Ειδήσεις

Published on March 31st, 2024 | by paggaiorama

0

Μια διαμαντένια εκκλησιά στο όρος Σύμβολο…

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΧΡΥΣΩΘΗΡΩΝ ΣΤΟ ΠΑΓΓΑΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ

Πολλές οι ιστορίες και οι υποθέσεις που χειρίστηκαν οι 9 αστυνομικοί του τμήματος αρχαιοκαπηλίας και παρουσιάστηκε από τον προϊστάμενο της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος -της μίας από τις δύο που υπάρχουν στην Ελλάδα, η άλλη υπάγεται στην ασφάλεια Αττικής- αστυνομικό υποδιευθυντή, Δημήτρη Παπαοικονόμου, σε ειδική εκδήλωση στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ.

Η εκδήλωση με τίτλο «Επιτυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας – Εξάρθρωση κυκλώματος εμπορίας πλαστών έργων» πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκθέσεων «Η κρυφή γοητεία της πλαστογραφίας και Fake (f)or Real (Ψεύτικο για αληθινό;)», που φιλοξενούνται στο Τελλόγλειο στη Θεσσαλονίκη.

Όταν αστυνομικοί βγήκαν για κυνήγι… μπεκάτσας

Οι υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας απαιτούν υπομονή, επιμονή και απόλυτη μυστικότητα.

Τις περισσότερες φορές οι αστυνομικοί της Θεσσαλονίκης που επιχειρούν από τον Έβρο μέχρι τα Γιάννενα και τον Βόλο ενημερώνουν μόνο τον εισαγγελέα της περιοχής όπου βρίσκονται. Ούτε καν τις τοπικές αστυνομικές διευθύνσεις κι αυτό για να μη διαρρεύσει κάτι στην τοπική κοινωνία. Αλλά και οι ίδιοι οι αρχαιοκάπηλοι παίρνουν τα μέτρα τους με προπομπούς, περιπολίες και καμουφλάζ.

Δεν υπολογίζουν όμως πως οι αστυνομικοί είναι ξοπίσω τους με καλύτερο καμουφλάζ. Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019, δύο Αλβανοί αναζητούν τον χρυσό του Μεγαλέξανδρου, μέσα σε παλιές σήραγγες, κάπου στην περιοχή της Παλιάς Καβάλας, στην Καβάλα.

Πλήρως εξοπλισμένοι με σκαπτικά εργαλεία και ανιχνευτές μετάλλων, υπό τις αυστηρές οδηγίες ενός Έλληνα που τον αποκαλούσαν «αφεντικό», οι χρυσοθήρες ήταν έτοιμοι να μπουν στις στοές των αρχαίων μεταλλείων, όταν βρέθηκαν μπροστά τους δύο κυνηγοί.

Οι τελευταίοι, με τις στολές παραλλαγής και τις κυνηγετικές καραμπίνες, αναζητούσαν μπεκάτσες και φαινόταν απελπισμένοι γιατί δεν έβρισκαν θηράματα. «Τι ασχολείστε με το κυνήγι; Εδώ είναι το… ψωμί», τους είπαν οι χρυσοθήρες δείχνοντάς τους την είσοδο της στοάς.

Οι κυνηγοί τούς έπιασαν την κουβέντα και οι Αλβανοί τούς αποκάλυψαν τι έψαχναν και για ποιον. Στο τέλος στα χέρια τους αντί για χρυσά νομίσματα του Μακεδόνα στρατηλάτη είχαν ασημένια βραχιολάκια. Οι κυνηγοί δεν ήταν παρά δύο αστυνομικοί του τμήματος Αρχαιοκαπηλίας της ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Η εκκλησία στο Σύμβολο

Αρχαιοκάπηλοι και χρυσοθήρες επιστρατεύουν χάρτες, παλιά βιβλία, μαρτυρίες ντόπιων, χαρτορίχτρες, μέντιουμ και σε σπάνιες περιπτώσεις ηλικιωμένες που διαβάζουν το κατακάθι του καφέ στο φλιτζάνι, το αβγό στο κουτάλι ή τις γραμμές στο χέρι.

Σε μία περίπτωση, ενδεικτική των παραπάνω, το μέντιουμ ήταν ξεκάθαρο: Μια διαμαντένια εκκλησιά ήταν καλά κρυμμένη σε γρανιτένιο βράχο στο όρος Σύμβολο της Καβάλας. Έξι φίλοι που πλήρωσαν αδρά το μέντιουμ, το οποίο υπνωτίστηκε (ή ξεκουράστηκε) για δύο ώρες, ξεκίνησαν την ανασκαφή. Για τρία ολόκληρα χρόνια άνοιγαν σήραγγες στο βουνό με δυναμίτες, ενώ αγόρασαν βαγονέτο κι έστησαν ράγες για να βγάζουν τα μπάζα. Τρία χρόνια, κάθε βράδυ, ο βράχος στο βουνό έγινε…. σουρωτήρι κι η διαμαντένια εκκλησιά δεν αποκαλυπτόταν. Οι πληροφορίες λένε πως κάποιος γνωστός τους τους… λυπήθηκε και τους κατέδωσε στην αστυνομία. Οι αστυνομικοί της ασφάλειας Θεσσαλονίκης χρειάστηκαν ένα ολόκληρο βράδυ για να διανύσουν τη σήραγγα, να φτάσουν στο τέρμα της και να τους συλλάβουν.

Κι αυτοί οι 6 στάθηκαν τυχεροί. Κάποιοι άλλοι, τρεις νεαροί, το 2006 σε μια παρόμοια περίπτωση, εγκλωβίστηκαν στη στοά Μπαρέτα στο Παγγαίο και έχασαν τη ζωή τους από αναθυμιάσεις και κατολισθήσεις, αναζητώντας τον χρυσό του Μεγαλέξανδρου. Σε εκείνη την περίπτωση χρειάστηκαν πολλές ώρες -επιπλέον και η δήλωση εξαφάνισή τους έγινε με καθυστέρηση- για να απεγκλωβιστούν οι σοροί τους, ενώ την ίδια χρονιά έχασε τη ζωή του και ένας 45χρονος χρυσοθήρας στη Νιγρίτα Σερρών.

ΠΗΓΗ: Voria.gr – Μαρία Ριτζαλέου

Αρχαία νομίσματα σε σωληνάρια του Depon και μια διαμαντένια εκκλησιά σε βράχο στο Παγγαίο: Ιστορίες αρχαιοκαπήλων και χρυσοθήρων (voria.gr)


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑