Ειδήσεις

Published on January 10th, 2024 | by paggaiorama

0

Στην ΚΕΔ οι παραλίες του Παγγαίου…

ΑΠΟΧΩΡΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Δύο νομοσχέδια του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση εντός της εβδομάδας περιλαμβάνονταν στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου που συνεδρίασε την Τρίτη 9 Ιανουαρίου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το ένα αφορούσε τη διαχείριση και τον έλεγχο του αιγιαλού και των παραλιών, ενώ το δεύτερο θα περιλαμβάνει την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της κοινοτικής οδηγίας, η οποία καθιερώνει ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15% στα κέρδη των πολυεθνικών εταιρειών.

Ειδικότερα το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που θα τεθεί σε διαβούλευση μέσα στην εβδομάδα, θα αφορά ακριβώς αυτήν τη διαχείριση του αιγιαλού.

Με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση στοχεύει στην πλήρη και ψηφιακή καταγραφή των δημόσιων εκτάσεων σε αιγιαλό και η επιβολή αυστηρότερων όρων στην παραχώρηση της παραλίας, με όρους που θα εξασφαλίζουν την προσβασιμότητα από τους πολίτες, αλλά και με τιμές που θα διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον.

Ο στόχος του νομοσχεδίου είναι να επεκταθούν οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες και να αξιοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες για τη χάραξη της ζώνης και τον καθορισμό του αιγιαλού. Αφού γίνει η σωστή χάραξη, θα ξεκινήσει η παραχώρηση. Για να αποκτήσει κανείς δικαίωμα χρήσης του αιγιαλού, θα πρέπει να το διεκδικήσει μέσω της ηλεκτρονικής δημοπρασίας (γίνονται κάθε άνοιξη και φθινόπωρο), ενώ στα ξενοδοχεία και στην εστίαση, σήμερα, γίνεται απευθείας ανάθεση έναντι τιμήματος.

Συγκεκριμένα θα επιβληθούν «τιμές εφορίας» -κάτι σαν τις αντικειμενικές αξίες- που θα είναι αντιπροσωπευτικές της προσφοράς και της ζήτησης σε κάθε παραλία. Με την εφαρμογή του νέου μοντέλου «αντικειμενικών τιμών ζώνης», το σύστημα θα διαφοροποιηθεί. Θα υπάρχει ελάχιστο τίμημα, το οποίο θα προκύπτει από τις τιμές ζώνης και άλλες παραμέτρους που θα προστεθούν στον αλγόριθμο.

Κατεδάφιση αυθαιρεσιών σε παραλίες

Θα αξιοποιηθεί κάθε εργαλείο που προσφέρει η τεχνολογία για τον εντοπισμό και την κατεδάφιση αυθαιρεσιών στις παραλίες. Στόχος των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου θα είναι η δραστική αντιμετώπιση κατασκευαστικών αυθαιρεσιών, που συχνά παρατηρούνται κατά μήκος της παράκτιας ζώνης, εξαιτίας της ελλιπούς χάραξης. Σήμερα η χάραξη αιγιαλού καλύπτει μόλις το 10% της ακτογραμμής της χώρας. Έτσι λοιπόν, η επιχείρηση «αποκάλυψη – απελευθέρωση της παραλίας» έχει δυο πτυχές:

  1. Τα ψηφιακά εργαλεία του δημοσίου για τον εντοπισμό αυθαίρετων κατασκευών. Συγκεκριμένα, θα αξιοποιηθούν σύγχρονες τεχνολογίες και μέσα για τον έλεγχο του αιγιαλού. Θα ληφθούν δηλαδή νέες εικόνες και βίντεο με drones και από άλλα μέσα φωτογράφισης. Οι λήψεις αυτές θα ενταχθούν σε ειδική εφαρμογή με άλλες αεροφωτογραφίες από το 2011 έως σήμερα και όπου υπάρχουν αυθαιρεσίες θα επιβάλλονται τα πρόστιμα».
  2. Ό,τι δεν «πιάνει» το δημόσιο θα το καταγελούν οι πολίτες. Στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται η δημιουργία μια νέας πλατφόρμας καταγγελιών για αυθαιρεσίες και παρεμπόδιση στην πρόσβαση πολιτών σε δημόσιες παραλίες.

Πρόκειται για μια πλατφόρμα που προσφέρει στους πολίτες τη δυνατότητα αποστολής αιτημάτων, μέσω εφαρμογής κινητών τηλεφώνων και της ιστοσελίδας του δήμου, για τη διευθέτηση ζητημάτων που αφορούν στη λειτουργία της πόλης.

Σε αυτή τη λογική θα λειτουργεί και η εφαρμογή για την καταγγελία αυθαιρέτων κατασκευών και εμποδίων σε δημόσιες παραλίες. Πολίτες και επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να στέλνουν φωτογραφίες και βίντεο που αποδεικνύουν την παράνομη κατάληψη και εκμετάλλευση δημόσιου χώρου σε παραλίες και να ζητούν με τον τρόπο αυτόν την παρέμβαση δημοτικών αρχών της κτηματικής υπηρεσίας του Δημοσίου κ.ά. Έτσι, θα μειώνεται η γραφειοκρατία και ο χρόνος, δηλαδή τα προβλήματα που παρατηρούνται σήμερα στην όλη διαδικασία της καταγγελίας.

Σήμερα εάν κάποιος θέλει να αναφέρει μία αυθαιρεσία σε αιγιαλό, δεν είναι και τόσο σίγουρος για το ποιος είναι αρμόδιος, αφού η μία υπηρεσία τον στέλνει στην άλλη -ο δήμος στο Λιμενικό Σώμα ή στην κτηματική υπηρεσία του Δημοσίου ή στην Περιφέρεια κλπ. Με το νέο σύστημα όλα θα γίνονται άμεσα και ψηφιακά.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑