Ειδήσεις

Published on May 31st, 2023 | by paggaiorama

0

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν Δεληκάρη στη Βουλή!

ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ Η ΝΔ ΚΑΙ ΠΑΕΙ ΓΙΑ 4 ΣΤΑ 4

Η ισχυρή παρουσία της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη και η διαφορετική της εκλογική συμπεριφορά απεικονίστηκε και στα αποτελέσματα της 21ης Μαΐου.

Χαρακτηριστικό αυτής της διαφορετικής εκλογικής συμπεριφοράς είναι η ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτου κόμματος στη Ροδόπη και η πρωτιά της ΝΔ στην Ξάνθη, παρόλο που το 2019, στις δύο αυτές εκλογικές περιφέρειες η σειρά των δύο πρώτων κομμάτων ήταν αντίστροφη.

Η σύγκριση των ποσοστών που έλαβαν τα κόμματα στον μειονοτικό δήμο της Μύκης στην Ξάνθη με τον αμιγώς μειονοτικό δήμο Αρριανών στη Ροδόπη καταδεικνύει τη διαφορετική συμπεριφορά της μειονότητας στις δύο αυτές εκλογικές περιφέρειες. Στον μεν δήμο Μύκης, η ΝΔ συγκέντρωσε ποσοστό 30,7% (σχεδόν αντίστοιχο του 2019), ο ΣΥΡΙΖΑ υποχώρησε σημαντικά από το 53,1% στο 35,7% (αν και διατήρησε την πρώτη θέση), ενώ το ΠΑΣΟΚ τριπλασίασε τις δυνάμεις του (28,7% από 9,4%).

Αντιθέτως, στον δήμο Αρριανών στη Ροδόπη, η Νέα Δημοκρατία υποχώρησε από το 27,2% στο 8,9%(!), με τον ΣΥΡΙΖΑ να αγγίζει την απόλυτη πλειοψηφία (47,9% από 18,8%)  και το ΠΑΣΟΚ να υποχωρεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Στις υπόλοιπες τρεις εκλογικές περιφέρειες, ενδιαφέρον παρουσιάζει η άνοδος της ΝΔ στην Καβάλα κατά μία ποσοστιαία μονάδα (μαζί με τα Γρεβενά, οι νομοί της Βόρειας Ελλάδας όπου σημείωσε άνοδο) και η υποχώρηση κατά 4,5% στη Δράμα (μια περιοχή όπου είχε σημαντικά προβλήματα και κατά τη διάρκεια της πανδημίας).

ΚΑΒΑΛΑ

Ο στόχος του τέταρτου βουλευτή

Οπως και στον Εβρο, έτσι και στην Καβάλα, η Νέα Δημοκρατία στοχεύει στην ανάδειξη και των τεσσάρων βουλευτών του νομού, με την Τάνια Ελευθεριάδου του ΣΥΡΙΖΑ, που επανεκλέχθηκε, να παλεύει να διατηρήσει την έδρα της εις βάρος της τέταρτης της λίστας της Νέας Δημοκρατίας, Αγγελικής Δεληκάρη.

Kατά τα λοιπά, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Γιάννης Πασχαλίδης και Μακάριος Λαζαρίδης θα βρίσκονται, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, στην επόμενη Βουλή.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑