ΙΣΤΟΡΙΑ

Published on October 21st, 2023 | by paggaiorama

0

Πως απελευθερώθηκε η Ελευθερούπολη το 2012…

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΚΟΣΜΑΣ

Τιμούμε αυτή την Κυριακή την 111η επέτειο της απελευθέρωσης της Ελευθερούπολης από τον Οθωμανικό ζυγό (που έγινε στις 17 Οκτωβρίου 1912). Οι Έλληνες της περιοχής αποκτούσαν την ελευθερία τους μετά από πέντε και πλέον αιώνες σκλαβιάς.

Ο Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος είχε κηρυχθεί στις 5 Οκτωβρίου 1912.

Οι κάτοικοι της περιοχής επιζητούν να συμμετάσχουν στον αγώνα για την ελευθερία.

Τα πράγματα είναι όμως δύσκολα αφού την περιοχή, επιβουλεύονταν και οι Βούλγαροι.

Μια ομάδα Ελλήνων προσκόπων με αρχηγό τον οπλαρχηγό καπετάν Δούκα Ζέρβα, είχε εγκατασταθεί στο Ροδολείβος και είχε επαφή με τον Μητροπολίτη Ελευθερουπόλεως , τον Εθνομάρτυρα Γερμανό, προκειμένου να κατευθυνθεί προς την Ελευθερούπολη για την Απελευθέρωση ολόκληρης της επαρχίας Παγγαίου.

Ο Μητροπολίτης Γερμανός έστειλε στο Ροδολείβος τον ιερέα Νικόλαο Οικονόμου, με γραπτή εντολή του, προς τον Καπετάν Δούκα Ζέρβα, να σπεύσει να καταλάβει την πόλη.

Στις 17 Οκτωβρίου, ο οπλαρχηγός ξεκίνησε από το Ροδολείβος με κατεύθυνση την Ελευθερούπολη, και στο πέρασμα του αφόπλισε όλα τα οθωμανικά αποσπάσματα.

Στην τοποθεσία που βρίσκεται σήμερα το στρατόπεδο “Αμβράζη”, τους υποδέχθηκαν οι οθωμανικές πολιτικές αρχές «κομίζοντες άρτον και άλας επί δίσκου, ως και ξίφος ανεστραμμένον».

Εκεί βρίσκονταν ο Μητροπολίτης Γερμανός με τους ιερείς που φορούσαν τα άμφια τους, οι μαθητές των σχολείων, η φιλαρμονική και όλος ο ελληνικός πληθυσμός της πόλης.

«Οι κώδωνες της εκκλησίας κρούουν χαρμοσύνως, η φιλαρμονική μουσική παιανίζει τον Εθνικόν Ύμνον και διάφορα εμβατήρια.

Οι μαθηταί και μαθήτριαι άδωσι πατριωτικά άσματα. Άνδρες, γυναίκες και παιδιά κλαίουν από χαρά και ανεκλάλητον ενθουσιασμόν Ελληνικαί σημαίαι ανεπετάσθησαν εις πλείστα οικήματα.

Η χαρά του λαού είναι αδύνατον να περιγραφεί», γράφει ο Ξ. Μαλαμίδης, ο τότε δημοδιδάσκαλος στο Δημοτικό Σχολείο Παλαιοχωρίου, σε μια έντυπη καταγραφή του.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑