Ειδήσεις

Published on July 23rd, 2023 | by paggaiorama

0

Πως ο Δήμος Παγγαίου εμπλέκεται στον οδικό άξονα Ε61

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Πρωινός Τύπος Δράμας και του Θανάση Πολυμένη, από τις αρχές του Μαίου που μας πέρασε, ο ανάδοχος εργολάβος κατασκευής του πρώτου τμήματος του οδικού άξονα Καβάλας Δράμας, είχε εγκατασταθεί στο χώρο και είχε στήσει το εργοτάξιο.

Στις 10 Μαΐου, τον χώρο είχε επισκεφθεί ο τότε υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραγιάννης, όπου μαζί με τον περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας – Θράκης, στελέχη της Εγνατίας Οδού και πολιτικούς παράγοντας από τη Δράμα, έκαναν την πρώτη επίσκεψη στο χώρο.

Τα πρώτα έργα είχαν ξεκινήσει, ο υφυπουργός συζήτησε με τους αναδόχους και τα στελέχη της Εγνατίας και το βασικό θέμα που είχε κυριαρχήσει εκείνη την ημέρα, ήταν το ζήτημα των απαλλοτριώσεων.

Το θέμα είναι πολύ σημαντικό, καθώς εφόσον πρόκειται για ιδιοκτησίες κατοίκων της περιοχής, θα πρέπει πρώτα οι εκτάσεις αυτές να αποζημιωθούν και στη συνέχεια ο εργολάβος να προχωρήσει στις ανάλογες εργασίες, διαφορετικά το έργο θα μπλοκάρει.

Εκείνη την ημέρα, τα στελέχη της αναδόχου εταιρείας ζήτησαν από τον τότε υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραγιάννη να επισπεύσει τις διαδικασίες των απαλλοτριώσεων, ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα το έργο.

Προς το παρόν, ο εργολάβος έχει ξεκινήσει το έργο από εκτάσεις οι οποίες ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο, οπότε και δεν χρειάζεται να συνταχθεί πίνακας απαλλοτριώσεων και να δοθούν αποζημιώσεις.

Το μπέρδεμα και η διόρθωση

Οι αρχικοί Πίνακες Απαλλοτριώσεων που είχαν συνταχθεί, προέβλεπαν απαλλοτριώσεις, για ιδιοκτήτες ακινήτων πριν από το 2018 και αυτό ήταν το λάθος. Και αυτό γιατί είχε προηγηθεί αναδασμός στην περιοχή, ιδιοκτήτες και χωράφια άλλαξαν και ο αναδασμός είχε οριστικοποιηθεί το 2018.

Το πρόβλημα λοιπόν αφορά στις απαλλοτριώσεις μέρους του συγκεκριμένου πρώτου τμήματος Σταυρός – Κρηνίδες, που είναι 8,5 χιλιόμετρα και το πρόβλημα εντοπίζεται σε μια έκταση περίπου 2 χιλιομέτρων, όπου βρίσκονται ιδιωτικά αγροτεμάχια.

Ο κτηματολογικός πίνακας που είχε συνταχθεί για τις αποζημιώσεις των απαλλοτριώσεων σε ΦΕΚ το 2012, δεν είχε λάβει υπόψη τον αναδασμό που έγινε στην περιοχή και κυρώθηκε το 2018, πράγμα που σημαίνει ότι, ως ένα βαθμό, είχαν αλλάξει ιδιοκτήτες και εκτάσεις.

Η διόρθωση

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο δικηγόρος της Καβάλας κ. Παναγιώτης Μαμτσαδέλης, ο οποίος έχει ασχοληθεί με το θέμα, μας πληροφορεί ότι ο Πίνακας Απαλλοτριώσεων έχει διορθωθεί πλέον και έχει αλλάξει τον περασμένο Μάιο.

Μάλιστα η διόρθωση είχε ανακοινωθεί στα μέσα Μαΐου, λίγες μέρες μετά την έναρξη των πρώτων έργων. Στις 17 Μαΐου 2023, ο «Π.Τ.» είχε δημοσιεύσει σχετική ανακοίνωση του Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, το 1ο Διορθωτικό Κτηματολόγιο της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης. Στα όρια αυτά, περιλαμβάνονται ιδιοκτησίες εντός της Δημοτικής Κοινότητας Κρηνίδων, της Τοπικής Κοινότητας Πολύστυλου και Αμυγδαλεώνα του Δήμου Καβάλα, καθώς και της Τοπικής Κοινότητας Αμισιανών του Δήμου Παγγαίου.

Ο πίνακας διορθώθηκε και θεωρήθηκε από την «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» και ελέγχθηκε και θεωρήθηκε από τη Διεύθυνση Απαλλοτριώσεων Τοπογραφήσεων και Γεωπληροφορικής του Υπ. Υποδομών και Μεταφορών.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑