Ειδήσεις

Published on January 30th, 2023 | by paggaiorama

0

Ο Πλατανότοπος τιμά την Αγία Αγάθη

Ανακοινώνεται προς το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της εκκλησίας του Χριστού ότι την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023 τιμάται η μνήμη της Αγίας Ενδόξου Μάρτυρος Αγάθης στον ομώνυμο ναό της στον Πλατανότοπο ο οποίος όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει είναι ο μοναδικός ναός στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Παρακάτω ανακοινώνεται λεπτομερώς το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων:

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023 ώρα 17:30μ.μ. θα ξεκινήσει από τον κεντρικό Ναό του Αγίου Αθανασίου η πομπή με την ιερά εικόνα της Αγίας. 18:00μ.μ. άρχεται ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασιας και θείου κηρυγματος.

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023 07:30 Πανηγυρική θεία Λειτουργία.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας θα υπάρχει κέρασμα έξω από τον ναό.

ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ Η ΑΓΙΑ ΑΓΑΘΗ

Η Αγία Αγάθη, καταγόταν από το Παλέρμο ή την Κατάνη της Σικελίας. Έζησε και μεγαλούργησε στο χρόνια του αυτοκράτορα Δέκιου (249 – 251 μ.Χ.). Η οικογένειά της διέθετε τεράστια περιουσία, η δε Αγία διακρινόταν για τη φυσική της ομορφιά αλλά και για το ήθος, τις αρετές και τη μεγάλη της πίστη.

Σε ηλικία δεκαπέντε ετών, μένει ορφανή και μοναδική κληρονόμος της μεγάλης περιουσίας των γονέων της και τότε αναδείχθηκε η υπέροχη προσωπικότητα της Αγάθης. Αγνοώντας τις προσκλήσεις και τις κολακείες του κόσμου, διέθεσε όλη της την περιουσία σε φιλανθρωπικούς σκοπούς βοηθώντας όλους όσους είχαν ανάγκη.

O Θεός όμως έκρινε ότι η Αγία έπρεπε να δοκιμαστεί περισσότερο. O έπαρχος Κιντιανός προσπάθησε χρησιμοποιώντας διάφορα μέσα, να την πείσει να τον παντρευτεί. Η Αγία όμως όχι μόνο δεν απαρνήθηκε την πίστη της, αλλά θέλησε να μαρτυρήσει γι’ αυτήν. Έτσι υπέμεινε με θαυμαστή καρτερικότητα όλα τα βασανιστήρια και μάλιστα δοξολογώντας τον Θεό που την αξίωσε της τιμής του μαρτυρίου.

Παρέδωσε το πνεύμα της το 251 μ.Χ. μετά από φρικτά βασανιστήρια και ενώ βρισκόταν στη φυλακή, λαμβάνοντας έτσι το στέφανο του μαρτυρίου.

Η Σύναξη της Αγίας Μάρτυρος Αγάθης ετελείτο στο Μαρτύριό της, το οποίο βρισκόταν στο έβδομο του Βυζαντίου (Σικελία). Τα ιερά λείψανά της μεταφέρθηκαν στην Κωνσταντινούπολη κατά την περίοδο των αυτοκρατόρων Βασιλείου Β’ (976 – 1025 μ.Χ.) και Κωνσταντίνου Η’ (1025 – 1028 μ.Χ.).


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑