Ειδήσεις

Published on February 14th, 2023 | by paggaiorama

0

Κουνιέται προεκλογικά το γεωθερμικό Ακροποτάμου!

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΥΝΑΝΕ…. ΓΙΑ ΜΕΛΕΤΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΠΕΔΙΩΝ

Διαγωνισμοί σε τέσσερις περιοχές για τη διερεύνηση και αξιοποίηση γεωθερμικών πεδίων σε τέσσερις περιοχές της Β. Ελλάδας, στο Δέλτα του Νέστου (περιοχή Χρυσούπολης – Ερατεινού, Κεραμωτής και Κόλπου Καβάλας), το Δέλτα του Έβρου μεταξύ Αλεξανδρούπολης και ποταμού Έβρου, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής Αρίστηνου – Αλεξανδρούπολης, το κεντρικό και νότιο τμήμα της Λεκάνης του Στρυμόνα και την περιοχή Ακροποτάμου Παγγαίου, πρόκειται να προκηρυχθούν σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής.

Οι ίδιες περιοχές είχαν βγει σε διαγωνισμό και το 2011, ο οποίος παρότι ανέδειξε προτιμητέους επενδυτές δεν κατέληξε και στην υπογραφή συμβάσεων, λόγω αξιώσεων εκτός πλαισίου της προκήρυξης που υπέβαλαν εκ των υστέρων, με αποτέλεσμα να κηρυχθεί άγονος.

Η γεωθερμία είναι μια από τις πιο ήπιες και με τη λιγότερη όχληση για το περιβάλλον ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με άμεσες χρήσεις (τηλεθέρμανση, θερμοκήπια, υδατοκαλλιέργειες, ξήρανση αγροτικών προϊόντων, λουτροθεραπείες και SPA) και έμμεσες στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η τεχνολογία των έργων γεωθερμίας συγγενεύει με αυτή των γεωτρήσεων για πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Τα γεωθερμικά πεδία εντοπίζονται έπειτα από γεωφυσική έρευνα σε βάθος που ξεκινάει από ένα και φθάνει μέχρι 4 χλμ.

Τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαιώνονται με γεωτρήσεις που ανάλογα το βάθος κοστίζουν από 1,5 έως 12 εκατ. ευρώ.

Το γεωθερμικό πεδίο περιγράφεται σαν ένας υπόγειος φυσικός ταμιευτήρας όπου συσσωρεύεται νερό που κατεβαίνει από ρήγματα σε μεγάλα βάθη και θερμαίνεται από τα φυσικά πετρώματα.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑