Ειδήσεις

Published on July 12th, 2023 | by paggaiorama

0

Καταγγελία κατοίκων Παραλίας Οφρυνίου για λήμματα

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ: «ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ – Απορροή επεξεργασμένου νερού βιολογικού καθαρισμού Παραλίας Οφρυνίου-Ορφανίου σε κατοικημένη περιοχή»

Αγαπητοί/ές  κύριοι/κυρίες

Από το ξεκίνημα της λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού που βρίσκεται στην Παραλία Οφρυνίου-Ορφανίου και συγκεκριμένα από τον Ιούνιο του2023, παρατηρήθηκαν τα εξής:

1)      Το επεξεργασμένο νερό του εργοστασίου του βιολογικού καθαρισμού μεταφέρεται με αγωγό στο ρέμα που κατεβαίνει από το Ορφάνι προς τη θάλασσα και το οποίο δεν είναι σταθερής ροής υδάτων. Θέλουμε να επισημάνουμε ότι το ρέμα δεν καθαρίζεται: έχει πεταμένες σακούλες και συσκευασίες από φυτοφάρμακα με κίνδυνο για την υγεία των κατοίκων της περιοχής αλλά και των κολυμβητών, ενώ επίσης είναι γεμάτο από χόρτα και κλαδιά που εμποδίζουν τη ροή του νερού.

2)      Καθώς το ρέμα συναντά τον παραλιακό δρόμο (στο ύψος της διασταύρωσης με το δρόμο για το Ορφάνι) επειδή δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη, το νερό περνάει πάνω από το δρόμο και καταλήγει σε χώρο (πριν τη θάλασσα) σχηματίζοντας μια λίμνη με στάσιμο νερό, χωρίς τελικά να καταλήγει στη θάλασσα.

3)      Όλη η περιοχή έχει γεμίσει με βατράχια και κουνούπια λόγω του στάσιμου νερού που παραμένει στο ρέμα.

Επισημαίνουμε τους παρακάτω κινδύνους και ζητάμε, άμεσα, απαντήσεις για τα παρακάτω ζητήματα:

Α) Το νερό που συσσωρεύεται στο δρόμο μπορεί να προκαλέσει ατυχήματα, αφού δεν σταματά ποτέ η ροή, και σε μικρή απόσταση (ακριβώς στη διασταύρωση με τον παραλιακό δρόμο και εξαιτίας του νερού) έχουν ανοίξει τρύπες στο οδόστρωμα. Επειδή ακριβώς ο δρόμος στο συγκεκριμένο σημείο χαμηλώνει, δεν δίνει καλή ορατότητα στους οδηγούς και μεγαλώνει τον κίνδυνο του ατυχήματος.

Β) Το στάσιμο νερό εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των κατοίκων της περιοχής και των κολυμβητών (βατράχια, κουνούπια, φυτοφάρμακα κ.τ.λ.).

Γ) Τηρήθηκαν οι προδιαγραφές απορροής του επεξεργασμένου νερού από το εργοστάσιο του βιολογικού καθαρισμού και ποιες είναι αυτές (ζητάμε να μας κοινοποιηθούν);

Δ) Γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι του επεξεργασμένου νερού πριν την απορροή; Αν ναι κάθε πότε και ποια είναι τα αποτελέσματα των ελέγχων (ζητάμε να μας κοινοποιηθούν);

Ε) Γιατί δεν έγιναν έργα υποδομής πριν τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού;

Πιστεύουμε ότι το έργο πραγματοποιήθηκε με μεγάλη προχειρότητα (όσον αφορά την απορροή δεν έγινε τίποτε απολύτως) χωρίς να ληφθεί υπόψη καθόλου ο ανθρώπινος παράγοντας και οι επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της περιοχής και του περιβάλλοντος.

Παρακαλούμε να μας απαντήσετε άμεσα στα ερωτήματα που θέσαμε και επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας, προκειμένου να διαφυλάξουμε την υγεία των κατοίκων της περιοχής και το περιβάλλον.

Για τον Σύλλογο

ΠΡΟΣ: 1) Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και  Αποχέτευσης του Δήμου Παγγαίου

2) Δήμαρχο Παγγαίου

3) Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Παγγαίου

4) Διεύθυνση Υγιεινής Νομού Καβάλας

Κοινοποίηση: Πυροσβεστική Υπηρεσία


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑