ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Published on February 23rd, 2022 | by paggaiorama

0

Το ΕΘΝΟΣ προτείνει απόδραση στη Μεσορόπη μας…

Σε αφιέρωμά της η ιστοσελίδα Ethnos.gr αναφέρει:

Η Μεσορόπη είναι χωριό του Δήμου Παγγαίου στον νομό Καβάλας.

Η ονομασία προήλθε από την αρχαία πρόταση: εν μέσω ορέων οπή και μετεξελίχθηκε σε Μεσορόπη, που έγινε και η ονομασία του χωριού.

Ιστορικά, έχουν περάσει από το χωριό μεγάλες προσωπικότητες, είτε σαν επισκέπτες είτε σαν κατακτητές της αρχαίας αλλά και της νεότερης ιστορίας, όπως ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Λέων Γ’ Ίσαυρος, ο Κοσμάς ο Αιτωλός. Πέρασαν επίσης Τούρκοι, Βούλγαροι και Γερμανοί, αλλά ποτέ δεν είχαν εγκατασταθεί. Βρέθηκαν αρχαίες ελληνικές και λατινικές επιγραφές.

Το χωριό ανέκαθεν είχε θρησκευτική και ιστορική σημασία, αφού υπάρχουν δύο εκκλησίες που ακολουθούν τα δύο θρησκευτικά ημερολόγια: ο ναός του Αγίου Γεωργίου με το νέο ημερολόγιο και ο ναός Τιμίου Προδρόμου με το παλαιό ημερολόγιο.

Το 1890, έγινε απογραφή των κατοίκων, των σπιτιών καθώς και των δραστηριοτήτων του χωριού: έτσι λοιπόν υπήρχαν 1600 μόνιμοι ντόπιοι κάτοικοι, 100 μεγάλα σπίτια με κήπους και αυλές, 2 μεγάλα καταστήματα καπνού, αγροτική και κτηνοτροφική ζωή. Σήμερα οι κάτοικοι είναι 610 και η ζωή των ανθρώπων είναι κυρίως αγροτική και κτηνοτροφική με λίγες εξαιρέσεις.

Μεσορόπη: Το μαγικό χωριό της Καβάλας | Ον (ethnos.gr)


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑