Ειδήσεις

Published on October 4th, 2022 | by paggaiorama

0

Στα αζήτητα τα σταφύλια του Παγγαίου

ΑΝΑΣΤΑΤΟΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΣΟΔΕΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΥΛΗΤΗ ΣΤΑ ΑΜΠΕΛΙΑ

Συνεχίζεται η συγκομιδή και εξαγωγή επιτραπεζίων σταφυλιών με υποτονικούς ρυθμούς αν και η παραγωγή μέχρι σήμερα εξελίσσεται σε κανονικά επίπεδα. Μεγάλος ανταγωνισμός υπάρχει στις αγορές της ΕΕ από την Ισπανία με νέες ποικιλίες που αρχίζουν να τις προτιμούν οι καταναλωτές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σύνδεσμου Incofruit – Hellas, οι εξαγωγές τους μέχρι τις 9/9/2022 ανέρχονται σε 18.611 τόνους, μειωμένες κατά -36,2%  έναντι του 2021 και κατά -40,9% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2020. Σημειώνεται ότι η μεγαλύτερη μείωση παρατηρείται στις εξαγωγές από την Κρήτη -51,9% την Κορινθία -23%, την Θεσσαλονίκη -38,4% και την Καβάλα (Παγγαίο) -42,9% έναντι της αντίστοιχης περιόδου 2021

Όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Σύνδεσμου Incofruit – Hellas, «στο πρώτο μέρος της εμπορικής περιόδου δεν υπήρξε καμία αναλογία μεταξύ ποιότητας παραγωγής και αγοράς. Φαίνεται ότι οι προοπτικές είναι χειρότερες για τις όψιμες ποικιλίες με την καταγραφή ύφεσης στις πωλήσεις, με χαμηλές τιμές. Αυτή είναι μια ανησυχητική κατάσταση, με κατακόρυφη πτώση της ζήτησης σε σχέση με πέρυσι. Βεβαίως υπάρχει η παρουσία πολλών καλοκαιρινών προϊόντων αυτή την περίοδο αλλά αυτό συμβαίνει και στα προηγούμενα χρόνια.

Οι σημερινές δυσκολίες επιδεινώνουν προβλήματα στο προϊόν που υπήρχαν εδώ και καιρό όπως: η κακή αξιοποίηση του με ιδιαίτερη αναφορά στις παραδοσιακές ποικιλίες, χαμηλής ανταγωνιστικότητας σε σχέση με τον διεθνή ανταγωνισμό, περιορισμένης διαπραγματεύτικής ισχύος, έλλειψη οργάνωσης και άλλα προβλήματα που πλέον προστίθενται στο υπέρογκο κόστος παραγωγής και την στασιμότητα της αγοράς. Χρειάζεται η έγκαιρη χορήγηση ενίσχυσης του κόστους παραγωγής και εμπορίας τους για βελτίωση της ανταγωνιστικότητός τους άλλως μεγάλες ποσότητες θα μείνουν ασυγκόμιστες. Επίσης η οποιαδήποτε ποσοστιαία μεσοσταθμική αύξηση της τιμής πώλησης δεν θα καλύψει την αύξηση του κόστους (το πρώτο εξάμηνο +15% έναντι αύξησης κόστους της τάξεως του 35%)».

Ο κ. Νίκος Μαυρίδης, πρόεδρος στην Ομάδα Παραγωγών Φρούτων Λαχανικών Σταφυλιού «Ποιότητα – Σύμβολο», που δραστηριοποιείται στο Ελαιοχώρι Καβάλας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «δεν υπάρχει ζήτηση στις αγορές της Ευρώπης και υπάρχει πρόβλημα στις εξαγωγές. Το κόστος παραγωγής, συσκευασίας και μεταφορικών είναι μεγάλο. Ισπανοί και Ιταλοί ακόμη και αυτή την εποχή διαθέτουν σταφύλια στις αγορές σε τιμές που είναι μειωμένες σε σχέση με τα δικά μας. όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα μεγάλες ποσότητες σταφυλιών να μείνουν στα χωράφια. Πρέπει άμεσα το κράτος να χορηγήσει οικονομική στήριξη στους παραγωγούς επιτραπέζιων σταφυλιών».

πηγη ΑγρόΤυπος


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑