ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Published on December 20th, 2023 | by paggaiorama

0

Ένα σήριαλ που μιλάει για το Παγγαίο

Καθημερινά «Απόστολος και μόνος» με τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο – Η ΕΡΤ2 μεταδίδει σε επανάληψη τη σειρά «Απόστολος και μόνος»

Τιμώντας τη μνήμη του σπουδαίου ηθοποιού Γιώργου Μιχαλακόπουλου, η ΕΡΤ2 θα προβάλλει σε επανάληψη από το αρχείο της ΕΡΤ τη σειρά 10 επεισοδίων «Απόστολος και μόνος» από τη Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου στις 16:00.

Βρισκόμαστε στα τέλη της δεκαετίας του ’70, στη Βόρεια Ελλάδα, σε μια μικρή Περιφέρεια κάτω από το Παγγαίο. Η ζωή κυλά σε ρυθμούς που θα μπορούσαν να αποτελούν τη μικρογραφία του κόσμου και των συνθηκών που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος, όπου και αν ζει.
Ο κύριος Απόστολος, κεντρικός ήρωας, είναι ταχυδρομικός υπάλληλος που «μετρά μέρες» για να βγει στη σύνταξη. Θα μπορούσε έπειτα από πολλά χρόνια στην υπηρεσία να εργάζεται σε ένα κεντρικό υποκατάστημα στην πρωτεύουσα κάποιου νομού. Επιλέγει όμως, να παραμείνει διευθυντής του εαυτού του, δηλαδή να είναι ένας απλός ταχυδρομικός υπάλληλος για λόγους που θα αποκαλυφθούν με την εξέλιξη της σειράς.

Ο κύριος Απόστολος είναι άνθρωπος χαμηλών τόνων και ενδιαφέρεται ανιδιοτελώς για τους συνανθρώπους του. Η σχέση του με τους κατοίκους της περιοχής δεν ξεπερνά ποτέ τα στενά όρια των κανονισμών της υπηρεσίας του. Εξαίρεση, οι σχέσεις του με τον στενό του φίλο, τον κύριο Αρίωνα, αλλά και τον πιστό του σκύλο.

Αν κάποιος σπεύσει να σχηματίσει για τον πρωταγωνιστή της σειράς την εικόνα ενός άψογου ταχυδρόμου μιας μικρής πόλης της ελληνικής Περιφέρειας, θα πέσει έξω. Ο κάθε άνθρωπος έχει τα μυστικά και τις αδυναμίες του. Στην περίπτωση του κ. Απόστολου, η παρακολούθηση της ζωής των συγχωριανών του, εν αγνοία τους, είναι η «μικρή αμαρτία» που θα καθορίσει τις εξελίξεις.

Όλα, αρχίζουν από ένα τυχαίο λάθος, από ένα ανοιχτό γράμμα που βρίσκεται στα χέρια του. Ένα λάθος τον οδηγεί στο να μπλεχτεί στην ερωτική ιστορία της Μάρθας, της δασκάλας του χωριού, η οποία του ασκεί μια έντονη όσο και ανομολόγητη έλξη.

Από την αλληλογραφία, προκύπτει το τέλος μιας ερωτικής σχέσης, που σαν συνέπεια θα είχε τη συναισθηματική διάλυση της ίδιας.
Τότε ο κ. Απόστολος αναλαμβάνει δράση.
Μιμείται τον γραφικό χαρακτήρα του αρραβωνιαστικού της δασκάλας και παίρνει τη θέση του, γράφοντας αυτός τα γράμματά του. Ελέγχοντας την αποστολή και την παραλαβή τους.
Η ζωή όμως, παίζει περίεργα παιχνίδια…

ΔΕΥΤΕΡΑ 25/12/2023: Eπεισόδιο 1ο. O παραγνωρισμένος συγγραφέας Αρίων παρουσιάζει την ιστορία της μοναξιάς του ταχυδρομικού διανομέα Απόστολου Ρώτα.
Παραμονή εθνικής γιορτής, ο ταχυδρόμος και η μικρή κοινωνία. Ο γυρολόγος έμπορος, η Γερμανίδα χήρα, ο χρεωμένος Κώστας, η νεοδιορισμένη δασκάλα του χωριού.
Πρώτες υποψίες παράβασης καθήκοντος από τον κύριο Απόστολο και ο ερχομός ενός άνδρα που ψάχνει το σχολείο και τη δασκάλα.

ΤΡΙΤΗ 26/12/2023: Επεισόδιο 2ο. Η Ισαβέλλα με τις μαντικές ικανότητες, ανάμεσα στην εκμετάλλευση από την αδελφή της Πελαγία και τον έρωτα.
Ο Απόστολος συναντά τη δασκάλα και τον ξένο. Κάτι υποψιάζεται. Το πρόσωπό της του θυμίζει ένα κομμάτι της ζωής του που άφησε να χαθεί.
Μπελάδες για την κυρία Πόπη από τα κατορθώματα του γιου της.
Ο Κώστας κινδυνεύει από το πάθος του.
Το «υπηρεσιακό παράπτωμα» βοηθά κάποιες προσωρινές λύσεις.

ΤΕΤΑΡΤΗ 27/12/2023: Επεισόδιο 3ο. O Aλέκος φεύγει χωρίς να ξεκαθαρίσει τίποτα απέναντι στη Μάρθα. Τα λάθη και τα πάθη του Κώστα αναστατώνουν την οικογένειά του. Ο ερχομός του «Στρατηγού». Η Πελαγία με τις συμβουλές του Απόστολου κερδίζει πόντους.
Η Μπριγκίτε, ανοίγει την καρδιά της στον Απόστολο. Ο Αρίων θέλει να στηρίξουν τον Κώστα. Ο Απόστολος έχει μπει στα μυστικά της Μάρθας.

ΠΕΜΠΤΗ 28/12/2023: Eπεισόδιο 4ο. Ο Απόστολος, το γράμμα του Αλέκου, υπαινιγμοί στη Μάρθα. Η Πελαγία και μια απρόσμενη επίσκεψη. Η Ισαβέλλα κάνει σχέδια. Ο Αρίων βρίσκει εκδότη. Ο Ζαχαρίας, μετανάστης που επιστρέφει με σχέδια για επιχειρήσεις.
Η Μάρθα παραδίδει στον Απόστολο γράμματα με παραλήπτη τον Αλέκο, χωρίς να υποψιάζεται το «υπηρεσιακό παράπτωμά» του.
Η Πελαγία με την Μπριγκίτε εναντιώνονται στα σχέδια του Ζαχαρία.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29/12/2023: Eπεισόδιο 5ο. O Απόστολος μαθαίνει τα σχέδια του Ζαχαρία. Ο Αρίων αντιμετωπίζει την παράξενη τρέλα του Τάσου.
Ο Αλέκος και η θέση στο δημόσιο. Όλα δείχνουν στον Ζαχαρία πως ελπίζει μάταια.
Η Μάρθα βρίσκει παράξενη τη συμπεριφορά του συναδέλφου της Ανδρέα.
Ο Χρήστος, η Ισαβέλλα και η Πελαγία που επεμβαίνει δραστικά.
Ο Απόστολος στον Βόλο για μια παράξενη συνάντηση.

ΔΕΥΤΕΡΑ 1/1/2024: Eπεισόδιο 6ο. Ο Περικλής έξαλλος με τον γιο του. Η Μάρθα βγαίνει με τον Ανδρέα που τη φλερτάρει. Ο Απόστολος εξασκείται στη μίμηση του γραφικού χαρακτήρα του Αλέκου. Ο Κώστας στα χωράφια της Μπριγκίτε βρίσκει αρχαίο άγαλμα με πολύ «αδρά χαρακτηριστικά». Από απροσεξία του Απόστολου και του Αρίονα το άγαλμα ευνουχίζεται. Η Μριγκίτε και η ιστορία του αρχαίου ευρήματος.

ΤΡΙΤΗ 2/1/2024: Επεισόδιο 7ο. O Tάσος εμπιστεύεται τον Απόστολο. Ο Αλέκος πνίγεται στη θέση του διορισμού του. Η Μάρθα τον επισκέπτεται με προτροπή του Απόστολου. Ο Κώστας φεύγει μεθυσμένος από το σκυλάδικο και βγαίνει από τον δρόμο σε μια επικίνδυνη στροφή. Ο Απόστολος και πάλι δίπλα του. Μια ξένη θα εγκατασταθεί σ’ ένα από τα αρχοντικά. Σκέψεις για την επιστροφή του Τάσου στο ίδρυμα.

ΤΕΤΑΡΤΗ 3/1/2024: Επεισόδιο 8ο. Τα προβλήματα του Περικλή και της Πόπης μοιάζουν να λύνονται. Ο Απόστολος έχει βάλει κι εδώ το χέρι του. Η Πελαγία φροντίζει την ανανέωση της πανσιόν και της Ισαβέλλας. Η ξένη, γνωρίζεται με τους ντόπιους ξεσηκώνοντας τη φαντασία τους. Η Μάρθα και ο Ανδρέας ομολογούν κι οι δυο πως κρύβουν τους ίδιους φόβους. Ο Τάσος αλλάζει συμπεριφορά. Γνωρίζει τη Φένια και η τρέλα του πάει περίπατο.

ΠΕΜΠΤΗ 4/1/2024: Eπεισόδιο 9ο. Ο Κώστας μετανιώνει για το ανεύθυνο φέρσιμό του. Η Πελαγία αντιμετωπίζει φουρτούνες και δέχεται τη σχέση της Ισαβέλλας με τον Χρήστο. Η Μάρθα γνωρίζεται με τη Φένια. Ο Απόστολος με τον «τρόπο» του μαθαίνει πως η γυναίκα του Ανδρέα περιμένει παιδί. Ο Απόστολος τολμά και δίνει στη Μάρθα το γράμμα που έγραψε ο ίδιος με τον γραφικό χαρακτήρα του Αλέκου.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5/1/2024: Επεισόδιo 10o. Ο Αργύρης το σκάει από τα μαθήματά του για να βρίσκεται με τη Φένια, ενώ στο χωριό πιστεύουν πως η ξένη ξελόγιασε τον κυρ Τάσο. Ο Αλέκος αρχίζει να μετανιώνει για το φέρσιμό του απέναντι στη Μάρθα. Ο Αρίων ρωτά τον Απόστολο αν σκέφτηκε ν’ ανοίξει κάποιο γράμμα πριν το παραδώσει. Ο Απόστολος εξοργίζεται. Η Μάρθα θεωρεί το γράμμα που της έγραψε ο Απόστολος, γράμμα του Αλέκου.

Κοινωνική – ρομαντική σειρά, παραγωγής 2005
Σκηνοθεσία: Γιώργος Μιχαλακόπουλος – Νίκος Καβουκίδης
Σενάριο: Παναγιώτης Μέντης (σε μια ιδέα του Γιώργου Μιχαλακόπουλου)
Διεύθυνση φωτογραφίας: Σπύρος Παπαδόπουλος
Μοντάζ: Γιώργος Τριανταφύλλου
Ήχος: Αντώνης Σαμαράς
Σκηνογράφος–ενδυματολόγος: Γιώργος Γεωργίου
Μουσική: Κώστας Κουκουλίνης
Τραγούδι: Μανώλης Μητσιάς
Οργάνωση-εκτέλεση παραγωγής: Χάρης Κοντορουχάς
Παίζουν: Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Γιώργος Μοσχίδης, Θεόδωρος Έξαρχος, Μαρία Καβουκίδου, Έρση Μαλικένζου, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Μπέση Μάλφα, Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Γιάννης Θωμάς, Μαρία Τσίμα, Νίκος Καραθάνος, Σπύρος Κουβαρδάς, Σπύρος Αβραμέας, Μάκης Αρβανιτάκης, Έλενα Λαρίου, Ελένη Κρίτα, Μαρία Ζάχαρη, Βάνα Ζάκα, Δημοσθένης Φίλιππας, Κατερίνα Νικολοπούλου, Μενέλαος Ντάφλος, Ελένη Κούστα, Σαμψών Φύτρος, Ειρήνη Βακάκη, Φοίβος Ριμένας, Κίμων Φιορέτος, και οι μικροί Δημήτρης Τρύμπας και Θανάσης Λιωντός.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑