Ειδήσεις

Published on June 14th, 2023 | by paggaiorama

0

Βραβεία για τα ελαιόλαδα του Παγγαίου!

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση για το ελαιόλαδο της Καβάλας, δεχτήκαμε τα αποτελέσματα του Διεθνή Διαγωνισμό ATHENA 2023, που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στην Καβάλα 4 με 6 Μάιου.

Το Επιμελητήριο Καβάλας από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε και στήριξε ενεργά την διεξαγωγή του διαγωνισμού στην πόλη μας, δίνοντας το μήνυμα στις επιχειρήσεις,  για ενδυνάμωση της εξωστρέφειας τους, της ποιοτικής αναβάθμισης τους, και τις συμμετοχής τους σε Διεθνείς Διαγωνισμούς, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την προβολή τους.

Ο φετινός διαγωνισμός της Καβάλας ξεπέρασε κάθε προηγούμενο σε αριθμό χωρών απ’ όπου προήλθαν τα προς αξιολόγηση ελαιόλαδα του ATHENA 2023. Μαζί με την Ελλάδα αριθμούν 23 χώρες: Αλγερία, Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κίνα, Κροατία, Κύπρος, Λιβύη, Μαρόκο, Νότια Αφρική, Περού, Πορτογαλία, Σαουδική Αραβία, Σλοβενία, Τουρκία, Τυνησία και Χιλή, δηλαδή από όλες τις ηπείρους και τα δύο ημισφαίρια, εκ των οποίων το νότιο παρουσίασε αναπάντεχα αυξημένη συμμετοχή

Το Σάββατο 10 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε  στο Περιστύλιο του Ζάππειου Μεγάρου η επίσημη απονομή βραβείων του Διεθνούς Διαγωνισμού Ελαιόλαδου ATHENA 2023.

Τα βραβεία τους παρέλαβαν Έλληνες ελαιοπαραγωγοί, καθώς και ελαιοπαραγωγοί από Αλγερία, Αργεντινή, ΗΠΑ, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κύπρο και Ν. Αφρική, που ήρθαν στην Ελλάδα για το σκοπό αυτό.

Ο ATHENA IOOC είναι ο μοναδικός διεθνής διαγωνισμός του είδους του που διεξάγεται ετησίως στην Ελλάδα από το 2016, κάθε φορά σε μία διαφορετική ελαιοκομική περιοχή.

Στον φετινό ATHENA 2023 της Καβάλας, αξιολογήθηκαν 525 ελαιόλαδα απ’ όλη την υφήλιο, το 52% ελληνικά (274 δείγματα).

Ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που για πρώτη φορά συμμετείχαν Καβαλιώτικα ελαιόλαδα, 11 συνολικά και κατέκτησαν, 9 μετάλλια.  5 χρυσά και 4 Αργυρά μετάλλια, αναδεικνύοντας την ποιοτική δυναμική τους και την δυνατότητα να κατακτήσουν τις διεθνείς αγορές.

Η εταιρεία ARGO Greek Products Inc του Χαρίλαου Μαυρομάτη (που συμμετείχε και στο πρόγραμμα Kickit του Επιμελητηρίου Καβάλας) κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο της Μακεδονίας για το καλύτερο ελαιόλαδο από την ποικιλία Χαλκιδικής.

2 χρυσά κατέκτησε η εταιρεία Βάτκαλη Ευφροσύνη – Ρουμελιώτης Χριστόδουλος (με εμπορικό σήμα Ελαικός Μεγαρίτικη και Amalgam)

1 Χρυσό κατέκτησε η εταιρεία Pangaea Olivenol Lakirdakidis-Stefanou (με εμπορικό σήμα Pangaea Αγουρέλαιο)

1 Χρυσό κατέκτησε η εταιρεία Megas Michel O, My olive (με εμπορικό σήμα Διάφανο – ήέρος)

Ασημένια μετάλλια κατέκτησαν

Τσικρικώνης Ευστάθιος (με εμπορικό σήμα Κτήμα Τσικρικώνη)

Elaiolado srl Adam Catalin (με εμπορικό σήμα Eliada)

Agistron Mον ΕΠΕ Χρυσαφούδης Βαγγέλης (με εμπορικό σήμα Άργιλος Χαλκιδικής)

Agistron Mον ΕΠΕ (με εμπορικό σήμα Άργιλος)

Συγχαρητήρια στους παραγωγούς και τις επιχειρήσεις μας

Καλύτερο ελαιόλαδο του διαγωνισμού ανακηρύχθηκε το ισπανικό Primicia Picual της εταιρείας Martin De Prado από την ποικιλία ελιάς Πίκουαλ και προέλευση το Κάθερες της περιοχής Εξτρεμαδούρα.

Καλύτερο ελληνικό ελαιόλαδο για φέτος κρίθηκε το Julia, της ομώνυμης εταιρείας από την Ήπειρο (Άρτα), από την ποικιλία Κονσερβολιά Άρτας. Το εν λόγω ελαιόλαδο εξασφάλισε Διπλό Χρυσό Μετάλλιο δηλαδή βαθμολογία πάνω από 95%..

Η καλλιέργεια της ελιάς στην ευρύτερη περιοχή της Καβάλας είναι σαν να υπήρχε από πάντα.

Ο ελαιώνας της ευρύτερης περιοχής της Καβάλας, με περίπου ενάμιση εκατομμύρια ελαιόδεντρα εκ των οποίων τα 1.200.000 βρίσκονται στην Θάσο και 35.000 στρέμματα ελαιοκαλλιέργειας, αφορά περιοχές, με κύριες εκείνες του Δήμου Θάσου, του Δήμου Παγγαίου, και (σε μικρότερη έκταση) των Δήμων Νέστου και Καβάλας.

Σε ό,τι αφορά τις ποικιλίες ελιάς που καλλιεργούνται στην ευρύτερη περιοχή, πρωταγωνιστούν Χαλκιδικής και  Θάσου, ενώ ένα 10% καλύπτει η Μεγαρίτικη και, σε μικρότερα ποσοστά, διάφορες άλλες ποικιλίες.

Σαν Επιμελητήριο Καβάλας θα συνεχίσουμε δυναμικά την στήριξη της εξωστρέφειας και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων μας, μέσω εκθέσεων και διεθνών διαγωνισμών,  που θα τις καταστήσουν γνωστές και αναγνωρίσιμες για τα ποιοτικά προϊόντα τους.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑