Ειδήσεις

Published on May 21st, 2023 | by paggaiorama

0

Τιμήθηκε η Γενοκτονία στην Γεωργιανή

Εκδήλωση Μνήμης και Τιμής για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, πραγματοποιήθηκε, στις 19 Μαΐου στην Γεωργιανή.

Αυτή η ημέρα είναι ξεχωριστή για τους κατοίκους του χωριού, καθώς με αφορμή την εκδήλωση Μνήμης, πραγματοποιήθηκαν και τα αποκαλυπτήρια Μνημείου για την Ποντιακή Γενοκτονία.

Ενα Μνημείο που δημιουργήθηκε για να τιμηθούν οι πρόγονοί τους και να μη ξεχαστεί ΠΟΤΕ το έγκλημα που τελέστηκε εις βάρος των Ελλήνων του Πόντου.

Αυτό άλλωστε αναγράφεται και στο Μνημείο που στήθηκε σε κεντρικό σημείο του χωριού, δίπλα στο Ηρώο και την παλιά κοινότητα.

«ΕΙΣ ΕΝΔΟΞΟΝ ΜΝΗΜΗΝ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥΣ ΕΒΑΨΑΝ ΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ 1916-1921».

Οι στιγμές ήταν ιδιαίτερα συγκινητικές, καθώς η Γεωργιανή είναι κατ’ εξοχήν ένα προσφυγικό χωριό με καταγωγή από τον Πόντο, την Ανατολική Θράκη και τη Μικρά Ασία.

Τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου έκαναν ο πρόεδρος της δημοτικής ενότητας Γεωργιανής, Νίκος Σπίνος και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γεωργιανής «Ο Πρόσφυγας», Θεόδωρος Γιαμουριάδης, οι οποίοι και είχαν την πρωτοβουλία της ανέγερσης του.

Στη μνήμη των 353.000 θυμάτων που σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον π. Ιωσήφ Αστεριάδη ενώ παράλληλα, μαθήτρια του Λυκείου εκφώνησε κείμενο του γνωστού ιστορικού ερευνητή, Βλάση Αγτζίδη, εξιστορώντας τα τραγικά γεγονότα της Γενοκτονίας.

Στο τέλος της εκδήλωσης, κορίτσια και αγόρια που φορούσαν ποντιακές στολές, άναψαν συμβολικά κεριά, σχηματίζοντας προηγουμένως τον αριθμό, 353.000, όσα και τα θύματα της Γενοκτονίας.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑