Ειδήσεις

Published on February 4th, 2022 | by paggaiorama

0

Σπάνιο φαινόμενο με συσσωρευμένο χιόνι στο Παγγαίο

H βορειανατολικη μεριά του Όρους Παγγαίο όπως φαίνεται από την κάμερα στον Άγιο Χριστόφορο.

Δείτε την εδώ https://www.meteokav.gr/webcams/st-ch.php

Το φρέσκο χιονι ξεκινάει πάνω από τα 500 μέτρα περίπου ενώ ψηλότερα υπάρχουν μεγάλες ποσότητες συσσωρευμενου παγωμένου χιονιού (άνω των 1000 μέτρων κατά βάση ).

Το χιονι που υπάρχει άνω των 1000 μέτρων έχει συσσωρευθει από τις 10-12 Δεκεμβρίου κατι τέτοιο έχει να συμβεί από το 2012 και είναι ιδιαίτερα σπάνιο ιδίως κατά τον 21ο αιώνα.

Η σπανιότητα εγγειται στο γεγονός ότι δεν απαιτείται μόνο ένας σχετικά ψυχρός χειμώνας με υετοφορα συστήματα αλλά και τα υετοφορα συστήματα αυτά να μην είναι με έντονους επιφανειακους νοτιάδες στους οποίους το Παγγαίο είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένο σε αντίθεση με άλλους ορεινούς όγκους που βρίσκονται βορειότερα, με αποτέλεσμα πολλές φορές σε τέτοια συστήματα τον χειμώνα να βρέχει ακόμα και σε υψόμετρα άνω των 1700 στο Παγγαιο.

Άρα φέτος παρατηρήθηκε ο ιδανικός συνδυασμός για να συμβεί κάτι τέτοιο καθώς είχαμε ελάχιστα υετοφορα συστήματα με νοτια και πληθώρα συστημάτων ανατολικου – βορείου ρεύματος στο οποίο η συγκεκριμένη μεριά του Παγγαίου είναι προσυνεμη (και γενικά ευνοείται από αυτό σε σύγκριση με άλλους ορεινούς όγκους λόγω της νοτιότερης τοποθεσίας του, πιο κοντά στο Αιγαίο ).

Πηγήmeteokav.gr


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑