Ειδήσεις

Published on May 24th, 2023 | by paggaiorama

0

Θα επέμβει ο Δήμος Παγγαίου;

ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ Η ΒΑΣΩ ΜΩΡΑΛΗ ΜΕ ΤΑ ΟΣΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΑΗ ΓΙΩΡΓΗ ΝΙΚΗΣΙΑΝΗΣ

Ειδικά προς τους συγχωριανούς μου Νικησιανιώτες και Νικησιανιώτισσες εντός κι εκτός χωριού, καθώς και όσες/όσους γνωρίζουν κι αγαπούν το ιστορικό και γραφικό ντόπιο μακεδονικό (και αμιγώς ελληνικό ανά τους αιώνες) κεφαλοχώρι μας από το ξεχωριστό πανάρχαιο έθιμό μας (τους διονυσιακούς “Αράπηδες”/μεταμφιεσμένους κωδωνοφόρους) και τους φημισμένους ιεροψάλτες και δημοτικούς τραγουδιστές μας, αλλά και από την περίφημη “Γιορτή του σαρμά (σαρμαδάκια Νικήσιανης)” τα τελευταία χρόνια:

Οι εικόνες/φωτογραφίες που θα δείτε παρακάτω είναι σημερινές (μεσημέρι), από επιτόπιο ρεπορτάζ μου στο αγαπημένο μας εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου, όπου κατά παράδοση (λόγω του φυσικού κάλλους και της ευρυχωρίας του), φιλοξενούνται όλα τα μεγάλα πανηγύρια του χωριού μας, καθώς και η “Γιορτή του σαρμά” τα τελευταία χρόνια που καθιερώθηκε.

Η κατάσταση είναι αυτή που βλέπετε λόγω των εργασιών που άρχισαν τυπικά το περασμένο Σάββατο και ουσιαστικά (κατά δήλωση του αρμόδιου εργολάβου Δημήτρη Κ. Αρσενούδη σήμερα σε μένα) από σήμερα το πρωί, μόλις δύο (2) ημέρες πριν από την προγραμματισμένη έκτακτη Γεν. Συνέλευση του Πολιτιστικού Συλλόγου μας “Ο Αράπης” Νικήσιανης με σκοπό να συζητηθούν (και να ληφθούν καθοριστικές αποφάσεις) τα της προσεχούς “Γιορτής του σαρμά”, που εξαιτίας των τετελεσμένων που σημειώθηκαν ήδη είναι πλέον στον “αέρα”!

Οι εργασίες εκσκαφών και οι άλλες που έχουν προγραμματιστεί (για ισοπέδωση και επιχωμάτωση διαφόρων σημείων του προαυλείου χώρου του Αγ. Γεωργίου), όπως και ο χρόνος έναρξής τους παραμονές της μεγαλύτερης σε συμμετοχή ετήσιας εκδήλωσης του Συλλόγου μας (με πάνω από 4-5.000 ντόπιων και επισκεπτών κάθε χρονιά), αποφασίστηκαν από τον ιερέα Νικήσιανης π. Ζαχαρία και την εκκλησιαστική επιτροπή.

Στη διάρκεια των εργασιών ήδη έχουν γκρεμιστεί η γνωστή κυρία είσοδος στο εξωκλήσι μας και μέρος της ανατολικής περίφραξης (πέτρινος τοίχος), έχουν κοπεί περίπου 10 ψηλά δέντρα όπως καταμέτρησα και έχει ισοπεδωθεί όλος ο χώρος αριστερά της εισόδου.

Επίσης έχει ανασκαφεί μια έκταση περίπου 100-150τ.μ. πίσω από το ιερό του εξωκλησιού (προς την βορειο-ανατολική πλευρά) και έχει προετοιμαστεί καλούπωμα για τοιχίο αντιστήριξης προς τα βόρεια στον ίδιο χώρο. Ισοπέδωση και επιχωμάτωση χώρου έχουν ήδη γίνει επίσης στη βορειοδυτική πλευρά του προαυλίου (κοντά στην κύρια είσοδο του ναού), ενώ απόθεση όγκων χωμάτων και βράχων υπάρχει στη νοτιοδυτική πλευρά του προαυλείου, δίπλα στο χώρο όπου φιλοξενείται η ορχήστρα.

Με άλλα λόγια, ο υπέροχος αυτός χώρος ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς δεν είναι -και δεν θα είναι πλέον- αυτός που γνωρίζουμε, καθώς επιπλέον προγραμματίζεται να δημιουργηθεί στη βόρεια πλευρά του (πίσω από το ιερό) και στέρνα για την ρίψη του Σταυρού τα Θεοφάνεια!

Καθώς, όπως όλοι σχεδόν γνωρίζετε, είμαι δημοσιογράφος (έστω και συνταξιούχος πλέον), ένιωσα υποχρεωμένη να κάνω κανονικό ρεπορτάζ όταν βρέθηκα νωρίς το μεσημέρι μπροστά στην κατάσταση αυτή. Αυτά είναι, λοιπόν, όσα κατέγραψα κατά τις επαφές μου με όλους τους εμπλεκόμενους:

1. Από την Προϊσταμένη της Πολεοδομίας του δήμου Παγγαίου πληροφορήθηκα έγκυρα και κατηγορηματικά ότι: α) Δεν έχει υποβληθεί αίτηση για εκτέλεση οικοδομικών εργασιών στον χώρο αυτόν από τον ιδιοκτήτη του (την Ενορία Νικήσιανης -είναι εκκλησιαστική περιουσία, δηλαδή) και, φυσικά, δεν έχει εκδοθεί σχετική Οικοδομική Άδεια.

β) Για την κοπή των δένδρων απαιτείται έκδοση “άδειας μικρής κλίμακας”, προτού κοπούν τα δέντρα φυσικά, η οποία επίσης δεν έχει εκδοθεί αφού δεν υποβλήθηκε καν σχετικό αίτημα από τον ιδιοκτήτη.

γ) Για χωματουργικές εργασίες δεν απαιτείται Οικοδομική Άδεια, παρά μόνο σχετική βεβαίωση βάσει ειδικού νόμου από ιδιώτη μηχανικό.

Η Πολεοδομία του δήμου Παγγαίου θα πραγματοποιήσει αυτοψία τις αμέσως επόμενες μέρες στον χώρο και θα λάβει, αν χρειαστεί, τα απαραίτητα μέτρα. 2. Από τον ιερέα μας π. Ζαχαρία Μέγκα, με τον οποίο επικοινώνησα, ενημερώθηκα για τα εξής:α)

Είχε πληροφορήσει από μήνες τον Σύλλογό μας για την εκτέλεση των συγκεκριμένων έργων διαμόρφωσης του χώρου του Αγ. Γεωργίου και την μη διαθεσιμότητά του για τη “Γιορτή του σαρμά”, αντιπροτείνοντας τη διεξαγωγή της εκδήλωσης βραδινές ώρες στο γήπεδο της Νικήσιανης, ΙΔΙΩΣ αφ’ ότου το δ.σ. του Συλλόγου μας δεν κάνει αποδεκτό το έντονο και κατ’ επανάληψη διατυπωμένο αίτημά του να μετατεθεί η ετήσια εκδήλωση του εθίμου των “Αράπηδων” από την ημέρα των Θεοφανείων (6 Ιανουαρίου, που τελείται παγίως τα τελευταία περίπου 10 χρόνια) ή την επομένη (7/1, του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου, που τελείτο παλαιότερα) στο πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιανουαρίου κάθε χρονιά! Κατά τον π. Ζαχαρία είναι αδιανόητη η τέλεση ενός παγανιστικού/ειδωλολατρικού εθίμου ανήμερα δυο σημαντικών χριστιανικών εορτών -ανεξαρτήτως του ότι το πανάρχαιο αυτό έθιμό μας τιμάται ΠΑΝΤΑ (από τους ευλαβέστατους Χριστιανούς Νικησιανιώτες) στο τέλος του Δωδεκαημέρου (6-7 Ιανουαρίου) – όπως συμβαίνει και σε άλλες γειτονικές μας περιοχές, όπου αναβιώνουν παρόμοια έθιμα ακριβώς τις ίδιες μέρες χωρίς προσκόμματα από την τοπική Εκκλησία, εξ όσων γνωρίζω.

β) Εφ’ όσον ο Σύλλογος -τον οποίο κατά τα άλλα εκτιμά- δεν συναινέσει στην ικανοποίηση του παραπάνω αδιαπραγμάτευτου αιτήματος, τότε η Εκκλησία δεν μπορεί να συνεργαστεί μαζί του και να φιλοξενεί στον χώρο της εκδηλώσεις του “Αράπη”.

γ) Θα κατατεθεί αίτηση για έκδοση των σχετικών αδειών για την εκτέλεση έργων στον Άγιο Γεώργιο προσεχώς στην Πολεοδομία.

3. Από τον πρόεδρο του δ.σ. του Πολιτιστικού μας Συλλόγου Πασχάλη Τσιλιγκίρη:α) Αποτελεί απόφαση του τωρινού δ.σ. να συνεχιστεί η τέλεση του εθίμου των “Αράπηδων” κάθε 6 Ιανουαρίου (ημέρα επίσημης αργίας) για λόγους και ιστορικούς και κοινωνικούς στο σκληρά δοκιμαζόμενο από βαθιά οικονομική και πληθυσμιακή κρίση χωριό μας.

β) Κρίνεται ως απαράδεκτη και εκλαμβάνεται ως “εκβιαστική” η δημιουργία τετελεσμένων εκ μέρους του ιερέα μας στον πιο κατάλληλο ανοιχτό χώρο που διαθέτει η Νικήσιανη (Άγ. Γεώργιος), χρησιμοποιώντας ως “εργαλείο” τη “Γιορτή του σαρμά” (που αποτελεί το κύριο ετήσιο έσοδο του Συλλόγου μας) για να υποχρεωθεί ο Σύλλογος να μετατρέψει σε “κινούμενο” κάθε χρόνο ένα πανάρχαιο έθιμο που ζωντανεύει τον τόπο μας, διαφημίζει το χωριό μας πανελληνίως και διεθνώς και δίνει την πιο ισχυρή τονωτική “ένεση” στους τοπικούς επαγγελματίες. Ισχυρό πλήγμα θα δεχθεί το χωριό μας και φέτος με τη ματαίωση ή τη διεξαγωγή σε πολύ μικρότερη κλίμακα της “Γιορτής του σαρμά”.

γ) Η τέλεση του εθίμου των “Αράπηδων” στις 6 ή 7 Ιανουαρίου σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι ο Σύλλογος ή οι Νικησιανιώτες δεν σεβόμαστε την θρησκεία μας ή ότι την “ανταγωνιζόμαστε” με ένα “ειδωλολατρικό” έθιμο.

Όπως γνωρίζει όλη η Ελλάδα, αν υπάρχει ΕΝΑ ΧΩΡΙΟ σε όλη την επικράτεια που έχει αποδείξει έμπρακτα και με συγκινητική και θυσιαστική αφοσίωση την άρρηκτη σχέση του με τον Χριστιανισμό και την προσήλωσή του στην Εκκλησία ανά τους αιώνες ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΝΙΚΗΣΙΑΝΗ!

Και είναι απογοητευτικό, ενώ ο τόπος μας αντιμετωπίζει τις τελευταίες δεκαετίες τόσα σοβαρά προβλήματα, η Εκκλησία να είναι σήμερα αυτή που με τυπολατρικές προφάσεις εντείνει τα προβλήματα αυτά και επιπλέον σπέρνει τη διχόνοια στον δοκιμαζόμενο πληθυσμό, που όλα τα χρόνια είναι ο αιμοδότης της Εκκλησίας και των κατά καιρούς λειτουργών της.

δ) Στην έκτακτη Γ.Σ. του “Αράπη” μεθαύριο Πέμπτη 25/5 τα μέλη του Συλλόγου μας θα συζητήσουν όλες τις πτυχές του προβλήματος, που με εμμονή της Εκκλησίας έχει προκληθεί και μας έχει αποσπάσει, δυστυχώς, από άλλους δημιουργικούς και ελπιδοφόρους για τον τόπο μας σχεδιασμούς, και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις με ΔΙΑΦΑΝΕΙΣ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ διαδικασίες που πρέπει να γίνουν σεβαστές από ΟΛΟΥΣ.

Τα συμπεράσματα δικά σας και καλώ κι εγώ προσωπικά, ως απλό μέλος του Συλλόγου μας, σε αθρόα συμμετοχή στην μεθαυριανή (Πέμπτη, 25/5/2023) Έκτακτη Γενική Συνέλευση, στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων Νικήσιανης, στις 8μμ. γιατί ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΠΟΛΛΑ για τον τόπο μας και την πορεία του στο μέλλον. Και το τελευταίο που μας λείπει τώρα είναι (αδι)ανόητες διαιρέσεις!..

ΒΑΣΩ ΜΩΡΑΛΗ


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑