ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Published on February 27th, 2023 | by paggaiorama

0

Η αναφορά του Κωστή Παλαμά στο Παγγαίο

Ο Κωστής Παλαμάς, ποιητής, πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας, ιστορικός και κριτικός της λογοτεχνίας. Γεννήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 1859 στην Πάτρα. “Σίγησε” στις 27 Φεβρουαρίου 1943 στην Αθήνα. Η κηδεία του υπήρξε η κορυφαία αντιστασιακή εκδήλωση στη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής.

Σε μια εποχή που διεξαγόταν ο μακεδονικός αγώνας, ο Κωστής Παλαμάς στη “Φλογέρα του Βασιλιά” προβάλλει το ηρωικό ιδεώδες μέσα από τη μορφή του Βασιλείου Β’ του Βουλγαροκτόνου.

Η πίστη στην αντοχή και διάρκεια του Ελληνισμού δεν έχει καμιά σχέση με κανενός είδους σοβινισμό, ιδεολογία άλλωστε που απέρριπτε με αποτροπιασμό ο Παλαμάς.
Το έργο είναι βαθιά ρωμαντικό -όχι με την τρέχουσα σημασία, του όρου- άλλα γιατί ενσαρκώνει τη χαρακτηριστικότερη ιδέα του ρωμαντικού ιστορισμού, που είναι η ενότητα και η διάρκεια του Ελληνισμού. Παρ’ όλ’ αυτά η “Φλογέρα του Βασιλιά” δεν είναι ιστορικό ποίημα, υποβαστάζεται όμως από την ελληνική ιστορία τεσσάρων χιλιάδων χρόνων. Πραγματικά, πρόκειται για μιαν από τις σπουδαιότερες προσπάθειες ποιητικής σύνθεσης όλων των στοιχείων του Ελληνισμού.

***

Η φλογέρα του Βασιλιά – Κωστής Παλαμάς…

Kαι ο Bράχος ο ξαγναντευτής κι ο ανταριασμένος Bράχος

ρωτά και συλλογίζεται, κι όλα τα χίλια μύρια

στόματ’ ανοίγει και μιλά, κ’ είναι το μίλημά του

σαν πρωτοβούισμα της ζωής στο χάραμα της μέρας:

Σλατοβρέκι από το σλαβικό ζλατ= χρυσό και βρα= βράχος·βουνό των λαϊκών παραδόσεων, που ορισμένες φορές ταυτίζεται με το Παγγαίο και πότε με κάποιο πολύτιμο άγαλμα που ήταν θαμμένο εκεί και τραβούσε κάθε λογής τυχοδιώκτες και εισβολείς


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑