Ειδήσεις

Published on December 14th, 2023 | by paggaiorama

0

Το σπάνιο σαλιγκάρι του Παγγαίου…

ΤΙ ΜΑΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ Ο ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΚΚΙΝΙΔΗΣ

Τον Μάιο του 2021 δυο επιστήμονες από Σλοβακία φιλοξενήθηκαν στο Δασικό χωριό Παγγαίου και εξερευνήσαν την σπηλιά του Δασικού χωριού Παγγαίου, με αποτέλεσμα την εύρεση ενός σπάνιου είδους ενδημικού σαλιγκαριού το οποίο είχε εξαφανιστεί από την περίοδο της Μεσσηνιακής κρίσης πριν 5,6 εκατομμύρια χρόνια!!

Η έρευνα και η παρουσίαση της μου στάλθηκε ηλεκτρονικά. Ακόμη μια απόδειξη ότι το Παγγαίο είναι βουνό το οποίο κρύβει πολλά μυστικά.

ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ Η ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ

Οι λεκάνες αυτές της Μεσογείου και οι λίμνες ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητες στις κλιματικές μεταβολές.

Πρόσφατα στοιχεία που προστίθενται συνεχώς για την παλαιογεωγραφία της Μεσογείου, επιβεβαιώνουν την ύπαρξη γύρω στα τέλη του Μειόκαινου (Μεσσήνιο) μιας μακρόχρονης περιόδου επανειλημμένων αποξηράνσεων, γνωστών στη βιβλιογραφία με την έκφραση «κρίση αλμυρότητας του Μεσσήνιου».

Περιοδικά δηλαδή, η Μεσόγειος γνώριζε διαστήματα που χαρακτηρίζονταν από εισροή θαλάσσιων μαζών και εναλλασσόμενα διαστήματα έντονης εξάτμισης και αποξήρανσης.

Οι περίοδοι αποξήρανσης χαρακτηρίζονται από εναποθέσεις εβαποριτών (γύψου και άλλων αλάτων). Το πάχος αυτών των ιζημάτων σε ορισμένα σημεία της Μεσογείου φτάνει τα 2 Km. Ακριβέστερες χρονολογήσεις τοποθετούν τα όρια αυτών των εποχών των εναλλασσόμενων αποξηράνσεων και κατακλίσεων στα 7,2 με 5,5 ΜΑ.

Ο θάνατος της Μεσογείου πριν από 5,6 εκατομμύρια χρόνια επιβεβαιώθηκε ως συμβάν τη δεκαετία του 1970, και οι γεωλόγοι το ονομάζουν σήμερα «κρίση αλατότητας του Μεσσηνίου», από το όνομα της γεωλογικής περιόδου κατά την οποία συνέβη.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑