Ειδήσεις

Published on April 6th, 2023 | by paggaiorama

0

Πόση βροχή έπεσε στο Παγγαίο;

Σύμφωνα με το www.meteokav.gr οι τελευταίες βροχές που έπεσαν σε περιοχές που βρίσκονταν στο κεντρικό-κεντροανατολικό τμήμα της παράκτιας ζώνης, στο ανατολικό κομμάτι του κάμπου της Καβάλας-Δράμας (Τενάγη) και περιοχές στο όρος Λεκάνης και γύρω από αυτό βρέθηκαν στο επίκεντρο επιρροής από την σύγκλιση αυτή, μαύρο πλαίσιο (μέσα στην περιοχή έντονης επιρροής κινούμενοι βορειότερα παρατηρούνταν μείωση του υετού καθώς οι δέσμες κινούμενες μακριά από την πηγή δημιουργίας τους εξασθενούσαν σταδιακά λόγω έλλειψης ισχυρού δυναμικού αίτιου) .

Αργότερα η κίνηση από βορειανατολική έγινε πιο ανατολική βάζοντας και την Θάσο για λίγες ώρες εντός της επίδρασης αξιόλογων φαινομένων, έτσι στο Λιμένα πέσαν σχεδόν 15mm.

Παράλληλα, απομακρυνόμενοι από την περιοχή έντονης επίδρασης από την σύγκλιση υπήρχε όπως ήταν λογική μια εκθετική μείωση του ύψους της βροχής.

Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώθηκαν από τις μετρήσεις των μετεωρολογικών σταθμών του δικτύου μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο υετός που καταγράφηκε στην πόλη της Καβάλας 35-45mm , δηλαδή έως και σχεδόν 50 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο, την ώρα που δυτικά στην παράκτια ζώνη ο σταθμός στην Πέραμο κατέγραψε μόλις 1mm και ανατολικά στην Κεραμωτή 9mm. Επιπλέον, εντός του κάμπου Καβάλας-Δράμας ο μετεωρολογικός μας σταθμός στο Νέο Ζυγός κατέγραψε 19.8mm την ώρα που στο δυτικό κομμάτι του κάμπου το ύψος βροχής κυμάνθηκε στα 4-6mm.

Ενδιαφέρον έχει επίσης να παρατηρήσετε ότι όπως αναφέρθηκε ότι σε όλες τις περιοχές όσο κινούμαστε βορειότερα υπάρχει επίσης μείωση του υετού, απομάκρυνση από την περιοχή της σύγκλισης.

Η εικόνα προέρχεται από το μετεωρολογικό παρατήριο ENFOS Φωτοβολταϊκά που μπορείτε να παρακολουθείτε ζωντανά στην σελίδα μας στο παρακάτω link https://www.meteokav.gr/wxmap/ .

Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε πολύ χαμηλά για την εποχή επίπεδα μέχρι και την Παρασκευή ενώ μετά θα υπάρξει μεν μικρή άνοδος αλλά πάλι σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα.

ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΑ ΥΨΗ ΒΡΟΧΗΣ ΤΟΠΙΚΑ ΣΤΟ ΠΑΓΓΑΙΟ!

Όπως είχαμε τονίσει στην πρόγνωση μας στο επίκεντρο της κακοκαιρίας βρέθηκε η περιοχή γύρω από την ανατολική-βορειανατολική μεριά του Παγγαίου.

Τοπικά στην περιοχή αυτή το συνολικό ύψος βροχής έφτασε τα 100mm , 100 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο! Ενδεικτικά παρατίθεται ο συνολικός υετός του διήμερου στον μετεωρολογικό μας σταθμό στον Άγιο Χριστόφορο του τεχνικού της σελίδας μας Νεκτάριο Τομπούδη που κατέγραψε 98mm (εκ των οποίων τα 65mm σε περίπου 12 ώρες χθες!).

Θυμίζουμε ότι η μέση κλιματική τιμή υετού όλο τον μήνα Απρίλιο είναι στην περιοχή μας γύρω στα 30-50mm ανάλογα το σημείο!

Τοπικές βροχές θα παραμείνουν και το επόμενο διάστημα και για να ενημερώνεστε για αυτές www.meteokav.gr .


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑