Ειδήσεις

Published on July 29th, 2023 | by paggaiorama

0

Βραβευμένο παιχνίδι από ΓΕΛ Νικήσιανης στα σχολεία της ΠΑΜΘ

Ένα πρωτότυπο παιχνίδι ιστορίας με θέμα τον «Εύξεινο Πόντο»

 Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ και ομόφωνη απόφαση έλαβε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, με τη διάθεση ενός εκπαιδευτικού παιχνιδιού επιτραπέζιου παιχνιδιού στα σχολεία της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης.

Πρόκειται για ένα πρωτότυπο παιχνίδι που δημιούργησε το Γενικό Λύκειο Νικήσιανης με τον τίτλο «Εύξεινος Πόντος», το οποίο βραβεύτηκε στον 2ο Διεθνή Διαγωνισμό Δημιουργίας Επιτραπέζιου και Ψηφιακού Αφηγηματικού Παιχνιδιού, το σχολικό έτος 2021-2022.

Μέσα από το σχετικό παιχνίδι, μαθητές και μη, έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν την ιστορία και την καθημερινότητα της ζωής των Ελλήνων του Πόντου.

Στόχος της δράσης είναι, η συγκεκριμένη  προσπάθεια να αποκτήσει εξωστρέφεια, να εμπνεύσει και άλλους και να κινητοποιήσει ανάλογες δημιουργικές δυνάμεις.  Σκοπός της δράσης είναι να διανεμηθεί σε σχολεία της ΠΑΜΘ αυτό το πρωτότυπο και βραβευμένο επιτραπέζιο εκπαιδευτικό παιχνίδια, όπου οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν στην ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Το συνολικό κόστος της κατασκευής αντιτύπων του παιχνιδιού ανέρχεται στα 8.000 ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ. Ο αριθμός των αντιτύπων θα προκύψει από τις προσφορές που θα κατατεθούν σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές του παιχνιδιού και λαμβάνοντας υπόψη τα ακόλουθα: Δήλωση συμμόρφωσης του παιχνιδιού – Δήλωση καταλληλόλητας ηλικίας για την χρήση του παιχνιδιού – Δήλωση κατασκευαστή ότι είναι σύμφωνο το παιχνίδι με τους νόμους της τέχνης και της τεχνικής – Τεχνικές προδιαγραφές – Φάκελο πιστοποιήσεων και ότι άλλο απαιτείται προκείμενου να είναι ασφαλές και να πάρει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας για να διανεμηθεί στα σχολεία.

Tο παιχνίδι βραβεύτηκε στο πλαίσιο του 2ου Διεθνούς Μαθητικού Διαγωνισμού του ΕΚΟΜΕ Δημιουργίας Επιτραπέζιου και Ψηφιακού Αφηγηματικού Παιχνιδιού «Το μάθημα…παιχνίδι!». Συμμετείχαν σχολεία από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ομογένεια, δημιουργώντας επιτραπέζια και ψηφιακά παιχνίδια φέρνοντας το μάθημά τους στο παιχνίδι και αναπτύσσοντας δημιουργικές και υπολογιστικές δεξιότητες.

Πρόκειται για ένα παιχνίδι διαχείρισης πόρων με στόχο την ανάδειξη της Ποντιακής κληρονομιάς, με τους παίκτες να αναλαμβάνουν τον ρόλο τοπικών αρχόντων, ο καθένας με τη δική του περιοχή, ειδικές ικανότητες και χαρακτηριστικά. Σε κάθε γύρο, οι παίκτες προσπαθούν να συλλέξουν φόρους με τη μορφή πόρων, να κατασκευάσουν κτίρια και να κερδίσουν Πόντους Νίκης.

Όπως αναφέρεται στις οδηγίες του παιχνιδιού, κάθε παίκτης έχει κάρτες Φορολογίας για να χρησιμοποιήσει, προκειμένου να κερδίσει την εύνοια του Βασιλέα με τη μορφή Πόντων Νίκης (ΠΝ/VP). Οι παίκτες επιδιώκεται να μάθουν πώς λειτουργούσε η κοινωνία της εποχής, καθώς και ιστορικές πληροφορίες για τον Πόντο από τον 11ο αιώνα μΧ, κάνοντας στρατηγικές επιλογές κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Αξίζει να σημειωθεί πως στο έγγραφο των κανόνων (που μπορείτε να δείτε εδώ, αποκτώντας μια καλύτερη εικόνα για το παιχνίδι) περιλαμβάνεται επίσης μια λίστα με ιστορικά γεγονότα και πληροφορίες της ευρύτερης περιοχής του Πόντου, μα και μια λίστα με ιστορικά κτίρια/ μνημεία της περιοχής.

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ΔΡΑΜΑΣ


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑