Ειδήσεις

Published on April 25th, 2024 | by paggaiorama

0

Μπάζα από απάτη ηλικιωμένων στην Καβάλα, 31.500 ευρώ, 4 χρυσές λίρες και χρυσαφικά

ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ Ο ΕΝΑΣ ΤΗΣ ΣΠΕΙΡΑΣ

Εξιχνιάσθηκαν έπειτα από επιστάμενες έρευνες των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Καβάλας, πέντε υποθέσεις απατών εκ των οποίων τρεις τετελεσμένες και δύο σε απόπειρα, που διαπράχθηκαν κατά το χρονικό διάστημα από 20 έως 24-04-2024 σε βάρος ηλικιωμένων ημεδαπών, σε περιοχές της Καβάλας.

Συνελήφθη την 24-4-2024 το απόγευμα σε οικισμό της Καβάλας από τους ανωτέρω αστυνομικούς, ένας ημεδαπός και σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία για το αδίκημα της απάτης.

Η σχετική δικογραφία περιλαμβάνει και άγνωστους συνεργούς του που αναζητούνται.

Αναλυτικότερα, ύστερα από μεθοδική και εμπεριστατωμένη έρευνα που διεξήχθη, εξακριβώθηκε ότι οι δράστες, κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα κάλεσαν τηλεφωνικά πέντε ηλικιωμένες ημεδαπές σε περιοχές της Καβάλας, προσποιούμενοι είτε τους αστυνομικούς είτε τους ιατρούς νοσοκομείων και με πρόσχημα αντίστοιχα ότι προτίθενται να υποθάλψουν συγγενικό τους πρόσωπο το οποίο έχει προκαλέσει θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα ή ότι συγγενικό τους πρόσωπο χρήζει άμεσης χειρουργικής επέμβασης, απαιτούσαν χρηματικά ποσά για την παροχή των υπηρεσιών τους, πείθοντάς τες σε τρεις περιπτώσεις να συγκεντρώσουν χρήματα και κοσμήματα κατά περίπτωση και στη συνέχεια να τα παραδώσουν σε προκαθορισμένο σημείο στον συλληφθέντα δράστη, αποκομίζοντας συνολικά το χρηματικό ποσό των 31.500 ευρώ, τέσσερις (4) χρυσές λίρες και χρυσαφικά.

Έπειτα από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, οι παραπάνω αστυνομικοί, εντόπισαν και συνέλαβαν τον ανωτέρω δράστη, ενώ στην οικία του βρέθηκε μέρος των αφαιρεθέντων χρημάτων, οι χρυσές λίρες και τα χρυσαφικά τα οποία κατασχέθηκαν και αποδόθηκαν στη δικαιούχο τους.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καβάλας, ενώ η αστυνομική έρευνα και η προανάκριση, συνεχίζονται από το Τμήμα Ασφάλειας Καβάλας, για την ταυτοποίηση των συνεργών του και την εξακρίβωση της τυχόν συμμετοχής τους σε διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων.

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Με αφορμή περιστατικά εξαπάτησης πολιτών που έλαβαν χώρα στην Περιφέρειά μας το τελευταίο χρονικό διάστημα, όπου επιτήδειοι είτε χρησιμοποιώντας την ανωτέρω μεθοδολογία είτε παριστάνοντας πωλητές προϊόντων μέσω διαδικτύου απέσπασαν χρηματικά ποσά από τους παθόντες, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σας συμβουλεύει:

•           Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για την ταυτότητα του καλούντος όταν λαμβάνετε κλήσεις από αριθμούς που δεν γνωρίζετε.

•           Να είστε επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού για επείγουσα ανάγκη (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο) συγγενικού ή φιλικού προσώπου σας.

•           Σε περίπτωση που ενημερωθείτε για ανάγκη συγγενικού ή γνωστού σας προσώπου, επικοινωνήστε τηλεφωνικά οι ίδιοι μαζί του, ώστε να επιβεβαιώσετε τα όσα επικαλούνται αυτοί που σας κάλεσαν.

•           Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι φίλοι-συγγενείς σας.

•           Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.

•           Να μην πείθεσθε εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που σας προτείνουν άγνωστα άτομα ή υπάρχουν αναρτήσεις για αυτά στο διαδίκτυο.

Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑