Ειδήσεις

Published on February 27th, 2022 | by paggaiorama

0

Το σχολικό μουσείο του Βεργόπουλου στο Παγγαίο

Δώρο σε δεκάδες μαθητές και εκπαιδευτικούς: Δάσκαλος συγκέντρωσε 6.500 παλιά σχολικά αντικείμενα και τους τα έδωσε – Τι λέει στο ethnos.gr

Εάν στη σημερινή εποχή διηγηθείς σε ένα μαθητή ή ακόμη και σε ένα νέο εκπαιδευτικό ότι τα παλιότερα χρόνια τα παιδιά χρησιμοποιούσαν λαγοπόδαρα αντί για ….γόμα και πλάκες αντί για τετράδια, ότι μετέφεραν ξύλα στο σχολείο για τη σόμπα, ότι υπήρχαν καζάνια στα σχολεία για τα συσσίτια, ζώα βαλσαμωμένα για να μαθαίνουν την ανατομία τους. Οτι υπήρχαν παιδιά, που περπατούσαν ξυπόλυτα για να φτάσουν στα σχολεία.

Δάσκαλοι οι οποίοι έμεναν σε φτωχικά δωμάτια δίπλα στα σχολεία και κατασκεύαζαν οι ίδιοι όργανα και εργαλεία απαραίτητα για τη διδασκαλία των μαθητών τους, σίγουρα θα τα θεωρήσει…παραμύθια. Για το λόγο αυτό, αλλά και από μεράκι για μια ιστορία, που σιγά- σιγά χάνεται ένας δάσκαλος από την Ελευθερούπολη του Δήμου Παγγαίου (Καβάλα), ο κ. Βασίλης Βεργόπουλος, σκέφτηκε ότι καλό θα ήταν όλα αυτά να τα ξέρουν οι νέες γενιές αλλά και να μπορούν να τα βλέπουν.

Έτσι ξεκίνησε μια συλλογή σχολικών αντικειμένων 100 και βάλε χρόνων, τα οποία σήμερα -μετά από 25 χρόνια προσπάθειας- έφτασαν να είναι πάνω από 6.500 κομμάτια. Τι είναι αυτά; Παλιά θρανία, βιβλία, χάρτες, ποδιές, φωτογραφικό υλικό, κονδυλοφόρους, χειροτεχνίες, πολύγραφους, κουδούνια, πλάκες, κονκάρδες, πηλήκια, καλαμάρια (μικρά δοχεία που περιείχαν μελάνι για γράψιμο) αλλά και ότι οτιδήποτε άλλο μπορεί να σκεφτεί κανείς, τα οποία βρίσκονταν στις παλιές σχολικές αίθουσες. Διαθέτοντας ατέλειωτες ώρες, κόπο, χρήμα αλλά κυρίως πάθος συγκέντρωσε όλα αυτά τα υπέροχα αντικείμενα ως ένα δώρο στις επόμενες γενιές.

Τώρα όλα αυτά βρίσκονται σε ένα ειδικό χώρο-μουσείο στο σπίτι του, καθώς κανείς από τους δημάρχους όσο και αν τους παρακάλεσε δεν δέχτηκε να διαθέσει ένα μέρος δημοτικού κτιρίου ώστε να γίνει ένα μουσείο εκπαίδευσης, το οποίο θα μπορούν να χαίρονται μικροί και μεγάλοι κάτοικοι της περιοχής και όχι μόνο. Ετσι όπως λέει στο ethnos.gr ο κ. Βεργόπουλος δυο φορές την εβδομάδα ανοίγει το σπίτι του για να δουν και να θαυμάσουν αυτόν τον υπέροχο θησαυρό, μικροί μαθητές και οι δάσκαλοι τους, οι οποίοι μένουν πραγματικά με το «στόμα ανοιχτό» μπροστά στα θαυμαστά άγνωστα αντικείμενα ζητώντας διαρκώς πληροφορίες.

Πηγη: ethnos.gr – ρεπορτάζ: Νικολίτσα Τρίγκα

Φωτο: Ertnews

Δώρο σε δεκάδες μαθητές και εκπαιδευτικούς: Δάσκαλος συγκέντρωσε 6.500 παλιά σχολικά αντικείμενα και τους τα έδωσε – Τι λέει στο ethnos.gr | Έθνος


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑