ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Published on August 16th, 2022 | by paggaiorama

0

Βούλιαξε από πιστούς η Εικοσιφοίνισσα

Πλήθος κόσμου βρέθηκε στο μοναστήρι της Παναγίας Εικοσιφοίνισσας στο Παγγαίο παραμονή και ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου.

Το ιστορικό μοναστήρι για μια ακόμη χρονιά και κυρίως μετά δύο χρόνια πανδημίας έζησε μεγάλες στιγμές όπως τα παλιά χρόνια, μια και σημειώθηκε το αδιαχώρητο.

Η Μονή Παναγίας Εικοσιφοίνισσας βρίσκεται στο Νομό Καβάλας, στα όρια με το Νομό Σερρών, αλλά υπάγεται διοικητικά στη Μητρόπολη Δράμας. Οι δύο πιο κοντινές πόλεις σε αυτήν είναι η Δράμα και η Καβάλα, σε ίση περίπου απόσταση 36 χιλιομέτρων.

Στις βόρειες πλαγιές του Παγγαίου όρους,  δεσπόζει ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Μακεδονίας, η Ιερά Μονή της Παναγίας της Εικοσιφοίνισσας, που είναι γνωστή και ως Μονή της Κοσίνιτσας.

Για την επωνυμία της έχουν διατυπωθεί διάφορες απόψεις, από τις οποίες πιθανότερη φαίνεται εκείνη που τη σχετίζει με το «φοινικοῦν φῶς», δηλαδή το κοκκινωπό φως που εξέπεμψε το ξύλο, πάνω στο οποίο αποτυπώθηκε η μορφή της Παναγίας.

Το 1943 καταστράφηκε από πυρκαγιά όλο το συγκρότημα εκτός από το καθολικό. Η μονή ανασυστάθηκε το 1965, όταν εγκαταστάθηκε εδώ πολυάριθμη γυναικεία αδελφότητα.

Σύμφωνα με την παράδοση, η μονή ιδρύθηκε στα μέσα του 5ου αιώνα από τον τότε επίσκοπο Φιλίππων Σώζοντα.

Στην πραγματικότητα όμως πρώτος επίσημος κτήτοράς της θεωρείται ο άγιος Γερμανός από την Παλαιστίνη, ένας από τους φωτιστές των Σλάβων τον 9ο αιώνα.

Δεύτερος κτήτορας θεωρείται ο οικουμενικός πατριάρχης Διονύσιος Α΄, ο οποίος συνέβαλε στην ανακαίνισή της, στο δεύτερο μισό του 15ου αιώνα.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑