Ειδήσεις

Published on April 8th, 2022 | by paggaiorama

0

Οι Αρχιμάγειρες τίμησαν τον μοναχό Επιφάνιο εκ Νικήσιανης

Αφιερωμένο στη μνήμη του εκλιπόντος Πατέρα Επιφάνιου, εξαίρετου αρχιμάγειρα του Αγίου Όρους ήταν το ετήσιο συμπόσιο της μέχρι πρότινος Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος, η οποία παράλληλα με τον φόρο τιμής που απέμεινε στον άνθρωπο που έδωσε τα μέγιστα στη μαγειρική.

«Η αποψινή βραδιά αρμόζει ως φόρος τιμής στον Πατέρα Επιφάνιο, να απολαύσουμε όλοι μαζί πιάτα εμπνευσμένα από τις συνταγές του που με τόσο μεράκι και αγάπη δημιούργησε, αφήνοντας πίσω του μια σπουδαία κληρονομιά στην παγκόσμια γαστρονομία» ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας Δημήτρης Κυριακόπουλος στο πλαίσιο του ετήσιου συμποσίου που δόθηκε χθες σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, παρουσία φορέων της πόλης, της Χαλκιδικής, σεφ κτλ.

Ο Πατέρας Επιφάνιος ο οποίος υπήρξε μέλος της Λέσχης και πάντα στο πλευρό της, κοιμήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου του 2020, σε ηλικία 64 ετών, και όπως επισήμανε ο υπεύθυνος επικοινωνίας της Λέσχης Μανώλης Στράτος ήταν πάντα γενναιόδωρος και μειλίχιος άνθρωπος, «ήταν ο πατέρας μας, ο πολύ καλός μας φίλος» με την τιμητική του πλακέτα να την παραλαμβάνει ο πατέρας Ιωακείμ.

Και όπως ανέφερε, σ’ ένα σύντομο βίντεο που προβλήθηκε κατά τη χθεσινή βραδιά, ο Πατέρας Επιφάνιος, «τα περισσότερα χρόνια μαγειρεύω συνεχώς και έχω διαπιστώσει ότι είναι ο καλύτερος τρόπος να πλησιάζεις τον συνάνθρωπό σου μέσω του καλού φαγητού, και μέσω από τον συνάνθρωπό σου βρίσκεις αυτό που χρειάζεται».

O αγιορείτης μοναχός Επιφάνιος o Μυλοποταμινός γεννήθηκε στη Νικήσιανη Παγγαίου το 1956 όπου και έζησε μέχρι που τελείωσε το λύκειο.

Το 1973 πήγε στο Άγιον Όρος, ενώ από το 1990 συνέχισε στον Μυλοπόταμο Αγίου Όρους, όπου εκτός από την καλλιέργεια αμπελιών, την παραγωγή κρασιού και την επιμέλεια της αγιορείτικης κουζίνας, έγραφε και τα δικά του βιβλία με μοναστηριακές συνταγές.

Τιμητική πλακέτα στη μνήμη του Επιφάνειου παρέλαβε ο αγιορείτης γέροντας Ιωακείμ της μονής Μυλοποτάμου, ευχόμενος κάθε επιτυχία στην Ένωση και τα μέλη της.

Η βραδιά έκλεισε με την απονομή βραβείων και πλακετών σε συνεργαζόμενους φορείς και εταιρίες που υποστηρίζουν την Ένωση και την ελληνική γαστρονομία.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑