Ειδήσεις

Published on May 28th, 2023 | by paggaiorama

0

Κατάντια οι Αμμόλοφοι κατά τον καθηγητή Λαλένη!

Ο καθηγητής κ. Κώστας Λαλένης με αφορμή την συζήτηση που γίνεται για την περίφραξη της Αλάνας της Ηρακλείτσας σχολιάζει:

Σε μια ευνομούμενη χώρα, μια έκταση κοντά στη θάλασσα, αδόμητη, ακόμη κι αν ήταν ιδιωτική, θα απαλλοτριωνόταν για να γίνει κοινόχρηστος χώρος και πάρκο. Γιατί είναι σπάνια και πολύτιμη για τους κατοίκους.

Εδώ, χώρος ιδιοκτησίας δημοσίου, μετατρέπεται σε περιφραγμένες κατοικίες Αράβων, Ρώσων, Κινέζων κλπ, που απλά θέλουν να πάρουν golden visa! Οι πιθανές αντιδράσεις προσπαθήθηκε να καλυφθούν με τον γνωστό πιά τρόπο: να αφεθεί ο χώρος χωρίς να καθαρίζεται για καιρό, να υποβαθμιστεί σκόπιμα, ώστε διάφοροι κουτοπόνηροι να μιλούν μετά για «ανάπτυξη εκεί που ήταν σκουπιδότοπος»! Το να ήταν ένα οργανωμένο πάρκο, με πράσινο, πεζόδρομους, ποδηλατόδρομους, αναψυκτήρια, παιδότοπους, τμήμα για κάμπινγκ, κλπ, με καθαριότητα και φροντίδα, δεν περνάει απ το μυαλό των θιασωτών της «ανάπτυξης», και κυρίως του δήμου και της Περιφέρειας, που θα έπρεπε να το είχαν διεκδικήσει εδώ και χρόνια;

Ανάπτυξη είναι το κλείσιμο και η ιδιωτικοποίηση κάθε ελεύθερου χώρου, κάθε παραλίας; Ανάπτυξη είναι η κατάντια των Αμμόλοφων, που δεν είναι πιά αμμόλοφοι, και βρίθουν απο τα μπαρ, που παρανομούν καταφανώς με τις πυκνές ομπρέλες και την ηχορύπανση;

Το μοντέλο «εκμετάλλευσης» και τουρισμού στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη είναι δυστυχώς πανάθλιο, και υστερεί κατά δεκαετίες των αντίστοιχων μοντέλων, τόσο σε άλλες χώρες, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα!

Και ευθύνη -κατά πολύ μικρότερη, αλλά πάντως ευθύνη- έχουμε κι όλοι που μένουμε στην περιοχή, ή την χρησιμοποιούμε για μπάνια ή για βόλτα, που δεν κάναμε ομάδες εθελοντών, για την καθαριότητα και τις χρήσεις της. Αν αυτές οι ομάδες υπήρχαν, η ιδιωτικοποίηση της Αλάνας της Ν. Ηρακλείτσας θα ήταν πολύ πιό δύσκολη.

Ποιός είναι ο Κώστας Λαλένης;

Ο κ. Κωνσταντίνος Λαλένης είναι Καθηγητής Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Αστικής Διακυβέρνησης στο Τμήμα Πολεοδομίας και Ανάπτυξης. Έχει εργασιακή εμπειρία τόσο στον δημόσιο τομέα (Υπουργείο Χωροταξίας) όσο και στον ιδιωτικό τομέα (ιδιωτικός σύμβουλος σε έργα μεταφορών και πολεοδομικού σχεδιασμού). Η εμπειρία του στη διοίκηση και τη διοίκηση πηγάζει από τις θέσεις του ως δημοτικού συμβούλου στην πόλη της Καβάλας. Την Ελλάδα, ως αντιπρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας – τομέας Ανατολικής Μακεδονίας, ως αναπληρωτής διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος της ΔΔΑΠ στον αστικό και χωροταξικό σχεδιασμό και ως διευθυντής του Τμήματος Πολεοδομίας του νομού Καβάλας. Εργάστηκε επίσης ως αξιολογητής της ΕΚ για τα προγράμματα του ΠΠ5 (πόλη του αύριο) και συμμετείχε σε διάφορα ευρωπαϊκά έργα. Έχει βραβευθεί από την AESOP (Βραβείο Αριστείας Διδασκαλίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Σχολείων Σχεδιασμού) (2010) και έχει κερδίσει πολλά εθνικά βραβεία σε διαγωνισμούς σχεδιασμού και αρχιτεκτονικής. Τα τρέχοντα ερευνητικά ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν ζητήματα συμμετοχής και διακυβέρνησης, επεξεργασία θεσμικών πλαισίων, πρακτικές σχεδιασμού, αστικά δίκτυα, δυνατότητα εφαρμογής καλών πρακτικών και θεσμών στην Ε.E.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑