Ειδήσεις

Published on April 26th, 2024 | by paggaiorama

0

“Ακάλυπτοι” από ναυαγοσώστες Δήμαρχε Παγγαίου;

ΟΛΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΑΓΓΑΙΟΥ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΧΑΣΕΙ ΤΙΣ ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ

Ορατός είναι ο κίνδυνος να μειωθούν φέτος οι γαλάζιες σημαίες της χώρας, καθώς ακόμα δεν έχουν καν αρχίσει οι διαδικασίες για τη ναυαγοσωστική κάλυψη των ακτών, που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για το πολυπόθητο σήμα.

Αιτία το γεγονός ότι δεν έχουν ακόμα δοθεί στους δήμους τα απαιτούμενα κονδύλια, έτσι ώστε να προχωρήσουν οι διαγωνισμοί, οι οποίοι τυπικά θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Μαΐου. Κι ενώ μέχρι την 1η Ιουνίου οι ναυαγοσώστες πρέπει να βρίσκονται στις θέσεις τους, μόλις προχθές ανέβηκαν από το υπουργείο οι πλατφόρμες για τους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς.

Το θέμα συζητήθηκε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, με τους δημάρχους να τονίζουν ότι πλέον τα περιθώρια είναι ασφυκτικά. «Δεν υπάρχει κανείς από τους 138 δήμους που να μπορεί να κάνει δημοπράτηση», ανέφερε ο Α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ο οποίος ανέφερε πως το θέμα των 15 εκ. ευρώ που προβλέπεται να διατεθούν φέτος για τον σκοπό αυτό έναντι 10 εκ. πέρσι έχει γίνει μπαλάκι ανάμεσα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στο υπουργείο Εσωτερικών.

Μιλώντας στη Voria.gr ο κ. Κωνσταντέλλος ανέφερε πως ο χρόνος που απομένει είναι πολύ μικρός, τη στιγμή μάλιστα που μεσολαβεί ο νεκρός χρόνος του Πάσχα. Κι αυτό γιατί ειδικά σε δήμους με πολυσύχναστες παραλίες το κόστος μπορεί να φτάσει και στις 300.000 ευρώ, που δεν μπορεί να καλυφθεί από ίδιους πόρους και ο διεθνής διαγωνισμός απαιτεί τουλάχιστον 50 ημέρες για να τελεσφορήσει, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά.

Κατά συνέπεια, οι δήμαρχοι χωρίς να φέρουν ευθύνη, μπορεί να βρεθούν υπόλογοι έναντι της δικαιοσύνης. «Εντός των ημερών πρέπει οι πόροι αυτοί να πάνε στους δήμους, γιατί με το νομοθέτημα που ήρθε για τους αιγιαλούς η υποχρέωσή μας ήρθε εγγύτερα. Αυτό σημαίνει ότι από την επόμενη περίοδο θα μπορεί το λιμενικό να κάνει ελέγχους και να κόβει διοικητικά και λοιπά πρόστιμα. Δεν είναι μόνο τα θέματα ότι δεν έχουμε ναυαγοσωστική κάλυψη και άρα είμαστε έκθετοι σε πιθανούς κινδύνους, είναι ότι είμαστε ευάλωτοι και σε διοικητικά πρόστιμα και σε έλεγχο πειθαρχικό και ποινικό των δημάρχων», είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι μπορεί να χαθούν γαλάζιες σημαίες, κάτι που, όπως είπε, θα υποβαθμίσει το τουριστικό προϊόν της χώρας.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΓΓΑΙΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

Τη νομική διασφάλιση όσων δήμων έχουν υποχρέωση να προσλάβουν ναυαγοσώστες ζήτησε ο δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι οι μελέτες υπάρχουν, όχι όμως και η χρηματοδότηση. «Υπό τις παρούσες συνθήκες δεν προλαβαίνουμε.

Για να κάνουμε διαγωνισμό πρέπει να έχουμε πίστωση εγγεγραμμένη στον προϋπολογισμό, όμως οι πιστώσεις δεν έχουν έρθει. Δεν θα μαζέψω τα σκουπίδια ή δεν θα πληρώσω τις υποχρεώσεις μου στους παρόχους για να έχω ναυαγοσωστική κάλυψη, την οποία είναι υποχρεωμένο το υπουργείο να μου δώσει χρήματα; Δεν είναι δυνατόν. Άρα είμαστε στον αέρα, όπως κάθε χρόνο», είπε στη Voria.gr ο δήμαρχος Παγγαίου, που εξαιτίας του ίδιου λόγου έχασε πέρσι τέσσερις γαλάζιες σημαίες.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, συμφώνησε ότι πρέπει να σταλεί άμεσα επιστολή στο υπουργείο ζητώντας την άμεση κατανομή και καταβολή των χρημάτων στους δήμους, προκειμένου να αρχίσουν άμεσα οι διαγωνιστικές διαδικασίες.

Το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα

Κατά τη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ εξετάστηκε για μια ακόμη φορά το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα 71 του 2020, που θέτει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη σωστή ναυαγοσωστική κάλυψη των ακτών και για το οποίο οι δήμαρχοι έχουν επανειλημμένα εκφράσει τις ενστάσεις τους.

Ο κ. Κωνσταντέλλος ανέφερε πως είχε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, ο οποίος δεσμεύτηκε πως θα ενεργοποιήσει τις επόμενες μέρες την επιτροπή που συγκροτήθηκε πριν από περίπου 1,5 χρόνο για να επανεξεταστεί το ΠΔ, αλλά δεν συγκλήθηκε ποτέ.

Ο ίδιος ανέφερε στη Voria.gr πως πρόκειται για ένα πάρα πολύ δύσκολο και απαιτητικό σε ανούσια πράγματα ΠΔ, που ανεβάζει στα ύψη το κόστος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πολλές διατάξεις του οφείλονται σε συντεχνιακά συμφέροντα.

Μεταξύ των αλλαγών που προτείνονται είναι να μειωθεί ο εξοπλισμός που περιγράφεται ως αναγκαίος. «Τέτοιος εξοπλισμός δεν υπάρχει ούτε στο… Μαϊάμι. Όταν έχεις το 95% των πνιγμών έως 40 μέτρα από την ακτή, τι χρειάζονται οι λέμβοι και τα jet ski; Μέσα στην υπηρεσία σου βάζουν και την παροχή αυτών των μέσων που είναι αχρείαστα», είπε χαρακτηριστικά.

Η ΚΕΔΕ επίσης ζητά να δοθεί η δυνατότητα να μπορούν να «χτυπήσουν» έναν πύργο και μεμονωμένοι ναυαγοσώστες σε τοπικό επίπεδο, προκειμένου να πέσει το κόστος που σήμερα ουσιαστικά ρυθμίζουν εταιρείες και σχολές.

www.voria.gr


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑