μέτρα αναφορικά με την μετακίνησή τους», σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ατέλειωτο το μαρτύριο των προσφύγων που αναγκάστηκαν να φύγουν από την Ελευθερούπολη

Ουδείς γνωρίζει που θα καταλήξουν οι περίπου 170 πρόσφυγες που φιλοξενήθηκαν στο κλειστό γυμναστήριο της Ελευθερούπολης και που άρον-άρον τους έβαλαν το πρωί της Πέμπτης σε λεωφορεία που ναύλωσε ο Δήμος Παγγαίου. Οι πρόσφυγες έφτασαν στις 2 το μεσημέρι στον καταυλισμό του Κατσικά Ιωαννίνων, αλλά, βλέποντας τις συνθήκες που επικρατούν εκεί, αρνήθηκαν να κατεβούν από τα λεωφορεία. Η κατάσταση το πρωί της Παρασκευής…

Ατέλειωτο το μαρτύριο των προσφύγων που αναγκάστηκαν να φύγουν από την Ελευθερούπολη :: left.gr

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΡΟΕΒΑΛΕ ΤΟΤΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΓΓΑΙΟΥ

Υπό το καθεστώς της πίεσης και προκειμένου να βρεθεί άμεσα τόπος, το Συντονιστικό για τη Διαχείριση της Προσφυγικής Κρίσης, αποφάσισε να οδηγηθούν οι πρόσφυγες στον Κατσικά Ιωαννίνων, χώρο που, σίγουρα, δεν είναι καλύτερος από το γυμναστήριο της Ελευθερούπολης. Οι λόγοι που επικαλέστηκε η διοίκηση του Δήμου για την εκκένωση του γυμναστηρίου ήταν το μεγάλο χρονικό διάστημα φιλοξενίας, τα υγειονομικά προβλήματα που θα αυξηθούν σε έναν κλειστό χώρο φιλοξενίας τόσων ατόμων με την έλευση του θέρους και η ανάγκη επανάχρησης του γυμναστηρίου.  

Oλόκληρη η συνέντευξη του Φίλιππου Αναστασιάδη στην εκπομπή «Καβάλα στο Κόκκινο» (8-4-2016)

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στον καταυλισμό είναι τα όσα ειπώθηκαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, λίγο πριν την άφιξη των προσφύγων από την Ελευθερούπολη, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας και ο πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου (ΟΚΠΑΠΑ), Φίλιππος Τσουμάνης, οι οποίοι τόνισαν την επιτακτική ανάγκη να επιλύσει η Κυβέρνηση τα πολλά υγειονομικά προβλήματα στον καταυλισμό προσφύγων του Κατσικά, και γνωστοποίησαν ότι έχουν καταθέσει σχετικές προτάσεις στο Υπουργείο Άμυνας, το τοπικό συντονιστικό όργανο και στην πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα υπό τον  Διοικητή του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ),  Νίκου Παπαευσταθίου, ο οποίος επισκέφθηκε τον καταυλισμό.

Τα προβλήματα. Με δεδομένη την ακαταλληλότητα του χώρου και λόγω των υγειονομικών προβλημάτων, ο Δήμος Ιωαννιτών έχει ζητήσει από την Κυβέρνηση να φροντίσει για τη μεταστέγαση τους σε στεγασμένους χώρους.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών, λόγω της κατάστασης στον καταυλισμό, ξεσηκώθηκαν οι πρόσφυγες ζητώντας την μετεγκατάστασή τους.

Λίγες ώρες, μετά την αναχώρηση των προσφύγων, το «Κόκκινο Καβάλας 102,8» συνομίλησε με τον δήμαρχο Παγγαίου, Φίλιππο Αναστασιάδη, ο οποίος εισηγήθηκε την εκκένωση του γυμναστηρίου, δίχως να έχει εξασφαλιστεί προηγουμένως η ασφαλής μετεγκατάσταση των φιλοξενουμένων του Δήμου του. Σημειώνεται ότι περί τα 10 άτομα στάθηκαν τυχερά, επειδή παρέμειναν φιλοξενούμενα σε σπίτια πολιτών. Κι αφού… «έφυγαν» τους πρόσφυγες, ο Δήμος Παγγαίου, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει τα εξής:

«Αναχώρησαν σήμερα το πρωί  από την Ελευθερούπολη οι διακόσιοι και πλέον πρόσφυγες που εδώ και σαράντα ημέρες είχαν εγκατασταθεί στο κλειστό γυμναστήριο της  πόλης.  Ο Δήμος  φρόντισε για την ναύλωση των λεωφορείων στα οποία με προθυμία και χωρίς καμιά αντίρρηση και μέσα σε φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα επιβιβάστηκαν οι πρόσφυγες νωρίς το πρωί προκειμένου να μεταφερθούν σε οργανωμένο καταυλισμό προσφύγων και συγκεκριμένα στο παλιό αεροδρόμιο του Κατσικά του Δήμου Ιωαννίνων.

 Στην απόφαση αυτή οδηγήθηκε ο Δήμος Παγγαίου μετά την κοινή διαπίστωση ότι η συνέχιση της διαμονής τους στον συγκεκριμένο χώρο εγκυμονούσε σοβαρά προβλήματα τόσο για τους ίδιους όσο και για την τοπική κοινωνία. Η εξ αρχής δεδομένη ακαταλληλότητα του συγκεκριμένου χώρου στον οποίο να σημειωθεί ότι “προσωρινά” είχαν εγκατασταθεί οι πρόσφυγες και στην κυριολεξία συνωστίζονταν όλο αυτό το διάστημα σ έναν ενιαίο χώρο, χάνοντας οποιαδήποτε ιδιωτικότητα, ήταν ο βασικός λόγος που σε συνδυασμό με την ανάγκη λειτουργίας του γυμναστηρίου  οδήγησαν τον Δήμο Παγγαίου να λάβει δραστικά μέτρα αναφορικά με την μετακίνησή τους». (πηγή: Κόκκινο)

Η κατάσταση το πρωί της Παρασκευής

 Μέσα σε 3 λεωφορεία, έξω από το κέντρο φιλοξενίας του Κατσικά, παραμένουν από χθες το μεσημέρι 178 πρόσφυγες από τη Συρία, καθώς αρνούνται να περάσουν μέσα στη δομή. Η κατάσταση είναι τεταμένη, οι πρόσφυγες διαμαρτύρονται έντονα, με την υποστήριξη των συμπατριωτών τους, που έχουν ήδη εγκατασταθεί στις σκηνές και τους αποτρέπουν να μπουν στον χώρο όπου είναι κακές οι συνθήκες διαβίωσης, όπως υποστηρίζουν.

   Πρόκειται για οικογένειες Σύρων, που αναχώρησαν χθες το πρωί, από το κλειστό Γυμναστήριο της Ελευθερούπολης Καβάλας. Όταν στις 2 μετά το μεσημέρι έφτασαν τα λεωφορεία στον Κατσικά μια αντιπροσωπεία προσφύγων επισκέφτηκε τη δομή και λίγα λεπτά αργότερα ζήτησαν να μεταφερθούν, εν μέσω διαμαρτυριών, σε άλλον χώρο φιλοξενίας, κάτι που δεν έγινε εφικτό. Οι οδηγοί των λεωφορείων, αναχώρησαν για τα Ιωάννινα και οι πρόσφυγες τη νύχτα έμειναν στα λεωφορεία ενώ κάποιο άναψαν φωτιές σε διπλανό χωράφι και κοιμήθηκαν εκεί με τις οικογένειες τους.

   Ωστόσο, παρεμβάσεις το ζήτημα των προβλημάτων στο κέντρο φιλοξενίας, έκαναν ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, καθώς και η δημοτική Αρχή. Ο κ. Μάξιμος ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στον Κατσικά, σε δηλώσεις του επισήμανε πως «είναι ανάγκη, ή να αλλάξουν οι άσχημες συνθήκες διαβίωσης, ή να μεταφερθούν σε άλλον στεγασμένο χώρο οι πρόσφυγες».

    «Είναι καθαρή ευθύνη της κυβέρνησης, να επιλύσει αυτά τα προβλήματα. Ο δήμος και όσοι άλλοι φορείς συνδράμουμε στο προσφυγικό πρόβλημα, το κάνουμε επικουρικά» υποστήριξε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θ.Μπέγκας σε συνέντευξη τύπου για το ζήτημα.

   Ο κ. Μπέγκας επανέλαβε πως ο δήμος, για λόγους ανθρωπιστικούς και υπευθυνότητας, συνδράμει με τις υπηρεσίες του από την πρώτη στιγμή, αν και είχε εκφράσει τη διαφωνία του για την επιλογή του συγκεκριμένου χώρου, τον οποίο όλοι οι φορείς της περιοχής έχουν χαρακτηρίσει ακατάλληλο. Επίσης,τόνισε πως ο δήμος απαιτεί την επίλυση των προβλημάτων υγείας και ασφάλειας του καταυλισμού, τόσο για την προστασία των ίδιων των προσφύγων, όσο και των κατοίκων της περιοχής.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑