ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Published on September 17th, 2022 | by paggaiorama

0

Ο τρύγος ξεκίνησε στο Παγγαίο

Οτρύγος είναι για τους αμπελουργούς και τους οινοποιούς η στιγμή που παίρνουν την πρώτη ύλη για την οποία επένδυσαν μήνες ή και χρόνια μέχρι να φτάσει στα χέρια τους.

Η διαδικασία θυμίζει ιεροτελεστία. Μία παράσταση κάθε μέρα. Μεγάλη ένταση. Πολλή κούραση.

Προσοχή στη λεπτομέρεια. Αλλά και τεράστια ηδονή και απόλαυση. Να μαζεύεις τα σταφύλια, να τα ξεδιαλύνεις, να συγκεντρώνεις όλο αυτόν τον πλούτο στα καλάθια σου.

Φυσικά, δεν «τελειώνει» με τον τρύγο το κρασί. Όμως, είναι γιορτινή η δουλειά της συγκομιδής.

Σε κάθε περιοχή ο τρύγος γίνεται σε διαφορετικό χρόνο, ενώ κάθε αμπελοτόπι έχει άλλες ανάγκες. Σε όλα όμως διακρίνεις τα σκυμμένα κεφάλια όσων εργάζονται, προσκυνώντας τη φύση και μαζεύοντας αργά, αλλά προσεκτικά, σχεδόν ευλαβικά.

Με αυτήν την υπέροχη αίσθηση ότι τρυγάς τον καρπό που με φροντίδα είχες καλλιεργήσει – τη ζουμερή ρώγα με τον μαγικό χυμό.

Εδώ συγκεντρώσαμε μικρές ιστορίες τρύγου από κτήματα σε όλη την Ελλάδα. Ένα ταξίδι στους ελληνικούς αμπελώνες, εκεί όπου μοχθούν οι παραγωγοί, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν και μας μετέφεραν στο δικό τους «γήπεδο».

Οινοποιία Τσικρικώνη

Τα φύλλα στα αμπέλια έπεσαν στην εποχή τους. Ο κύκλος ολοκληρώθηκε πλήρως τον Δεκέμβριο, οπότε τα κλήματα έπεσαν για ύπνο. Ο Ιανουράριος κύλησε ομαλά, με χαμηλές θερμοκρασίες και λίγες χιονοπτώσεις την πρώτη και την τελευταία εβδομάδα. Σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες και ελαφρές χιονοπτώσεις είχαμε και τον Φεβρουάριο.

Οι εργασίες κύλησαν ομαλά και ολοκληρώθηκαν την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου. Οι θερμοκρασίες έπεσαν πολύ και εντονότερες ημερήσιες χιονοπτώσεις έκαναν την εμφάνισή τους. Τις δύο πρώτες εβδομάδες, το πρωινό ξεκινούσε με -4 εως -2 και κατά τη διάρκεια της ημέρας η θερμοκρασία δεν ανέβαινε πάνω από τους 8 με 10 βαθμούς. Τα αμπέλια συνέχισαν να είναι σε λήθαργο έως την τελευταία εβδομάδα, κατά την οποία ανεβηκε η θερμοκρασία. Βροχές σημειώθηκαν τις 2-3 τελευταίες ημέρες. Οι εργασίες στα αμπέλια ολοκληρώθηκαν έως τις 25 του μήνα, με τις κοπριές να πέφτουν έως τότε και να ξεκινάει η καλλιέργεια. Βαθιά καλλιέργεια με ρίπερ.

Αρχές Απριλίου και μέχρι τα μέσα, είχαμε λίγο χαμηλές θερμοκρασίες για την εποχή και δύο βροχές κατά τις δυο πρώτες εβδομάδες. Από τις 10 του μήνα και μετά έσκασαν οι πρώιμες ποικιλίες, ενώ οι όψιμες περίμεναν το τέλος του μήνα. Στις 13 Απριλίου τα πρώτα είδαμε μικρά χελιδόνια στις φωλιές του οινοποιείου. Η καλλιέργεια του εδάφους τελείωσε στις 15 του μήνα και η βροχή έκανε την εμφάνισή της την Κυριακή 17 Απριλίου. Ο καιρός κύλησε καλός, με ζέστη έως και το τέλος του μήνα.

Αρχές Μαΐου είχαμε ψιλή βροχή και ήπια πτώση θερμοκρασίας και τα αμπέλια σε πλήρη βλάστηση. Οι εργάτες ξεκίνησαν εντατικά δουλειά. Οι θερμοκρασίες ήταν υψηλές έως και τις 18 του μήνα, οπότε άρχισε να βρέχει και να πέφτει η θερμοκρασία, για να ξανανέβει σε δύο ημέρες ξανά, υψηλά για την εποχή. Φτάσαμε στα μέσα Ιουνίου με βροχές μιας εβδομάδας και στη συνέχεια με υψηλές θερμοκρασίες με καταιγίδες κάθε απόγευμα. Και στο τέλος του μήνα, με ξεφύλλισμα. Λίγες βροχές είχαμε και στις 10 Ιουλίου, λόγω του οποίου καθυστέρησαν τα ποτίσματα, που άρχισαν την τελευταία εβδομάδα.

Ο Αύγουστος έκανε ζέστες και ασθενείς βροχές μέχρι τις 20, που καθυστέρησαν λίγο την ωρίμανση. Ο τρύγος ξεκίνησε στις 18 Αυγούστου, με τα λευκά να κάνουν την πρεμιέρα. Sauvignon και Μοσχάτο γεμίζουν τις δεξαμενές τον Αύγουστο. Ο Σεπτέμβριος ξεκινάει με Μαλαγουζιά και Chardonnay την πρώτη εβδομάδα, συνεχίζει με Merlot για ροζέ τη δεύτερη και με Cabernet στην αρχή της τρίτης εβδομάδας. Θα ακολουθήσει το Merlot για ερυθρό. Η εκτίμησή μας για το Ασύρτικο είναι για το τέλος του μήνα, ενώ για το Ροζακί για τις αρχές του Οκτωβρίου.

Θεοδωρής Τσικρικώνης, ιδιοκτήτης – οινοποιός 

Μυρτόφυτο, Καβάλα, τηλ. 2594 092059 | info@tsikrikonis-winery.gr

ΠΗΓΗ: a8inea.com/harveststories/


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑