Ειδήσεις

Published on January 29th, 2023 | by paggaiorama

0

Η Πυθία του Παγγαίου

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ

Ποια είναι η ΠΥΘΙΑ; Πρόκειται για μια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση που εδρεύει στο δήμο Παγγαίου. Το διοικητικό συμβούλιο αποτελείται από πέντε άτομα με μέσο όρο ηλικίας τα 30 έτη.

Είναι όλοι εθελοντές και σύμφωνα με το καταστατικό δεν μοιράζονται κέρδη καθώς αποφάσισαν ομόφωνα να τοποθετούν τα χρήματα για την τοπική κοινωνία, την προώθηση της εργασίας και όπου αλλού τους ζητηθεί.

Άτυπα ξεκίνησαν με μια ομάδα εθελοντών το 2012 και συστάθηκαν με τη νομική μορφή της κοινωνικής επιχείρησης το 2015. Από τότε έχουν ταξιδέψει με τους εθελοντές σε αρκετά μέρη της Ευρώπης προωθώντας την Καβάλα και την Ελλάδα.

Το 2018 χρηματοδοτήθηκαν από το πρόγραμμα Diversifi3D που αφορούσε τις βραχογραφίες του δήμου Παγγαίου και φιλοξένησαν πενήντα εθελοντές από τέσσερις χώρες. Το 2019 χρηματοδοτήθηκαν για το πρόγραμμα Vitamin Sea. Η βασική ιδέα του προγράμματος ήταν η κοινωνικοποίηση μέσω του αθλητισμού.

Ο δήμος Παγγαίου διέθεσε τις παιδικές εξοχές Νέας Περάμου. Εκεί, δημιούργησαν το αρχηγείο για το πρόγραμμα τους και η υλοποίηση των παιχνιδιών έγινε στην παραλία.

Το 2019 χρηματοδοτήθηκαν για το πρόγραμμα που υλοποιούν τη φετινή χρονιά. Συνολικά 150 εθελοντές από τέσσερις χώρες θα βρεθούν τμηματικά στην πόλη της Καβάλας συμμετέχοντας στην υλοποίηση πέντε διαφορετικών δράσεων.

Τελευταία δράση της είναι στα τέλη του 2022 όπου σύμφωνα με πληροφορίες δημιουργήθηκε η δεύτερη ομάδα, με την ονομασία “Πυθία”στο άθλημα «Catchball» πιάνεις την μπάλα και μετά την πετάς. Στην ομάδα συμμετέχουν γυναίκες από την πόλη της Καβάλας και τα χωριά του δήμου Παγγαίου.

Μια ακόμη δράση είναι η ιδέα της επανάχρησης υλικών για την κατασκευή των σκυλόσπιτων.

Επίσης, στο πλαίσιο μιας ακόμα περιβαλλοντικής δράσης, Έλληνες και ξένοι εθελοντές συνεργάζονται μεταξύ τους για να κατασκευάσουν για την τοπική κοινωνία το Ψάρι Γκόμπι, μια μεταλλική κατασκευή σε σχήμα ψαριού.

Στη συνέχεια συλλέγουν πλαστικό από τις παραλίες του δήμου Καβάλας και τοποθετώντας το στην «κοιλιά» του ψαριού θα δείξουν στη τοπική κοινωνία τη χρησιμότητα του ψαριού αυτού. Θα ζητηθεί από τους πολίτες και ιδιαίτερα τα παιδιά να συμμετέχουν ρίχνοντας τα πλαστικά μπουκαλάκια νερού ή αναψυκτικών τους στον Γκόμπι.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑