Ειδήσεις

Published on December 8th, 2022 | by paggaiorama

0

Τι κάναμε για τον Τηλέμαχο Τσιμιρίκα;

Πέρασαν 10 χρόνια από την αποφράδα εκείνη μέρα που ο τότε 15χρονος Τηλέμαχος Τσιμιρίκας, στη Μεσορόπη Παγγαίου, ρίχτηκε στις φλόγες θυσιάζοντας τον εαυτό του προκειμένου να σώσει τα δύο μικρότερα αδέλφια του, όταν στο σπίτι τους ξέσπασε πυρκαγιά.

Μετά την ηρωική αυτή πράξη του του απονεμήθηκε Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για την εξαίρετη πράξη του, μια πράξη αυτοθυσίας.

«Ένα βραβείο δεν μπορεί να μειώσει τον μεγάλο μας ψυχικό πόνο για την απώλεια του Τηλέμαχου και των παιδιών μας. Αλλά παρ’όλα αυτά, αισθανόμαστε μεγάλη ευγνωμοσύνη που το ίδρυμα αυτό αναγνωρίζει τη θυσία!» είπε τότε η μητέρα του Τηλέμαχου, Ειρήνη Τσιμιρίκα.

ΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΣΥΜΒΑΝ

Το τραγικό συμβάν σημειώθηκε τα ξημερώματα της 8ης Δεκεμβρίου του 2012 στο χωριό Μεσορόπη του Δήμου Παγγαίου Καβάλας. Οι γονείς του 15χρονου ήρωα,  Γιώργος Τσιμιρίκας και η σύζυγος του Ειρήνη πήγαν με έξι από τα δέκα παιδιά τους στο σπίτι των παππούδων στο χωριό.

Μία ξυλόσομπα προκάλεσε την πυρκαγιά, καθώς μία σπίθα που ξέφυγε από τη αυτή στάθηκε η αιτία για να τυλιχτεί όλο το σπίτι στις φλόγες.

Την πυρκαγιά αντελήφθησαν πρώτοι οι παππούδες, οι οποίοι μαζί με τους τραγικούς γονείς και τα τέσσερα από τα έξι παιδιά -ανάμεσα τους και ο 15χρονος Τηλέμαχος- κατάφεραν να βγούν από το φλεγόμενο σπίτι.

Γρήγορα συνειδητοποίησαν ότι στο σπίτι είχαν εγκλωβιστεί ο πεντάχρονος Ανδρέας και ο εννιάχρονος Γεράσιμος. Τότε, ο μικρός Τηλέμαχος βούτηξε στις φλόγες και έχασε τη ζωή του ηρωικά στην προσπάθεια του να σώσει τα αδελφάκια του.

Η είδηση του θανάτου των τριών ανηλίκων παιδιών και η αυτοθυσία του μικρού Τηλέμαχου είχε προκαλέσει πανελλήνια συγκίνηση.

ΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΙ;

Θα έπρεπε στη μνήμη του να μην αφήσουμε κανένα σπίτι χωρίς προστασία από το κρύο και το ρεύμα.

Να μην αφήσουμε κανένα πεινασμένο και ταλαιπωρημένο παιδί.

Να θεσμοθετήσουμε ένα ετήσιο βραβείο εξαιρέτων πράξεων από μαθητές (μέσω επιτροπής) στα σχολεία του Παγγαίου.

Να θεσμοθετηθεί μια ετήσια υποτροφία σε παιδί πολύτεκνης οικογένειας από το Παγγαίο στη μνήμη του…


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑