ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Published on November 3rd, 2022 | by paggaiorama

0

Η οινοποιία Τσικρικώνη από το Μυρτόφυτο σε παρουσίαση

Η ποικιλία του βορειοελλαδίτικου αμπελώνα γιόρτασε στο Ble

  • Στην εκδήλωση συμμετείχε και το ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΤΣΙΚΡΙΚΩΝΗ – ΜΥΡΤΟΦΥΤΟ ΠΑΓΓΑΙΟΥ ΚΑΒΑΛΑ, ένα οινοποιείο με ροζέ και ερυθρή εκδοχή της ποικιλίας δοσμένη στην πιο νόστιμη και γαστρονομική εκδοχή της.

Με το χαρακτηριστικό του άρωμα και την ιδιαίτερη γεύση του, το ξινόμαυρο μπορεί να αναγνωριστεί ακόμη και με …κλειστά τα μάτια.

Η εμβληματική ποικιλία κρασιού με καταγωγή από την Μακεδονία έχει πολλά χαρίσματα, τα οποία εξελίσσονται άψογα σε ένα κολονάτο ποτήρι. Σερβίρουμε, στροβιλίζουμε, αφήνουμε να αναδειχθούν τα πλούσια αρώματά του και ξεκινάμε τις γευστικές αποκαλύψεις.

Πολύτιμης σημασίας για την οινοποιία της Βόρειας Ελλάδας, το ξινόμαυρο δίνει κρασιά με έντονο χρώμα, υψηλή οξύτητα και δυνατό, πλούσιο άρωμα. Τα χαρακτηριστικά των κρασιών που δίνει το ξινόμαυρο βελτιώνονται σημαντικά με την πάροδο του χρόνου.

Έντεκα παραγωγοί ξινόμαυρου παρουσίασαν το κρασί τους στη Γιορτή Ξινόμαυρου στο Blé Vin Wine Gallery & Bar στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Ξινόμαυρου.

Ο Ανέστης Χαϊτίδης, οινολόγος και ιδιοκτήτης του Wine House και συνδιοργανωτής της εκδήλωσης μίλησε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη.

«Αυτό που προσπαθήσαμε να δείξουμε στον κόσμο είναι η πολυμορφικότητα του ξινόμαυρου. Είναι ένα σταφύλι από το οποίο μπορούμε να κάνουμε φανταστικά λευκά κρασιά, φρέσκα ή παλαίωσης. Μπορούμε να κάνουμε λευκά ή ροζέ αφρώδη, φυσικά ροζέ, φρέσκα ή παλαίωσης, όπως και κόκκινα κρασιά φινετσάτα, αλλά και κόκκινα κρασιά, πιο δυνατά, που θέλουν χρόνο για να εκδηλωθούν», ανέφερε αρχικά.

«Θεωρείται η κατεξοχήν βορειοελλαδίτικη ποικιλία. Τα λιμέρια της είναι η περιοχή της Νάουσας, του Αμυνταίου της Γουμένισσας και της Ραψάνης στη Θεσσαλία. Η Ραψάνη είναι το νοτιότερο όριο που καλλιεργείται συστηματικά το ξινόμαυρο», συμπλήρωσε ο κ. Χαϊτίδης.

Τα παλαιότερα ξινόμαυρα ήταν τραχιά, στιφά κρασιά, τα οποία συνόδευαν την Μακεδονίτικη κουζίνα, και ταίριαζαν με τις πιο καυτερές και έντονες γεύσεις. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια παράγονται φινετσάτα ξινόμαυρα, τα οποία δε χρειάζονται συνοδεία φαγητού. Απολαμβάνονται σκέτα ή μαζί με κάποιο ελαφρύ συνοδευτικό, όπως τυρί ή αλλαντικό.

Στην εκδήλωση συμμετείχε και το ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΤΣΙΚΡΙΚΩΝΗ – ΜΥΡΤΟΦΥΤΟ ΠΑΓΓΑΙΟΥ ΚΑΒΑΛΑ, ένα οινοποιείο με ροζέ και ερυθρή εκδοχή της ποικιλίας δοσμένη στην πιο νόστιμη και γαστρονομική εκδοχή της.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑