Ειδήσεις

Published on February 29th, 2024 | by paggaiorama

0

Μικρό ενδιαφέρον για Παγγαίο το Πάσχα…

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ

Τα μικρά νησιά και η Βόρεια Ελλάδα κυριαρχούν φέτος στις επιλογές των ταξιδιωτών που έχουν επιλέξει να μισθώσουν κατάλυμα μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας τύπου Airbnb.

Μετά και  την περσινή ζήτηση για καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, μια πρώτη εικόνα δείχνει πώς και φέτος η αγορά θα συνεχίσει την ανοδική πορεία της.

Ο Ιανουάριος ξεκίνησε… με το δεξί, με τις πληρότητες στα καταλύματα Airbnb να διαμορφώνονται στα επίπεδα του 80% με 90%.

Ανάλογη είναι η εικόνα και τον Φεβρουάριο, ενώ όλα δείχνουν πως η ανοδική πορεία θα διατηρηθεί –εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- και τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων AirDNA, μεσοπρόθεσμα η Ελλάδα βλέπει 7% περισσότερες διανυκτερεύσεις σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, αν και με μεγαλύτερη προσφορά, καθώς οι επισκέπτες μπορεί να περιμένουν αργότερα για να κάνουν κράτηση.

Τα τέλη της άνοιξης θα δουν μια ώθηση, με 23% περισσότερες διανυκτερεύσεις να έχουν ήδη κλειστεί για ταξίδια τον Μάιο σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι καθώς το Μάιο πέφτει φέτος το Ορθόδοξο Πάσχα.

Ισχυρή καταγράφεται η ζήτηση για ταξίδια σε λιγότερο δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς.

Ο κορεσμός και η εκτόξευση των τιμών σε κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς έχουν ενισχύσει την προτίμηση των τουριστών για περιφερειακά μέρη, όπως τα νησιά  Τήνος, Νάξος, Σέριφος, Σκόπελος και Θάσος.

Επίσης, ζήτηση υπάρχει και για τη Βόρεια Ελλάδα όπως η πόλη της Καβάλας ενώ επανέρχεται δυναμικά και το Πήλιο (για το τελευταίο η ζήτηση για το καλοκαίρι είναι μεγάλη). Η Πελοπόννησος μπαίνει όλο και περισσότερο στο επίκεντρο των ξένων τουριστών, κυρίως τα παραλιακά μέρη.

Εντυπωσιακές είναι οι προβλέψεις για Μύκονο και Σαντορίνη. Τα δύο νησιά, που το 2023 σημείωσαν πτώση σε επίπεδο πληρότητας, φαίνεται ότι θα διατηρήσουν αυτή την τάση και το 2024. Με τις μέχρι στιγμής κρατήσεις, και τα δύο νησιά ακολουθούν πτωτική τροχιά, με τη Σαντορίνη να κινείται σε λίγο υψηλότερα επίπεδα σε γενικές γραμμές.

Οι πρωταγωνιστές

Οι σημαντικότερες χώρες που τροφοδοτούν με επισκέπτες την Ελλάδα κάθε χρόνο στέλνουν αισιόδοξα μηνύματα και αποκαλύπτουν ότι οι τουριστικές αφίξεις το 2024 στην Ελλάδα δεν θα είναι χαμηλότερες από το 2023, χρονιά ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό.

Χωρίς να ληφθούν υπόψη τυχόν αστάθμητοι παράγοντες που μπορεί ανά πάσα στιγμή να επηρεάσουν στην τουριστική κανονικότητα. Γερμανία, Δανία και Γαλλία θα είναι και το 2024 οι μεγάλοι πρωταγωνιστές στις αφίξεις ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα.

Πανευρωπαϊκά, η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων -όπως η Airbnb- σημείωσε το 2023 αξιοσημείωτες επιδόσεις με αύξηση που ξεπέρασε το 20% στη ζήτηση σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα, το 2019.

Και το 2024 η Ελλάδα στο Airbnb παραμένει φθηνότερη από τις ανεπτυγμένες τουριστικά χώρες της Ευρώπης, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Την ίδια στιγμή, έχει κρατήσει ένα καλύτερο επίπεδο υπηρεσιών σε σχέση με φθηνότερους προορισμούς στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως η Αίγυπτος και η Τουρκία.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑