Ειδήσεις

Published on April 14th, 2023 | by paggaiorama

0

Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου στο ΔΣ του Βυζαντινού Μουσείου

Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου της Βιβλίας Χώρας του Παγγαίου

To Υπουργείο Πολιτισμού ανακοινώνει τη σύνθεση των Διοικητικών Συμβουλίων και τους Γενικούς Διευθυντές των πέντε μουσείων, τα οποία ιδρύθηκαν ως Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, με τον νόμο 5021/2023.

Όπως προβλέπει ο νόμος, τα μέλη των ΔΣ που ορίζονται, αποτελούν προσωπικότητες με συμβολή στον επαγγελματικό ή κοινωνικό χώρο τους, πρόσωπα εγνωσμένου κύρους στον χώρο των τεχνών, των γραμμάτων και των επιστημών. Επιπλέον, ένα μέλος του ΔΣ κάθε μουσείου, επιλέγεται μεταξύ των προϊσταμένων των Διευθύνσεων του ΥΠΠΟΑ, όπως προβλέπονται από τον νόμο. Πρόκειται για το έκτο μέλος σε κάθε σύνθεση. Το έβδομο μέλος υποδεικνύεται από τη Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΠΟΕ-ΥΠΠΟ), με προϋπόθεση την κατοχή, τουλάχιστον, μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών και με τουλάχιστον τετραετή υπηρεσία σε θέση ευθύνης.

Σε ό,τι αφορά στους Γενικούς Διευθυντές, ο νόμος προβλέπει ως προϋπόθεση, την κατοχή διδακτορικού τίτλου στην αρχαιολογία, στη μουσειολογία, στην Ιστορία της Τέχνης ή άλλη επιστήμη συναφή προς τους σκοπούς, τον χαρακτήρα και τη λειτουργία του Μουσείου, δημοσιεύσεις αναγνωρισμένων και έγκριτων επιστημονικών εργασιών στην Ελλάδα ή διεθνώς και τουλάχιστον οκταετή ευδόκιμη οργανωτική και διοικητική εμπειρία σε θέση ευθύνης.

Η θητεία των Διοικητικών Συμβουλίων είναι τριετής.

Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου της Βιβλίας Χώρας του Παγγαίου

Επιχειρηματίας. Σπούδασε στη Γεωπονική Σχολή του Α.Π.Θ. και ειδικεύτηκε στην Οινολογία, Αμπελουργία και Τεχνολογία Οινολογικών Μηχανημάτων στο Πανεπιστήμιο του Bordeaux της Γαλλίας.

Από το 1976 μέχρι το 1999 κατείχε θέση οινολόγου, στο Κτήμα Porto Carras, όπου συνέβαλε στην παραγωγή μοναδικής ποιότητας κρασιού. Εκεί, πρωτοοινοποίησε και αναβίωσε την παλιά ξεχασμένη ελληνική ποικιλία Μαλαγουζιά.

Tο 1981 ξεκίνησε να αναβιώνει, στον τόπο του, την αμπελουργία, δημιουργώντας το Κτήμα Γεροβασιλείου και στη συνέχεια δημιούργησε το Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου και το Κτήμα Βιβλία Χώρα.

Ακολούθησαν τρία οινοποιεία σε διαφορετικά σημεία της Ελλάδας: το Κτήμα Δύο Ύψη στο νομό Ηλείας στην Πελοπόννησο, Μικρά Θήρα στη Θηρασία στη Σαντορίνη και το Μικρό Κτήμα Τίτου στη Γουμένισσα.

Είναι πρόεδρος της ένωσης «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» και μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Κρασιού (Académie Internationale Du Vin, AIV).


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑