ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Published on September 11th, 2022 | by paggaiorama

0

Παρουσίαση βιβλίου στη Βιβλιοθήκη της Μεσορόπης

Η Δανειστική Βιβλιοθήκη Μεσορόπης και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Μέγας Αλέξανδρος» Μεσορόπης σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Δημοσθένη Κοσλίδη με τίτλο «Εκατό χρόνια πίκρας». Η εκδήλωση, η οποία θα πλαισιωθεί και από ένα θεατρικό δρώμενο, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου και ώρα 19.00 στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Μεσορόπης.

Γράφει στην προσωπική του σελίδα στο fb ο Δημοσθένης Κοσλίδης, ενόψει της επικείμενης παρουσίασης του νέου του βιβλίου “Εκατό Χρόνια Πίκρας”, στη Μεσορόπη, τα εξής:

“Σας το’πα νομίζω κι άλλη φορά, όπως κάθε άνθρωπος, έτσι κι εγώ, κουβαλάω μέσα μου τέρατα, άγρια θεριά, που ανά πάσα στιγμή είναι έτοιμα να με κατασπαράξουν, ιδίως μετά από την τραγωδία που βίωσα με την οικογένειά μου τα τελευταία χρόνια. Η αναμέτρησή μου με όλα αυτά τα τέρατα, καθίσταται νικηφόρα μονάχα όταν τα μεταφέρω σε μια λευκή κόλλα χαρτί. Μια διαδικασία επίπονη κι οδυνηρή, συνάμα και λυτρωτική, αφού το γράψιμο απορροφά το κακό, τις ανασφάλειές μου και τους φόβους μου. Άσε που μοιάζει μαγική η στιγμή που γράφω, ανακαλύπτω γνώσεις που δεν υποψιαζόμουν πως κατείχα. Με βοήθησε
ακόμα να κατανικήσω και τη φυσική καταστολή που χαραχτήριζε την πρώιμη νιότη μου και να αξιοποιήσω όλα τα αποθέματα τόλμης που έκλεινα μέσα μου. Γι' αυτό μη σας φανεί παράξενο, ειρήνευση εξόν τη γραφή δεν βρήκα. Τότε μονάχα, όταν πέφτω με τα μούτρα στο γράψιμο -έτσι προέκυψε και το πέμπτο πόνημά μου που σχετίζεται με την περιπέτεια της καπνοκαλλιέργειας- μπορεί και απομακρύνεται, έστω και στιγμιαία, η σκέψη μου από την αδιανόητη απώλεια που με επιφύλαξε το πεπρωμένο μου!”.
-Κι ακόμα για το βιβλίο του “Εκατό Χρόνια Πίκρα”, σημειώνει χαρακτηριστικά ο συγγραφέας:
“Οι άνθρωποι μπορεί να φεύγουν από τον κόσμο τούτον και οι ζωές τους να οδεύουν προς την ανυπαρξία, όμως, καθήκον του ερευνητή γραφιά είναι να κρατήσει ζωντανή τη μαρτυρία τους για σημαντικά γεγονότα που βίωσαν, για να μη χάνονται από τη συλλογική μνήμη. Γιατί ό,τι γράφεται μένει για πάντα, ή όπως θα λέγε και ο μπάρμπα-Κώτσιος ο κυρίαρχος χαραχτήρας του καινούργιου βιβλίου μου: ου σουφός ου άνθρουπους ξιχνά, του καλαμάρ’ ιτς δε ξιχνά. Έτσι μόνο η Ιστορία του τόπου μας, θα γίνει σύντροφος παντοτινός και απαράμιλλος στο μικρό, μα και τόσο σημαντικό, ταξίδι της ζωής του καθενός μας”.

Ο Δημοσθένης Κοσλίδης γεννήθηκε στην Πρώτη Σερρών το 1951. Έζησε τα παιδικά του χρόνια στις παρειές του αγαπημένου του Παγγαίου και στα μέσα της δεκαετίας του ’60 μετοίκησε με την οικογένειά του στην Αθήνα, όπου και τελείωσε την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και την Οδοντιατρική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επέστρεψε στην γενέθλια γη και άσκησε το επάγγελμα του οδοντίατρου στην γενέτειρά του αλλά και σε άλλα χωριά του Παγγαίου (Πρώτη και Ποδοχώρι Καβάλας). Ταυτόχρονα ασκούσε και το έργο του …ανασκαφέα του πρόσφατου παρελθόντος με οδηγό διηγήσεις παλαιοτέρων, επιτόπια έρευνα αλλά και μελέτη ιστορικών ντοκουμέντων. Το 2011, μετά την συνταξιοδότησή του, παραδόθηκε πλέον αμαχητί στην κρυφή του αγάπη που είναι η συγγραφή ιστορικών μυθιστορημάτων. Σήμερα ζει στην Καβάλα.
Έχει εκδώσει τη Λαογραφική έρευνα με τίτλο «Λαογραφία Ποδογόριανης Παγγαίου» (2010), και τα μυθιστορήματα «Το πέταγμα του Κορυδαλλού», (Πρώτη 2015) και «Η ζωή κουρμπάνι», (Θεσσαλονίκη 2017). Η τέταρτη συγγραφική του προσπάθεια, με τον τίτλο «Sokrates: Το πεπρωμένο μου… Ο χαρακτήρας μου…», εκδόθηκε το 2021. Τελευταίο του βιβλίο το «Εκατό Χρόνια Πίκρα», (Αύγουστος 2022).
Ο συγγραφέας του βιβλίου αντλεί υλικό μέσα από το βιβλίο του ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΚΡΑ και δημιουργεί το θεατρικό δρώμενο ΝΑ ΖΜΏΝΙΣΙ ΜΙ ΝΤΗ ΚΑΠΝΟΛΕΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΧΟΥΡΤΆ’ΕΙς ΨΟΥΜΙ, το οποίο θα παιχτεί από τον ίδιο τον συγγραφέα Δημοσθένη Κοσλίδη και τον Παναγιώτη Δασκαλούδη. 


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑