Ειδήσεις

Published on December 12th, 2022 | by paggaiorama

0

Ακόμη φυλάνε τα συντρίμμια του Αντόνοβ!

Κι όμως αν στην επαρχιακή οδό Αντιφιλίππων – Δέλτα Παλαιοχωρίου δείτε ένα περιπολικό της αστυνομίας μην το περάσετε για … τροχονομικό έλεγχο.

Ακόμη η αστυνομία φυλάει τα συντρίμμια του μοιραίου αεροσκάφους τύπου Αντόνοβ, Ουκρανικών συμφερόντων, που έπεσε στο αγρόκτημα Αντιφιλίππων από τα μέσα του καλοκαιριού.

Μπορεί τα συνεργεία να χτένισαν την περιοχή και να συνέλεξαν τα στοιχεία εκείνα τα οποία τους ενδιέφεραν, αλλά τα κομμάτια σύμφωνα με πληροφορίες από αγρότες της περιοχής βρίσκονται στο σημείο που έπεσε, παρασύροντας στον θάνατο και το πλήρωμά του.

Εκείνο που θα περίμενε κανείς είναι αυτό που είχε αναφέρει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης ότι κατά διαστήματα θα έπρεπε να γίνονται μετρήσεις στην περιοχή και να ενημερώνουν για τα ευρήματα τους κατοίκους οι οποίοι προφανώς έχουν ξεχάσει ότι πριν από μερικούς μήνες στο σημείο είχαν μαζευτεί τα τηλεοπτικά συνεργεία του πλανήτη για να καλύψουν το γεγονός!

Τότε ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε ότι όσον αφορά τους κατοίκους της περιοχής, «δεν υπάρχει θέμα μάσκας αυτή τη στιγμή, ό,τι είναι να πέσει στο έδαφος έχει ήδη πέσει».

Προειδοποίησε ωστόσο για την πιθανότητα «να προκληθεί επαναιώρηση (σ.τ.σ. σωματιδίων, δηλαδή σήκωμα σκόνης) από αγροτικές εργασίες κτλ.», η οποία θα κάνει αυτές τις ουσίες να βρεθούν ξανά στον αέρα και πιθανώς να μεταφερθούν μακρύτερα ή να τις εισπνεύσουν πολίτες που εργάζονται εντός αυτής της περιοχής γύρω από το σημείο της συντριβής.

Ο κ. Σαρηγιάννης επίσης αναφέρθηκε και στην ανάγκη «να μην περάσει οτιδήποτε στην τροφική αλυσίδα και να επιβαρυνθούν σε βάθος χρόνου οι άνθρωποι», υποδεικνύοντας προβλήματα που μπορεί να αφορούν τον υδροφόρο ορίζοντα αλλά και τρόφιμα (της γεωργικής ή ζωικής παραγωγής) που μπορεί να είναι μολυσμένα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο διευθυντής του Εργαστηρίου Τηλεπισκόπησης Φασματοσκοπίας και Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών στο τμήμα Γεωπονίας του ΑΠΘ, Γιώργος Ζαλίδης, ο οποίος στα τέλη Ιουλίου υποστήιζε ότι άμεσα θα πρέπει να γίνει η αποκατάσταση της περιοχής, για την οποία θα πρέπει να υπάρξει μελέτη μετά από τις εργαστηριακές αναλύσεις.

Ξεκαθάριζε πάντως τότε πως η αποκατάσταση θα πρέπει να ξεκινήσει πριν το φθινόπωρο με τον χρόνο να μετρά πλέον αντίστροφα.

«Εάν και εφόσον εντοπιστεί κάτι στο έδαφος θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες αποκατάστασης, από εξειδικευμένες εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε αυτό τον τομέα- μερικές από αυτές είναι και ελληνικές, πριν πιάσουν οι βροχές.

Γιατί εάν ξεκινήσουν οι βροχές τότε μπορεί να στοιχεία αυτά να μεταφερθούν μέσω του νερού στον υδροφόρο ορίζοντα και σε διπλανές εκτάσεις που προς το παρόν δεν έχουν επηρεαστεί» ανέφερε τότε ο κ. Ζαλίδης.

Εδώ και μήνες δεν ακούγεται τίποτε, τα συντρίμμια παραμένουν στο σημείο υπό τον φόβο μήπως κάποιοι επιτήδειοι τα φορτώσουν για παλιοσίδερα, επίσης δεν ακούμε τίποτε και για τις αποζημιώσεις που θα πρέπει να δοθούν στους ιδιοκτήτες των αγροτεμαχίων που καταστράφηκαν από την πρόσκρουση του Ουκρανικού αεροσκάφους!

Υπομονή από το 2023 που είναι κοντά, θα μάθουμε!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑